Εν αντιθέσει με το πασχαλινό μήνυμα Βαρθολομαίου, το Αναστάσιμο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου βρίθει νοημάτων! 

Η φράση του “Όλο και περισσότεροι προσχωρούν ανοικτά στην νοοτροπία του “φάγωμεν,πίωμεν, αύριο γαρ αποθνήσκομεν” στέλνει σαφές μήνυμα προς όλους όσοι αρέσκονται να αρκούνται στα επίγεια παραβλέποντας συστηματικά την πνευματικη΄ζωή. Ο Αρχιεπίσκοπος δε μασαέι τα λόγια του. Σχολιάζει πως “ο σύγχρονος άνθρωπος δεν έχει “σκοτώσει” μόνον τον Θεό,απονέκρωσε και τον θάνατο” και συμπληρώνει:  “Γέμισε ο κόσμος νεκρούς ανθρώπους που ζούν περιμένοντας να πεθάνουν. Ανθρώπους υποκρινόμενους τους ευτυχείς μέσα από την επιφανειακή και επίπλαστη ευθυμία, ή κάποιους πιο ειλικρινείς, ως προς την απελπισία τους, και γι’ αυτό βαθειά μελαγχολικούς”. Με τη φράση αυτή θίγει μια σειρά από σοβα΄ρα προβλήματα της ελληνικής-και όχι μόνο-κοινωνίας όπως όπως η κατάθλιψη.

Εξηγεί πως ο ένας βλέπει τον άλλο ως πτώμα! “Εκείνος που συμβιβάζεται με την επικείμενη ανυπαρξία του, είτε χάνει το ενδιαφέρον του για τη χαρά της ζωής, είτε ανάγει σε ύψιστη και μοναδική αξία την ευζωία, μη διστάζοντας να πατήσει επί πτωμάτων για να την εξασφαλίσει. Στη συνείδησή του όλοι είμαστε πτώματα. Τα πτώματα δεν νιώθουν. Δεν πονούν. Αν ένα πτώμα πατήσει ένα άλλο πτώμα δεν υπάρχει βλάβη, δεν υφίσταται καμία μεταβολή στον άδικο καικαι μάταιο τούτο κόσμο” αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Επισημαίνει δε πως ο συνειδητός Χριστιανός “μέσα σε έναν κόσμο αδικίας, σκληρότητας, κακότητας και μισανθρωπίας παλεύει να κρατηθεί από τα κράσπεδα των ιματίων του Αναστημένου Χριστού, μέχρι να ενωθεί για πάντοτε μαζί Του στην αιώνια Ζωή”. 

Για τον Αρχιεπίσκοπο η σωτηρία του καθενός περνά μέσα από τη σωτηρία των άλλων. Καί πολλές φορές, αν όχι όλες,-όπως λέει-απαιτείται η δική μας σταύρωση για την σωτηρία των άλλων.

“Να χαιρόμαστε για το υπαρκτό του συντετριμμένου Άδη. Να χαιρόμαστε για τις σταυρώσεις μας, τα βάσανα και τις οδύνες μας. Γιατί όλα αυτά,όποτε και αν συνέβησαν, όποτε συμβαίνουν και όποτε και αν συμβούν, θα ανήκουν στο χθες. Μετά την Ανάσταση του Χριστού τα μέλη της Εκκλησίας ζούμε ήδη στο αιώνιο σήμερα,” καλεί ο κ. Ιερώνυμος 

Χατζηγιάννης Μ

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.