του Πρωτοπρεσβύτερου Δρ. Γεωργίου Λέκκα, κληρικού της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου.

Ο Χριστός είναι δίπλα μας εν Αγίω Πνεύματι, του ζητάμε να μάς βοηθήσει στη δυσκολία μας και συχνά μένουμε με την εντύπωση πως δεν ανταποκρίνεται στο αίτημά μας. Τί παραπάνω από εμάς είχε ο τυφλός της σημερινής ευαγγελικής περικοπής που του επέτρεψε την άμεση ικανοποίηση του αιτήματός του;

Πρώτα-πρώτα ο τυφλός αυτός αναγνώριζε με όλη τη δύναμη της ψυχής του ότι ο Ιησούς είναι ο Μεσσίας για τον ερχομό του οποίου μίλησε ο Δαβίδ. Ύστερα ο ψυχικός πόνος για την σωματική του τύφλωση ήταν τόσο μεγάλος που τον έκανε να βγει σχεδόν από τα όρια του εαυτού του και σίγουρα από τα όρια που του επέβαλε ο καθωσπρεπισμός της κοινωνίας στην οποία ζούσε, ώστε να μπορέσει να συναντήσει πνευματικά τον Κύριο.

Τέλος, την κρίσιμη ώρα που ο Κύριος του απεύθυνε το ερώτημα «τί θέλεις να κάνω για σένα, παιδί μου;», ο τυφλός αυτός ήξερε τί ακριβώς ήθελε και μάλιστα το ήθελε με όλη του την ύπαρξη, την ίαση των οφθαλμών του.

Κι εμείς παρακαλούμε τον Κύριο, όπως ο τυφλός, και μάλιστα με τα λόγια της προσευχής του τυφλού: «Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ του Θεού, ελέησον με τον αμαρτωλό». Δεκάδες φορές επαναλαμβάνουμε το «Κύριε ελέησον» κατά τη διάρκεια των λατρευτικών μας ακολουθιών στην εκκλησία μας αλλά και μόνοι μας στο σπίτι. Ο τυφλός της σημερινής ευαγγελικής περικοπής μάς μαθαίνει πάντως πώς ακριβώς πρέπει να απευθυνθούμε στον Χριστό αν θέλουμε κι εμείς να βρούμε το φως μας!

Αν απευθυνθούμε στον Χριστό με την πίστη και την επιμονή μικρού παιδιού προς τον πατέρα του, αν απευθυνθούμε στον Χριστό με την ασάλευτη πίστη ότι Αυτός είναι ο Υιός του Θεού και γι’ αυτό μπορεί πράγματι να μάς ελεήσει εν Αγίω Πνεύματι, αν απευθυνθούμε στον Χριστό με ακλόνητη βεβαιότητα ότι Αυτός είναι ο μόνος που μπορεί να μάς βοηθήσει και ότι άλλος δεν υπάρχει για μας πάνω σε ολόκληρη την Γη και σε όλα τα σύμπαντα, αν απευθυνθούμε στον Χριστό όχι με την αξίωση ότι δικαιούμαστε τη βοήθειά του αλλά με επίγνωση της αθλιότητάς μας και με πλήρη συνείδηση του γεγονότος ότι τέτοιοι που είμαστε κανείς άλλος και πουθενά δεν μπορεί να μάς σώσει από τόσα πάθη όπως τα δικά μας, αν γίνει όλη η ύπαρξη μας μια κραυγή που κατευθύνεται σε Εκείνον ως τον αποκλειστικό στόχο της υπάρξεώς μας και τη μόνη αξιόπιστη εγγύηση της σωτηρίας μας, τότε είναι αδύνατον να μην εισακουσθούμε.

Όταν έτσι απευθυνόμαστε στον Χριστό, δεν θέλουμε απλώς τούτο ή εκείνο, αλλά το Φως μας, δηλαδή τον Χριστό. Ο Χριστός δεν είναι απλώς το μέσο για να πετύχουμε τούτο ή εκείνο, ο Χριστός είναι τα πάντα και θέλουμε τον Χριστό γιατί τα θέλουμε όλα. Με το να κατακτήσουμε αυτό ή εκείνο, πάντα κάτι θα μάς λείπει, ενώ όταν είμαστε με τον Χριστό όχι απλώς έχουμε τα πάντα όπως Εκείνος αλλά επιπλέον θέλουμε να προσφέρουμε στους άλλους τα πάντα όπως το έκανε Εκείνος. Φτωχός είναι έτσι όποιος θέλει συνέχεια κι άλλα και πλούσιος μόνο αυτός που θέλει να τα δώσει όλα!

Κάθε φορά που λέμε «Κύριε Ελέησον», κατά βάθος ζητάμε την μακαριότητα της Ζωής του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος ώστε να μην μάς λείπει τίποτα ούτε σε αυτήν τη ζωή ούτε στην άλλη.

Κυριακή ΙΔ’ Λουκά, 3. 12.23.

Ο π. Γεώργιος Λέκκας είναι κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου. Σπούδασε Νομικά, Φιλοσοφία και Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διδάκτωρ Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Παρίσι 4) και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών Γαλλίας (2000-2005), δίδαξε ελληνική φιλοσοφία στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση (2005-2017). Η τελευταία ποιητική συλλογή του με τον τίτλο ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ εκδόθηκε από Το Κοινόν των Ωραίων Τεχνών (Αθήνα, 2021, σσ.79), ενώ το δοκίμιό του με τον τίτλο: Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ. ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ ΚΑΙ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΑΝΤΑΡΗΣ κυκλοφορήθηκε πρόσφατα από τις εκδόσεις Εκάτη (Αθήνα, 2022, σσ. 171).

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.