Το θαυματουργικό ψάρεμα

Συνέβη κάποτε μερικοί ψαράδες να ρίχνουν τα δίχτυα τους, στην περιοχή της Χαλκηδόνας που ασκήτευε ο όσιος Λουκάς ο Στυλίτης (879-980). Κοπίαζαν πολλές ημέρες συνέχεια, χωρίς όμως να πιάνουν τίποτε. Γύριζαν άπρακτοι και στενοχωρημένοι στα φτωχικά σπίτια τους.

Ο άγιος, μια μέρα, κάλεσε ένα ψαρά που φαινόταν να είναι ο αρχηγός τους και προσποιούμενος ότι δεν γνώριζε τη συμφορά τους, του είπε:

– Γιατί τόσο καιρό δεν μου έφερες κανένα ψάρι;

Εκείνος αποκρίθηκε και μάλιστα με όρκο ότι ενώ ταλαιπωρούνται, δεν πιάνουν τίποτε και έφθασαν να στερούνται και το ίδιο το ψωμί τους.

– Μη χάνεις το θάρρος σου, τον συμβούλεψε ο όσιος. Σύντομα ο Χριστός θα φέρει πλήθος ψαριών στα δίχτυα σας.

Πήρε μετά ένα κανάτι νερό, το ευλόγησε και το έδωσε στον ψαρά. Του έδωσε μαζί και ένα κομμάτι πανί, που το είχε για να σκουπίζει τα χέρια του. Πρόσταξε να ραντίσουν με το ευλογημένο νερό τα δίχτυα και να δέσουν το πανί στην άκρη τους. Τέλος, του έδωσε την εντολή να του φέρουν από τα ψάρια που θα πιάσουν το ένα δέκατο, δηλαδή τριάντα ψάρια περίπου, είπε, προφητεύοντας έτσι και την ποσότητα.

Ο λόγος του δεν άργησε να γίνει έργο! Γιατί, όταν ραντίστηκαν τα δίχτυα με το αγιασμένο νερό και δέθηκε στην άκρη τους το πανί, ένα μεγάλο πλήθος, ως τριακόσια τριάντα ψάρια, έπεσε στα δίχτυα και πιάστηκε. Απ’ αυτά, κατά την εντολή του και την θεόπνευστη προφητεία του, του έφεραν τριάντα ψάρια.

Αλλά και πάλι ο όσιος και θεοφόρος πατέρας, επαναλαμβάνοντας τους για δεύτερη φορά τη θαυματουργική του ευεργεσία, προστάζει:

– Πηγαίνετε γρήγορα στη δουλειά σας, μέσα στα δίχτυα σας θα βρείτε κι άλλα ψάρια! Δεν θα ξεχάσετε και πάλι να μου φέρετε το ένα δέκατο.

Έτρεξαν αυτοί στα δίχτυα τους και πάλι με χαρά είδαν πως είχαν πιαστεί ως τετρακόσια πενήντα ψάρια. Δεν πήραν όμως τότε το ένα δέκατο, παρά μόνο δεκαπέντε ψάρια και τα έφεραν στον όσιο. Τότε όμως ο θαυμαστός εκείνος άνδρας τους παρατήρησε αυστηρά:

– Εγώ, είπε, πρόσταξα να μου φέρετε το ένα δέκατο από όσα θα πιάνατε, εσείς όμως παρακούσατε και μου φέρατε μόνο το ένα τριακοστό. Γι’ αυτό σήμερα, όπως και παλιά, δεν θα πιάσετε άλλα ψάρια! Θα πάτε λοιπόν να πουλήσετε τα ψάρια που πιάσατε και ύστερα θα έρθετε εδώ, για να σας φιλέψω όλους μαζί με τα ψάρια που μου φέρατε, και για να αποδώσετε τις ευχαριστίες σας στον Θεό, που έχει τη δύναμη να επιτελεί θαύματα.

Από τότε, όταν οι ψαράδες τύχαινε να έχουν δυσκολίες στο ψάρεμα, κατέφευγαν στον όσιο με πίστη. Κι εκείνος τους έδινε άλλοτε ευλογημένο νερό και άλλοτε ευλογημένο ψωμί, που τοποθετώντας το στα δίχτυα τους, σαν γλυκό δόλωμα, κατόρθωναν να έχουν πάντα μια πλούσια ψαριά.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.