Ο ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΕΡΝΙΤΣΗΣ κ. ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΠΑΤΡΩΝ, ΚΥΡΙΑΚΗ Ι' ΛΟΥΚΑ.

Την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023 το πρωί, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Γερασίμου Πατρών.
Ο Θεοφιλέστατος στην ομιλία μεταξύ άλλων, είπε: «Καθώς γνωρίζετε αδελφοί μου, οι εβραίοι έχουν ως ημέρα προσευχής και μελέτης του λόγου του Θεού το Σάββατο. Εμείς οι χριστιανοί έχουμε ως ημερα λατρείας του αληθινού Θεού την Κυριακή. Και σπεύδω να πω στην αγάπη σας, να μην παραλείπουμε ποτέ τον εκκλησιασμό της Κυριακής. Είναι η μία των σαββάτων.
Δεν είναι ημέρα εργασίας ή άλλων απασχολήσεων. Ανήκει εις τον Κύριον και εις την δόξαν της Αναστάσεως Του.
Ένα Σαββάτο ο Κύριος πήγε σε κάποια συναγωγή όπου, μαζί με τον άλλον κόσμο, πήγε να προσευχηθεί και μια συγκύπτουσα. Αυτή η ταλαιπωρημένη ψυχή για δεκαοκτώ ολόκληρα χρόνια ήταν μαζεμένη σαν ένα κουβάρι χωρίς να μπορεί να σηκωθεί όρθια ούτε για μια στιγμή. Κανένας δεν μπορούσε να την βοηθήσει.
Ο Κύριος όμως, ο ιατρός των ψυχών και των σωμάτων, μόλις την είδε στην συναγωγή την λυπήθηκε και της είπε: “Δυστυχισμένη γυναίκα, ήλθες εδώ να τιμήσεις την ημέρα του Σαββάτου, σύμφωνα με την εντολή του Θεού, από την στιγμή αυτή είσαι ελεύθερη από τα δεσμά της αρρώστιας σου που δεκαοκτώ ολόκληρα χρόνια σε κρατούσαν δεμένη”. Έβαλε ο Κύριος τα πανάγια χέρια του στην καμπουριασμένη ράχη αυτής της δυστυχισμένης ψυχής και αμέσως σηκώθηκε όρθια και δόξαζε τον Θεόν.
Οι Πατέρες της Εκκλησίας καθιέρωσαν να διαβάζεται στους ιερούς ναούς αυτή η ευαγγελική περικοπή πριν από την εορτή των Χριστουγέννων διότι σε αυτή την κατάσταση της συγκύπτουσας ευρίσκετο η ανθρωπότης την οποία, με την θεία Του ενανθρώπηση, την σταυρική Του θυσία, την ανάστασή Του και την ανάληψή Του ανόρθωσε ο Κύριος μας.
Στον Θεό να προσφέρουμε την λατρεία μας και στους αδελφούς μας την αγάπη μας μέσα από τις πράξεις και τα έργα μας.
Σήμερα τελούμε και το ιερό μνημόσυνο της μακαριστής προέδρου του “Συλλόγου των εν Πάτραις Κεφαλλήνων”, Τζόγιας Καππάτου, καθηγητρίας του Πολυτεχνείου του Πανεπιστημίου Πατρών η οποία, πολλά προσέφερε εις την επιστήμη και τον σύλλογό μας, πολύ εκοπίασε με τα υπόλοιπα μέλη του εκκλησιαστικού και διοικητικού συμβουλίου δια την αποκατάσταση ζημιών του σεισμόπληκτου ιερού ναού του Αγίου Γερασίμου. Προσευχόμεθα ο Κύριος να αναπαύει την ψυχή της ένθα οι δίκαιοι αναπαύονται».
Το εκκλησιαστικό συμβούλιο μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας προσέφερε στο εκκλησίασμα τον καθιερωμένο καφέ.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.