Κυριακή μετά τα Φώτα σήμερα, αγαπητοί. Ο Θεάνθρωπος Ιησούς, αφού εβαπτίσθη από τον Ιωάννη στον Ιορδάνη ποταμό και εφανερώθηκε η αγία Τριάδα, ύστερα άφησε τον Ιορδάνη και πήγε στην έρημο που ήταν εκεί κοντά, και ενήστευσε σαράντα ήμερες και σαράντα νύκτες. Και ύστερα επειράσθη από τον Διάβολο,τον οποίον και ενίκησε. Και άρχισε, δειλά-δειλά, τη δημόσιά Του δράση, το έργο Του το κοσμοσωτήριο.

Και όταν άκουσε ότι ο Ιωάννης εφυλακίσθη απ΄ τον Ηρώδη Αντίπα, τότε άφησε την Ιουδαία και ήλθε στη Γαλιλαία.

Και καθώς ήλθε στην Καπερναούμ και στη Γαλιλαία ο Ιησούς Χριστός, γράφει ο Ευαγγελιστής Ματθαίος ότι: «τότε πραγματοποιήθηκε και επαληθεύθηκε η προφητεία του Ησαΐου, που αιώνες πριν είχε πεί ότι «Η γη του Ζαβουλών και η γη του Νεφθαλείμ, οι χώρες δηλαδή αυτές που είναι κοντά στη θάλασσα της Γαλιλαίας και εκτείνονται και πέρα από τον Ιορδάνη μέχρι την Περαία, δηλαδή η Γαλιλαία των Εθνών, είδαν Φως μέγα, το φως του Χριστού, ενώ εκάθηντο και ήσαν αιχμάλωτες στο σκοτάδι της ειδωλολατρίας, της ασεβείας και της πλάνης». Είδαν το μέγα Φως, τον Χριστό. Κι ο λαός, ο οποίος ευρίσκετο «εν χώρα και σκία θανάτου» δηλαδή στη χώρα της αμαρτίας και του πνευματικού θανάτου, είδε και ένοιωσε το μέγα Φως, το φως του Κυρίου.

Κυριακή μετά τα Φώτα, δηλαδή, σήμερα και γι΄ αυτό αναφέρεται σ΄αυτά τα ωραία το ιερό και άγιο Ευαγγέλιο. Ο Χριστός, το κήρυγμά Του το μέγα, λέγοντας ακριβώς τα ίδια τα λόγια του Ιωάννου του Βαπτιστού «Μετανοείτε, ήγγικε γαρ η βασιλεία των ουρανών», για να βεβαιώσει με αυτό ότι ο Ιωάννης ήτο ο Πρόδρομός Του, η αρχή του Ευαγγελίου Του.

Και αρχίζει ο Κύριος απ΄τη μετάνοια. Μετάνοια είναι η αλλαγή του ανθρώπου, η αλλαγή της νοοτροπίας, η αλλαγή της ζωής, η στροφή και μεταστροφή στο βίο. Και μετάνοια είναι το ξύπνημα της αγάπης μέσα στην ψυχή μας, και το δόσιμο του όχι αλλού, ούτε στα είδωλα ουτέ στο σκοτάδι ούτε στον κάκιστο εαυτό μας, αλλά στον Ιησού Χρίστο, στην πρώτη και στην στερνή μας αγάπη, σε Κείνον που «εις τέλος μας ηγάπησεν», και είναι το Άλφα και το Ωμέγα, η αρχή και το τέλος της ζωής μας.

Και τους έλεγε, ακόμα, ότι έφθασε η Βασιλεία του Θεού. Και η Βασιλεία του Θεού δεν ήταν υλική, όπως την εφαντάζοντο και την επερίμεναν οι Ιουδαίοι, αλλά πνευματική. Η Βασιλεία του Θεού είναι ο ίδιος ο Χρίστος μας, γι΄ αυτό ας ζητούμε πάντοτε το φως Του το σωτήριον, και ας Τον νοιώθουμε δικό μας. Και ας ξέρουμε ένα πράγμαː Ότι εδώ είμαστε περαστικοί και πηγαίνουμε για τη Βασιλεία Του και για τον Παράδεισό Του.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.