Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε Σεραφείμ Κυκκώτης: 18 Ιουλίου, Παγκόσμια Ημέρα ΟΗΕ αφιερωμένη στο Νέλσον Μαντέλα.

Η χαρισματική μορφή του Μαντέλα του εθνικού σύγχρονου ηγέτη της Νοτίου Αφρικής, προβάλλεται παγκόσμια σήμερα για να ευαισθητοποιηθεί ο σύγχρονος άνθρωπος, ανεξάρτητα από την εθνική, φυλετική, κοινωνική, εκπαιδευτική και θρησκευτική του ταυτότητα διά την επιτέλεση έργων αρετής. Η μορφή του Μαντέλα προβάλλεται ως σύμβολο για τη συναδέλφωση των λαών, αλλά και για τη κοινή συμμετοχή μας σε όλους τους τομείς της κοινωνίας για να βελτιώσουμε τη ζωή μας για το κοινό καλό.

Η χαρισματική μορφή του Μαντέλα του εθνικού σύγχρονου ηγέτη της Νοτίου Αφρικής, προβάλλεται παγκόσμια για να ευαισθητοποιηθεί ο σύγχρονος άνθρωπος, ανεξάρτητα από την εθνική, φυλετική, κοινωνική, εκπαιδευτική και θρησκευτική του ταυτότητα διά την επιτέλεση έργων αρετής. Η μορφή του Μαντέλα προβάλλεται ως σύμβολο για τη συναδέλφωση των λαών, αλλά και για τη κοινή συμμετοχή μας σε όλους τους τομείς της κοινωνίας για να βελτιώσουμε τη ζωή μας για το κοινό καλό.

Ο Νέλσον Μαντέλα γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου του 1918 και απεβίωσε το 2013 σε ηλικία 95 ετών. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται κοινωνικές, φιλανθρωπικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις σε διάφορες περιοχές του κόσμου, ιδιαίτερα στην Αφρική, για να προβληθεί το παράδειγμα της ζωής του Μαντέλα που για 67 ολόκληρα χρόνια κατάφερε να καθοδηγεί ένα σκλαβωμένο λαό εκατομμυρίων ανθρώπων που λίγοι οπλισμένοι λευκοί δεν τους αναγνώριζαν το πολιτικό τους δικαίωμα να είναι ελεύθεροι και να ψηφίζουν την κυβέρνηση τους και τους βουλευτές τους, όπως γίνεται σήμερα στη Νότιο Αφρική, μετά το 1994, που η χώρα απελευθερώθηκε ειρηνικά με την δημοκρατικοποίησή της και τις πρώτες δημοκρατικές εκλογές, με τη συμμετοχή όλων των πολιτών της.

Ο Νέλσον Μαντέλα πέρασε πάνω από σαράντα χρόνια της ζωής του στη φυλακή. Ακόμη και στη φυλακή δεν ζούσε με τα γνωστά ανθρώπινα δικαιώματα των φυλακισμένων. Καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι επισκέπτονται το Ρόμπεντ Άϊλαντ, ένα νησί απέναντι από το Κέϊπ Τάουν, για να δουν το κελί της φυλακής του Μαντέλα, όπου έγινε το πιο σημαντικό κέντρο που άλλαξε τη μορφή μιας ολόκληρης χώρας, με πληθυσμό πενήντα εκατομμυρίων ανθρώπων. Αποκλεισμένος σε ένα σιδερένιο κλουβί, μικρότερο του ενός μέτρου, ούτε το σώμα του δεν χωρούσε για να ξαπλώσει. Κι όταν τον έβγαζαν για λίγο έξω, τον έβαζαν να σπάζει πέτρες, του έδιναν μπαγιάτικο φαγητό, οι βάναυσοι λευκοί δεσμοφύλακες-φρουροί του έριχναν μέχρι και τη στάχτη από τα μισοτελειωμένα τους τσιγάρα για να αρρωστήσει και να πεθάνει και για να ησυχάσουν αυτοί που τον έβλεπαν ως τον πιο επικίνδυνο πολιτικό αρχηγό των εκατομμυρίων σκλάβων μαύρων

«Γεννήθηκε για να αγαπά»

Κι όμως αντί μίσους και κακίας και αντεκδικήσεως και εμφυλίου σπαραγμού, ο Μαντέλα ακολουθώντας το πρότυπο της Αντιγόνης επέμενε με τη ζωή του ότι «γεννήθηκε για να αγαπά». Συνειδητοποίησε με τα βασανιστήρια και τις αδικίες και τους εξευτελισμούς που δοκίμασε ότι όλοι μας είμαστε παιδιά του Θεού κι ότι άνθρωποι που γίνονται όργανα του διαβόλου και του κακού μπορούν να εξελιχθούν σε επικίνδυνους Νέρωνες κι απάνθρωποι, όπως ο Ηρώδης, ο Χίτλερ, οι βάρβαροι αιμοβόροι Τούρκοι εισβολείς, οι φονιάδες κι οι κοινοί εγκληματίες.

Η ειδική μέρα Νέλσον Μαντέλα, που υιοθετήθηκε με απόφαση της Γενικής Συνελεύσεως των Ηνωμένων Εθνών το 2009, μας καλεί όλους τους ανθρώπους, μικρούς και μεγάλους, που αγωνιούν για τα κοινωνικά προβλήματα του κόσμου και ιδιαίτερα για τη προστασία των δικαιωμάτων των άπορων και ορφανών παιδιών, να αφιερώσουμε 67 λεπτά σε κοινωνικές πράξεις εθελοντισμού προς τους ανθρώπους που ακόμη υποφέρουν. Τα 67 λεπτά συμβολίζουν τα 67 χρόνια θυσίας και προσφοράς του Μαντέλα προς την ανθρωπότητα κι ιδιαίτερα προς τους υπόδουλους ομοεθνείς του.

Μέσα στο πλαίσιο της εθελοντικής εργασίας και της κοινωνικής προσφοράς αρκετοί, από διάφορα μέρη της Κύπρου, προσφέρουν με πολύ αγάπη μικρές εισφορές για την στήριξη άπορων και ορφανών παιδιών της Αφρικής για να έχουν ίσες ευκαιρίες μόρφωσης και επιβίωσης. Αρκετοί από αυτούς που μας βοηθούν είναι πρόσφυγες και εκτοπισμένοι που έζησαν ως παιδιά έντονα τον πόνο της προσφυγιάς και της στέρησης κατά τη βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974.

Γύρω στα εκατό παιδιά, κάτω της ηλικίας των πέντε ετών, πεθαίνουν καθημερινά στη Ζιμπάμπουε από διάφορες μολυσματικές ασθένειες και το έιτζ. Η ιεραποστολική προσπάθεια του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, διά της Μητροπόλεως Ζιμπάμπουε, συνεχίζεται με την παραχώρηση υποτροφιών σε άπορα και ορφανά παιδιά και όταν μπορούμε με την αγορά μερικών τροφίμων και μεταχειρισμένων υποδημάτων για τα ξυπόλυτα παιδιά που περπατούν μέσα στις λάσπες.

Οι σημαντικές προσπάθειες του Σωματείου «Φίλοι της Ιεραποστολής Ζιμπάμπουε» και πολλών ευσεβών χριστιανών μας βοηθούν με μικρές μηνιαίες εισφορές για να συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας και να απαλύνουμε τον ανθρώπινο πόνο.

Για το σκοπό αυτό μπορούν να γίνονται μηνιαίες εισφορές πέντε ευρώ, δέκα ευρώ και είκοσι ευρώ με εντολή στην Τράπεζα.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.