Από την παράδοση της εκκλησίας, γνωρίζουμε ότι κάθε ναός έχει τον δικό του φύλακα αγγέλου. Επιπλέον, ακόμα κι αν ο ναός καταστραφεί, ο φύλακας Άγγελος είναι εκεί μέχρι το τέλος του αιώνα.

Στο βίο του Άγιου Ιωασάφ του Belgorod υπάρχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία για αυτό το θέμα στη ζωή του. Ο άγιος στο Belgorod συγκέντρωσε τους ιερείς κι επίσκοπους της περιοχής. . Ανάμεσά τους, είδε έναν 130χρονο ιερέα-πρεσβύτερο, του οποίου η μακρά ζωή και η σκλήρυνση προκάλεσαν το ενδιαφέρον του. Μετά από μια συνομιλία μαζί του, ο άγιος έμαθε ότι ο πρεσβύτερος ιερέας κάποτε είχε διαπράξει σοβαρή αμαρτία και χρειάστηκε μετάνοια. Υπηρετούσε στο χωριό, και σε μια εορτή γιόρτασε με πρωινή Θεία Λειτουργία, και την ίδια μέρα στον ίδιο θυσιαστήριο , φοβούμενος την τιμωρία από τον σκληρό γαιοκτήμονα, λειτούργησε πιο αργά μια (δεύτερη) Θεία Λειτουργία. Ταυτόχρονα, μετά τη προσκομιδή , μια φωνή, κανείς δεν ξέρει από πού και από ποιον ερχόταν, του είπε: «Σταμάτα, τι κάνεις; Μην τολμήσεις, αν τολμάς, θα είσαι καταδικασμένος. ” «Εγώ», είπε ο ιερέας στον Άγιο Ιωασάφ, «δεν έκανα υπάκουη και απάντησα τολμηρά “Πανάθεμά σε!” – και συνέχισα τη Λειτουργία, καθώς πρέπει να εκτελείται σύμφωνα με τη χειροτονία. ” Ο άγιος ανατρίχιασε με αυτή την εξήγηση και είπε: «Τι έκανες ;! Καταραστήκατε τον άγγελο του Θεού, τον φύλακα αυτού του τόπου. Και οι δύο δεσμεύεστε από την κατάρα μέχρι σήμερα. Αυτός είναι ο λόγος για τη μακροζωία σας. ”

Ο άγιος μετέφερε τον πρεσβύτερο ιερέα στο μέρος που έγινε το συμβάν αυτό στην εκκλησία. Εκεί λειτούργησαν την Θεια Λειτουργία, και στο τέλος της, ο άγιος κάλεσε τον πρεσβύτερο-ιερέα και διέταξε να διαβάσει “Τώρα αφήστε τον υπηρέτη σας να φύγει, Βλαντίκα …” Μετά από αυτό, ο επίσκοπος , ευλογώντας τον πρεσβύτερο-ιερέα, είπε: «Σας συγχωρώ και συγχωρώ από όλες τις αμαρτίες σας» «Συνδυασμένος με τις προσευχές του αγίου με τον Θεό, τον άγγελο που φύλαγε τον ιερό θρόνο, και με τη συνείδησή του, ο πρεσβύτερος ιερέας με πλήρη άμφια άρχισε να εξασθενεί και, αφού κατέβηκε μπροστά στο θειο θυσιαστήριο , στον οποίο μόλις είχε προσφέρει την αναίμακτη λατρεία έδωσε το πνεύμα του στο Θεό ».

Αυτή η ιστορία επιβεβαιώνει: ακόμα κι αν ο ναός έχει καταστραφεί και υπάρχει τώρα μια έρημος, ο φύλακας Άγγελος παραμένει εκεί για πάντα και διατηρεί αυτό το μέρος μέχρι την συντέλεια των αιώνων.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.