Στη Κεφαλονιά, η νηστίσιμη χταποδόπιτα είναι μια πολύ δημοφιλής πίτα και ένας διαφορετικός, πρωτότυπος τρόπος να μαγειρέψεις το χταπόδι.

Στα δυνατά σημεία της κεφαλονίτικης χταποδόπιτας σημειώστε το σπιτικό τραγανό φύλλο που αναδεικνύει τη συνταγή. Βέβαια, αν δεν έχετε χρόνο ένα καλό χωριάτικο φύλλο μπορεί να εξυπηρετήσει τη συνταγή.

Μερικά μικρά μυστικά: Μπορούμε να προσθέσουμε στη γέμιση κρασί Ρομπόλα αντικαθιστώντας τη μισή ποσότητα του νερού. Αν δεν έχουμε μαντζουράνα προσθέτουμε ¼ κ.γ. ρίγανη. Αν οι ντομάτες είναι στην εποχή τους χρησιμοποιούμε φρέσκες τριμμένες τομάτες με 1 κ.γ. τοματοπελτέ

Πως προετοιμάζουμε το χταπόδι

Το χταπόδι πρέπει να γίνει τρυφερό γι΄αυτό και “δίνουμε” χρόνο στο μαγείρεμα του, φρέσκο ή κατεψυγμένο είναι δική σου επιλογή, απλά ακολουθείς την εξής διαδικασία:

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το χταπόδι, ολόκληρο, με ένα φύλλο δάφνης σε χαμηλή φωτιά. Όσο το χταπόδι βράζει θα βγάζει τα υγρά του, ειδικά αν είναι κατεψυγμένο, αν χρειάζεται προσθέτουμε επιπλέον ζεστό νερό. Αφού κοκκινίσει τρυπάμε με ένα πιρούνι και αν έχει μαλακώσει αποσύρουμε.
Η γέμιση

Ένας συνδυασμός ιδιαίτερων αλλά και απλών υλικών δίνει μοναδική νοστιμιά στη γέμιση με χταπόδι, πορτοκάλι και σάψιχο (μαντζουράνα) και βέβαια ο μάραθος, αν και τις πίτες με ρύζι στη γέμιση δεν μου αρέσουν και τόσο, εδώ, το ρύζι είναι απαραίτητο!

Το ψήσιμο

Η πίτα θέλει τόσο ψήσιμο ώστε να ξεροψηθεί, κατά την άποψή μου, όσο περισσότερο, τόσο πιο νόστιμο το αποτέλεσμα, και όπως έχω πει πολλές φορές για το ψήσιμο της πίτας οι “χρυσοί” κανόνες είναι:
1. Να έχουμε προθερμάνει πολύ καλά τον φούρνο
2. Οι βαθμοί ψησίματος είναι περίπου στο 180ο C αν θέλουμε να ξεροψήσουμε την πίτα χωρίς να μας καεί, όμως ο κάθε φούρνος δουλεύει διαφορετικά οπότε υπολογίστε ανάλογα
3. Οι πίτες ψήνονται πάντα στις αντιστάσεις, στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου
4. Δεν ξεχνάμε να ραντίσουμε την πίτα με νερό πριν την ψήσουμε

Για το σπιτικό φύλλο
350 γρ. αλεύρι δυνατό
30 ml ελαιόλαδο, και επιπλέον για το άνοιγμα των φύλλων
140 ml νερό
1 κ.σ. ξύδι
1 κ.γ. αλάτι
Νισεστέ, για το άνοιγμα των φύλλων
Για τη γέμιση
1200 γρ. χταπόδι
100 γρ. ρύζι, Καρολίνα
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
5 κ.σ. μάραθο, ψιλοκομμένο
1 μικρό πορτοκάλι, χυμό και ξύσμα
1 κ.σ. μαντζουράνα, αποξηραμένη
1 ξυλάκι κανέλα
3 κόκκους μπαχάρι
150 γρ. σάλτσα τομάτας
2 κ κ.σ. ξύδι
1 δαφνόφυλλο
50 ml ελαιόλαδο
Μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
Αλάτι

Επί το έργον:

Το σπιτικό φύλλο
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη, σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μια ώρα.
Η γέμιση
Βάζουμε το χταπόδι με το ξύδι και το δαφνόφυλλο σε μια κατσαρόλα, σιγοβράζουμε μέχρι να βγάλει όλα του τα υγρά και να μαλακώσει.
Σε χαμηλή φωτιά σοτάρουμε με το ελαιόλαδο, το χταπόδι, το κρεμμύδι και το σκόρδο για 5’.
Προσθέτουμε τη σάλτσα, 250ml νερό, τα μπαχαρικά, το δαφνόφυλλο, χυμό και ξύσμα, αλάτι και πιπέρι, σιγοβράζουμε μέχρι να αρχίσει να δένει η σάλτσα.
Προσθέτουμε το ρύζι, μαγειρεύουμε για 5′ και αποσύρουμε.
Αφαιρούμε την κανέλα, τα μπαχάρια, το δαφνόφυλλο και προσθέτουμε τον μάραθο, τη μαντζουράνα.
Η πίτα
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 5 ισόποσα ζυμαράκια, πασπαλίζουμε με νισεστέ και με τον πλάστη ανοίγουμε 5 φύλλα για ένα ταψί 28-30 εκ.
Σε λαδωμένο ταψί απλώνουμε τα 3 φύλλα, τα οποία ένα-ένα τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο. .
Απλώνουμε τη γέμιση και κλείνουμε με τα 2 υπόλοιπα φύλλα, τα οποία δεν ξεχνάμε να ραντίσουμε με ελαιόλαδο.
Ραντίζουμε την πίτα με λίγο νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 60′ στους 180ο C.
Σερβίρουμε τη χταποδόπιτα ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.