Ιεράρχες της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του λεγόμενου "Πατριαρχείου Κιέβου", οι οποίοι συμμετείχαν στις 27 Ιουλίου στη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου τους στο Κίεβο-εν μέσω δηλαδή των πανηγυρικών εορτασμών του Αγίου Ισαποστόλου Πρίγκηπος Βλαδιμήρου από την κανονική ουκρανική εκκλησία στο Κίεβο-  ανακοίνωσαν επίσημα τον τερματισμό του διαλόγου για την ενοποίηση με την αυτοαποκαλούμενη Ουκρανική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία (UAOC). Ρίχνουν δε ολόκληρο το φταίξιμο για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στην UAOC.

Υπενθυμίζεται πως, όπως το ΕΚΚΛΗΣΙΑonline είχε αποκαλύψει σε επαναλαμβανόμενα ρεπορτάζ εδώ και ενάμιση μήνα,  το θέμα της ενοποίησης του «Πατριαρχείου Κιέβου»-UOC-KP και της Ουκρανικής Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας σε μια ενιαία Τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας είχε δρομολογηθεί μετά από συζητήσεις των δύο πλευρών και μάλιστα είχαν ανακοινώσει πως η επίσημη τελετή ενοποίησης θα γίνει ανήμερα του Σταυρού στις 14 Σεπτεμβρίου! 

Η προσέγγιση με το Φανάρι

Πάντως πιο σημαντικό από τα τερτίπια και την εκκλησιαστική διπλωματία των σχισματικών είναι η στάση του Φαναρίου. Οι εκπρόσωποι του «Πατριαρχείου του Κιέβου» επιχειρούν ακόμη κι αυτήν την ώρα του ναυαγίου την προσέγγιση με το Φανάρι. Προ μηνός όταν όλα φαίνονταν πως ήταν δρομολογημένα για την ενοποίηση, η Σύνοδος του UOC-KP ευχαριστούσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την κατοχύρωση ιεραρχών από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως με την αρμοδιότητα να ενεργήσουν ως παρατηρητές στον διάλογο μεταξύ UOC-KP και UAOC. Σύμφωνα με τους σχισματικούς, η παρουσία των ιεραρχών του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο συγκεκριμένο διάλογο αποτελούσε  απόδειξη της προσοχής και της στήριξης της διαδικασίας ενοποίησης από την Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Διασποράς (υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη).

Σήμερα που επήλθε το ναυάγιο οι σχισματικοί του Κιέβου πάλι ευχαριστούν τον Οικουμενικό Πατριάρχη….

Η Σύνοδος του «Πατριαρχείου Κιέβου» λοιπόν εξέφρασε εκ νέου την ευγνωμοσύνη της  προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τους Ορθόδοξους επισκόπους από τη διασπορά, οι οποίοι παρακολουθούσαν την πορεία του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών. Οι ιεράρχες του «Πατριαρχείου Κιέβου» σημειώνουν ότι ο διάλογος με την UAOC σπάει ήδη για πέμπτη φορά σε 20 χρόνια και ότι αυτό οφείλεται «στο γεγονός ότι οι ιεράρχες της UAOC δεν θέλουν να ενωθούν και να κάνουν ό, τι είναι δυνατόν προκειμένου αυτό να συμβεί «.

Τα χάλασαν στα αξιώματα; 

Σύμφωνα με τις ενδείξεις η ενοποίηση ναυάγησε γιατί τα χάλασαν για τα αξιώματα…. Δεν είναι τυχαίο πως οι συμμετέχοντες στην Ιερά Σύνοδο του «Πατριαρχείου του Κιέβου» σημειώνουν ότι η «Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας – Πατριαρχείο Κιέβου» ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1992, λόγω της συγχώνευσης της UAOC κάτω από το ωμοφόριο του Πατριάρχη Mstyslav και του UOC και κάτω από το ωμοφόριο του Μητροπολιτού (νυν «Πατριάρχη») Φιλάρετου.

Κατόπιν εξαπολύουν τα πυρά τους κατά της αυτοαποκαλούμενης Ουκρανικής Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας (UAOC) μιλώντας ουσιαστικά για…σχίσμα μέσα στο σχίσμα και λέγοντας: «Η Εκκλησία, η οποία καλείται τώρα Ουκρανική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία, είναι μια νέα εταιρεία που προέκυψε υπό την επίδραση  εξωτερικών αντι-ουκρανικών δυνάμεων το διάστημα 1992-93,από ισχυρογνώμωνες επισκόπους, κληρικούς και λαϊκούς από την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία-Πατριαρχείο Κιέβου. Η σημερινή ιεραρχία της UAOC (πλην ενός ιεράρχη) αποτελείται επίσης από πρώην επισκόπους (τρεις) και ιερείς (οι υπόλοιποι) του UOC Πατριαρχείου Κιέβου, ο οποίοι έφυγαν από το Πατριαρχείο Κιέβου. Η τρέχουσα UAOC έχει λιγότερες από 600 στην πραγματικότητα λειτουργούσες ενορίες κυρίως στη Γαλικία, και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, υποστηρίζεται από το λιγότερο από το 1,5% του πληθυσμού της Ουκρανίας. Αυτά τα γεγονότα, καθώς και η συνεπής ματαίωση από την ηγεσία της UAOC και των πέντε προσπαθειών για να ξεπεραστεί η υφιστάμενη διαίρεση πιστοποιούν τη ματαιότητα για τυχόν περαιτέρω προσπάθειες διαλόγου με την ιεραρχία της UAOC. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να ανακοινώσουμε την ολοκλήρωση του διαλόγου για την ενοποίηση με την UAOC»…

Χατζηγιάννης Μ

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.

2 Σχόλια

Νεότερο
Καλύτερο Νεότερο Παλαιότερο
1

Όλα γίνονται για την κουτάλα, την εξουσία. Επίσης έχει πλάκα που οι ελλαδίτες συντάσσονται με τον Ρώσο Πατριάρχη και είναι κατά του Βαρθολομαίου. Κατά τα άλλα θέλουμε την πόλη και την Αγια Σοφία.

2

ΤΟ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΟ
Για πολλούς πασοκιστανούς θεολόγους, π.χ. Μεταλληνός (π. Γεώργιος) το αυτοκέφαλο της Ελλαδικης Εκκλησίας, το 1833, ηταν καταραμένο! το Ουκρανικό αυτοκέφαλο τί ειναι;... 2 μέτρα και 5 σταθμά... δηλαδή, οι Έλληνες Μητροπολίτες από την Τριπολιτσά, την Άμφισσα κλπ. έπρεπε να πήγαιναν για Σύνοδο στην Τουρκιά!!! την στιγμή που το αιμα ηταν φρεσκοχυμένο!!! έπρεπε να πήγαιναν σε εχθρικό, αλλόγλωσσο και αλλόθρησκο κράτος για να αρέσουν στον Μεταλληνό και τους λοιπούς πασοκιστανούς θεολόγους!!!