ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ Live - ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΔΕΙΠΝΟΣ Live: Ιερός Ναός Αγίου Βησσαρίωνος της ενορίας Αγίου Νικολάου Πύλης Τρικάλων - Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου 2023 Ζωντανά. Μεγάλη Εβδομάδα. Εκκλησία Live - Εσπερινός Μεγάλης Τετάρτης Ζωντανά. Μεγάλη Τετάρτη με τον Όρθρο της Μεγάλης Πέμπτης και τον Μυστικό Δείπνο - Ευλογία και Προσευχή στον Ιησού. Ο Μυστικός Δείπνος.

Εἰς τὸν Μυστικον Δεῖπνον. Διπλοῦς ὁ Δεῖπνος· Πάσχα γὰρ νόμου φέρει, Καὶ Πάσχα καινόν, Αἷμα. Σῶμα Δεσπότου.

Μεγάλη εβδομάδα ή Αγία εβδομάδα ή εβδομάδα των Αγίων Παθών (από τα Πάθη του Σωτήρα Χριστού που εορτάζονται κατά τις ημέρες αυτές), από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες ονομάστηκε η εβδομάδα πριν το Πάσχα επειδή, σύμφωνα με τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο μεγάλα, απόρρητα και σωτήρια γεγονότα συνέβησαν κατά τη διάρκειά της, δηλαδή τα Άγια Πάθη, η Σταύρωση και η εκ νεκρών Ανάσταση του Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού.

Γιορτάζονται με ξεχωριστό τρόπο σε όλη την Ελλάδα τα πανάρχαια έθιμά της αν και με μικρές διαφοροποιήσεις σε κάποιες περιοχές.

Η Εκκλησία από την μεγάλη της φιλανθρωπία, για να μπορέσουν όσο είναι δυνατόν περισσότεροι πιστοί να συμμετέχουν στις Ακολουθίες, επέτρεψε από την αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας, να ψάλλεται ο Όρθρος της επόμενης ημέρας. (π.χ. την Κυριακή των Βαϊων το βράδυ ψάλλεται ο Όρθρος της Μεγάλης Τετάρτης. Την Μεγάλη Τετάρτη το βράδυ ψάλλεται ο Όρθρος της Μεγάλης Τρίτης. Την Μεγάλη Τρίτη το βράδυ ψάλλεται ο Όρθρος της Μεγάλης Τετάρτης κ.ο.κ.).

Διαβάστε αναλυτικά και δείτε σε βίντεο τι είναι και τι εορτάζουμε την κάθε ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας.

Την Μεγάλη Τετάρτη Εσπέρας τελούμε τον Όρθρο της Μεγάλης Πέμπτης. Ο Ιερός Νιπτήρας, ο Μυστικός δείπνος, η Υπερφυά Προσευχή και την προδοσία αυτή.

Η Ακολουθία του Μυστικού Δείπνου Ζωντανά από τον Ιερό Ναό Αγίου Βησσαρίωνος Τρικάλων της Μεγάλης Τετάρτης 12 Απριλίου 2023 19.00 το απόγευμα.

Γράψτε ονόματα στην Εκκλησία Online μέσω της φόρμας.

Πως να στείλετε τα ονόματα

Πρώτα εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Στείλτε ονόματα στην Εκκλησία Online μέσω της φόρμας.

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση την Ακολουθία της Μεγάλης Τετάρτης με τον Όρθρο της Μεγάλης Πέμπτης, από τον Ιερό Ναό Αγίου Βησσαρίωνος Πύλης Τρικάλων, Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου 2023 19.00 το απόγευμα.

Μυστικός Δείπνος

Πριν ν’ αρχίσει το δείπνο ο Ιησούς σηκώνεται από το τραπέζι, αφήνει κάτω τα ιμάτιά του, βάζει νερό στο νιπτήρα και τα κάνει όλα μόνος Του, πλένοντας τα πόδια των Μαθητών Του.

Με τον τρόπο αυτό θέλει να δείξει σ’ όλους ότι δεν πρέπει να επιζητούμε τα πρωτεία. Μετά τη νίψη των ποδιών λέγει: «όποιος θέλει να είναι πρώτος, να είναι τελευταίος απ’ όλους».

Πρώτα πήγε στον Ιούδα και μετά στό Πέτρο, ο οποίος ήταν ο πιο ορμητικός απ’ όλους και στην αρχή σταματάει το Διδάσκαλο, αλλά ύστερα όταν τον έλεγξε, υποχωρεί με τη καρδιά του. Αφού έπλυνε τα πόδια όλων, πήρε τα ιμάτιά Του και ξανακάθησε.

Άρχισε κατόπιν να τους νουθετεί να αγαπούν ο ένας τον άλλον και να μη επιζητούν το ποιός θα είναι πρώτος. Στη συνέχεια τους μίλησε για την προδοσία και επειδή θορυβήθηκαν, στρέφεται με ήρεμο τρόπο στον Ιωάννη και τον υπέδειξε.

Κατόπιν πήρε ψωμί στα χέρια Του και είπε:

Λάβετε φάγετε.

Διαβάστε και δείτε σε βίντεο αναλυτικά για τον Μυστικό Δείπνο και τα Άγια Πάθη.

Εἰς τὴν Προδοσίαν. Τί δεῖ μαχαιρῶν, τί ξύλων λαοπλάνοι, Πρὸς τὸ θανεῖν πρόθυμον εἰς Κόσμου λύτρον.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.