Σωτηρία είναι η ένωση του ανθρώπου με τον Θεό· η αποκατάσταση επικοινωνίας μαζί Του. Η σωτηρία είναι κάτι που μας ενδιαφέρει όλους. Όλους τους λαούς· όλους τους ανθρώπους· ενάρετους και αμαρτωλούς! Ο Πατριάρχης Ιακώβ μιλώντας για τον εαυτό του, λέγει: «θα κατεβώ στο παιδί μου στον Άδη».

Είναι λυπηρό. Ομως σήμερα υπάρχουν χριστιανοί, που απλά δεν γνωρίζουν τι σημαίνει να πιστεύεις στο Χριστό, αλλά και έχουν μία εντελώς συγκεχυμένη αντίληψη για την πίστη στον Ένα και μοναδικό Σωτήρα και Θεό, τον Χριστό.

Λένε: «Γιατί εσείς οι Ορθόδοξοι επιμένετε ότι έχετε την αποκλειστικότητα της αληθείας;».

– Γιατί τάχα, μόνο οι Ορθόδοξοι θα σωθούν;

– Ανάμεσά μας υπάρχουν τόσοι καλοί άνθρωποι! Και Μωαμεθανοί, και Βουδδιστές, και χριστιανοί άλλων ομολογιών, ακόμη και άθεοι.

– Στέκει να θέλεις να τους στείλεις όλους αυτούς στην κόλαση;

Μία τέτοια σκέψη, φαίνεται να είναι και σωστή· και τετραγωνικά λογική. Είναι όμως;

Ας το εξηγήσωμε με λόγια απλά. Γιατί, επάνω σε ένα τέτοιο σοβαρό θέμα δεν πρέπει να έχωμε συγκεχυμένες ιδέες. Λοιπόν. Σημασία δεν έχει, τι λέει ο καθένας, αλλά τι λέει ο Χριστός και η Εκκλησία .

Χριστιανοί! Προσέξτε! Κάνετε ωραίες σκέψεις και συλλογισμούς! Αλλά χωρίς να ξέρετε, τι είναι η σωτηρία· γιατί είναι απαραίτητη η σωτηρία· και γιατί η μόνη οδός προς τον Θεό και την σωτηρία είναι ο Χριστός· μόνο ο Χριστός.

Σωτηρία είναι η ένωση του ανθρώπου με τον Θεό· η αποκατάσταση επικοινωνίας μαζί Του. Η σωτηρία είναι κάτι που μας ενδιαφέρει όλους. Όλους τους λαούς· όλους τους ανθρώπους· ενάρετους και αμαρτωλούς! Ο Πατριάρχης Ιακώβ μιλώντας για τον εαυτό του, λέγει: «θα κατεβώ στο παιδί μου στον Άδη». Το λέγει γιατί τότε, πριν έλθει ο Χριστός, όλοι, αμαρτωλοί και δίκαιοι, μετά το επίγειο ταξίδι τους, κατέληγαν στον Άδη. Τόσο λίγη αξία είχαν τότε τα «καλά» τους έργα! Μόνα τους χωρίς την χάρη που παίρνουμε, από το βάπτισμα και από το αίμα του Χριστού.

Γι’ αυτό, όταν κάποτε οι Ιουδαίοι ρώτησαν τον Χριστό: «τι πρέπει να κάνουμε, για να εκτελούμε τα έργα του Θεού»; Και ο Χριστός τους απάντησε: «Το μεγαλύτερο έργο του Θεού είναι να πιστεύετε σε Εκείνον, που ο Θεός Πατέρας μας έστειλε»(Ιω. 6,28-29). Δηλαδή:

Η μόνη εγγύηση, η μοναδική οδός για την σωτηρία είναι η σωστή πίστη σε Εκείνον, που ο Θεός έστειλε στον κόσμο δηλαδή, τον Υιόν – τον Χριστό.

Δεν αρκεί λοιπόν, να είμαστε «καλοί» άνθρωποι. Και αν άνθρωποι μεγάλοι και φωτισμένοι, κατέβαιναν τότε στον Άδη, πως είναι δυνατό εσύ, να θέλεις να σωθής χωρίς πίστη και επικοινωνία με τον Χριστό; Και πως τολμάς και ψάχνεις να βρείς, αν και οι μουσουλμάνοι θα σωθούν; Επειδή απλά σου φαίνονται «καλοί»; Χωρίς ποτέ, να έχουν πιστεύσει στον Ένα και Μοναδικό Σωτήρα και Λυτρωτή;

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.