Με την προσευχή έχεις αρχίσει να αντιστέκεσαι στις ανησυχίες σου ή μάλλον στον εχθρό που τις προκαλεί και να ξαναβρίσκεις την ειρήνη σου. Ο Κύρος ας σε βοηθήσει να συνεχίσεις έτσι.

Τι καταιγίδα ήταν αυτή! Ο «πονηρός» ζήτησε να σε δοκιμάσει σαν το σιτάρι στο κόσκινο. Και πού δεν σε πέταξε! Ο Κύριος του επέτρεψε να σε ψιλοκοσκινίσει τινάζοντάς σε, μια από δω και μια από κει. Μα η χάρη του Θεού τελικά σε γλίτωσε.
Μαθαίνεις. Η επιστήμη της ζωής αποκτάται με την εμπειρία. Θα το καταλάβεις καλύτερα αν ξαναφέρεις στο νου σου τις δυσκολίες που πέρασες.

Όλον αυτό τον καιρό δεχόσουν αλεπάλληλες επιθέσεις του εχθρού. Τώρα γνωρίζεις καλά πώς είναι, πώς εκδηλώνονται και πώς τερματίζονται τέτοιες επιθέσεις.

Από δω και μπρος θα αντιλαμβάνεσαι εύκολα πότε σου επιτίθεται ο εχθρός. Αυτός παρουσιάζεται πάντα με το προσωπείο της δικαιοσύνης της αρετής του αγαθού.

Έσύ μην νοιάζεσαι τόσο γι΄αυτό όσο για το τι γίνεται μέσα στην ψυχή σου.
Αν αισθανθείς ανησυχία και ταραχή, αβεβαιότητα και ανασφάλεια και πολύ περισσότερο αν τα αισθήματα αυτά παρατείνονται μπορείς βάσιμα να εικάσεις (θεωρήσεις) ότι ο εχθρός έχει έρθει.

Διώξε τον αμέσως με σκαιότητα, με οργή, με απειλές αλλά και με προσευχή.
Όσο καταθλιπτικές είναι από το ένα μέρος οι δαιμονικές επιθέσεις τόσο ανάλαφρες ειρηνικές και παρήγορες είναι από το άλλο μέρος οι θείες επισκέψεις. Ο φύλακας άγγελος σου έχει πάντα να σου ψιθυρίσει έναν παρακλητικό λόγο. Μάθε να τον ακούς και θα σε διδάξει τα πάντα.
[……]

Στο χωριό, ώσπου να πας στο μοναστήρι θα ζήσεις ασκητικά. σαν αναχωρήτρια.
Προσθέτω κι εγώ κάτι στα όνειρά σου.

Βρες μια σπηλιά. Από τη μια μεριά της, ας υπάρχει αν είναι δυνατόν μία κρήνη. Από την άλλη κάποιο καρποφόρο δέντρο κι από μπροστά ένας μικρός κήπος. Να ξυπνάς νωρίς το πρωί.

Να χώνεσαι στη σπηλιά και να ψάλεις μαζί με τα πουλιά, που θα έρχονται στο δέντρο δοξολογώντας τον Δημιουργό του σύμπαντος.
Ο Κύριος ας ευλογήσει τον δρόμο σου!
Από το βιβλίο

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ
Γράμματα σε μια ψυχή
Οσίου Θεοφάνους του Εγκλείστου
Ι.Μ.. Παρακλήτου
Ωρωπός Αττικής 2014

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.