Κατά την εορτή της Κοιμήσεως της Αγ. Αννης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον Εσπερινό και εκήρυξε τον Θ. λόγον στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγ. Αννης Ταύρου ( Περιβολίων ).

Τον πλαισίωσαν ο προϊσταμενος του Ναού Πρωτοπρ. Σπυρίδων Οικονομίδης ο συνεφημέριός του π. Ιωάννης και άλλοι προσκυνηταί ιερείς.

Θα ήθελα απόψε πολύ σύντομα και επιγραμματικά, είπε ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του, να τονίσω ένα χαρακτηριστικό της Αγ. Αννης, που τιμάμε την Κοίμησή της.

1. Η Αγ. Άννα, ως γνωστόν, ήταν στείρα. Η ατεκνία ήταν «όνειδος», ντροπή για τους Εβραίους. Οι άτεκνοι θεωρούντο ως στερημένοι από την ευλογία του Θεού.

Ενώ η πολυτεκνία θεωρείτο δώρο Θεού. (Σήμερα δυστυχώς η νοοτροπία των ανθρώπων έχει αλλάξει και η Πατρίδα μας δυστυχώς καταντά χώρα γερόντων).

Τον ονειδισμό της ατεκνίας,λοιπόν, η Αγ. Άννα τον υπέμενε με εμπιστοσύνη στην αγάπη του Θεού. Δεν σταμάτησε να προσεύχεται και να καταθέτει στον Θεό το αίτημά της.

2. Αυτό είναι ένα πολύ χρήσιμο παράδειγμα για όλους μας. Γιατί και εμείς, πολλές φορές, αντιμετωπίζουμε στην ζωή μας μιά δυσκολία, κάποιο πρόβλημα.

Και ποιά είναι η αντίδρασή μας; Συνήθως δυσανασχετούμε κατά του Θεού. Απογοητευόμαστε. Χάνουμε την πίστη μας.

Κατά κάποιο τρόπο πεισμώνουμε κατά του Θεού. Η Αγ. Άννα όμως εμπιστευόταν, έστω κι αν περνούσαν τα χρόνια, και περίμενε την απάντηση του Θεού.

Και η απάντηση ήλθε. Ο Θεός δεν της χάρισε απλώς ένα παιδί,αλλά την Παναγία την Μητέρα της Ζωής, του Χριστού. Έτσι από το «ονειδος» της ατεκνίας οδηγήθηκε στην ευλογία. Διότι υπάρχει μεγαλύτερη ευλογία από το να γίνει η Αγ. Άννα μητέρα της «Πλατυτέρας των ουρανών»;

Παρένθεση: Γιατί η Παναγία είναι «Πλατυτέρα των ουρανών»; Διότι στον Ουρανό,και. στον θρόνο του Θεού (εικόνες και λέξεις συμβολικές,που θέλουν να εκφράσουν το μεγαλείο του Θεού ).

Στον ουρανό,λοιπόν,πηγαίνουν οι Άγιοι. Για μάς υπάρχει η αγκαλιά της Παναγίας,που είναι πλατυτέρα των ουρανών !

3. Αυτό ας το σκεπτόμαστε πάντοτε. Εμείς ζητάμε κάτι από τον Θεό. Εκείνος μας δίνει, όταν πρέπει και ό,τι πρέπει. Και πάντοτε «υπερεκπερισσού ων αιτούμεθα ή νοούμεν» (Εφεσίους γ, 20).

Εμείς ζητάμε συνήθως πρόσκαιρα αγαθά και Εκείνος μάς δίνει τα αιώνια,χωρίς να αδιαφορεί και για τις πρόσκαιρες ανάγκες μας. Έρχεται η ώρα του Θεού που μάς απαντά.

Ας μη, λοιπόν, απογοητευόμαστε, όταν ο Θεός δεν απαντά στά αιτήματά μας αμέσως. Το ρολόϊ του Θεού λειτουργεί διαφορετικά από το ρολόϊ των ανθρώπων!

Ας εμπιστευόμαστε, σε Εκείνον. «Και ταύτα πάντα προστεθήσεται υμίν» (Ματθ. στ, 33) μας βεβαιώνει ο Κύριος. Θα σας δοθεί ό,τι σας χρειάζεται. Όταν έλθει η ώρα του Θεού, θα πάρουμε την απάντησή Του.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.