Το 2021, οι συνθήκες θρησκευτικής ελευθερίας στην Τουρκία παρέμειναν κακές, χωρίς βελτίωση σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Πολλές θρησκευτικές κοινότητες συνέχισαν να αντιμετωπίζουν εμπόδια και διώξεις.

Αυτό αναφέρει στην ετήσια έκθεσή η Αμερικανική Επιτροπή για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία, ένα δικομματικό συμβουλευτικό όργανο που παρακολουθεί την παγκόσμια θρησκευτική ελευθερία, και προχωρεί σε συστάσεις προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προκειμένου να καταρτίσει εν συνεχεία τη δική του έκθεση.

Σύμφωνα με την USCIRF, η κυβέρνηση επιμένει στην άρνησή της να χορηγήσει νομική οντότητα σε θρησκευτικές ομάδες και για άλλη μια φορά απέρριψε το αίτημα να επιτραπεί στα θρησκευτικά ιδρύματα να διεξαγάγουν εκλογές για τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων.

«Ομοίως, η κυβέρνηση δεν έκανε κανένα μέτρο για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, εμποδίζοντας το Οικουμενικό Πατριαρχείο να εκπαιδεύει κληρικούς για περισσότερα από 50 χρόνια» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κατόπιν αυτών η Επιτροπή προτείνει να συμπεριληφθεί η Τουρκία στον Ειδικό Κατάλογο Παρακολούθησης του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για εμπλοκή ή ανοχή σε σοβαρές παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας σύμφωνα με τον Νόμο Διεθνούς Θρησκευτικής Ελευθερίας (IRFA)·

Καλεί επίσης τον Λευκό Οίκο να εγείρει σε όλες τις συναντήσεις με Τούρκους αξιωματούχους και να ασκεί πιέσεις σε ανώτατο επίπεδο για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι τον περασμένο Ιούνιο, ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, εξέδωσε μια δήλωση με την ευκαιρία των 50 ετών από το κλείσιμο της Σχολής της Χάλκης προτρέποντας την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί την ελευθερία της θρησκείας, να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης και να επιτρέψει σε όλες τις θρησκευτικές ομάδες να εκπαιδεύσουν κληρικούς.

Τονίζει δε, ότι τον Οκτώβριο, ο Πρόεδρος Τζόζεφ Ρ. Μπάιντεν φιλοξένησε την Α.Θ.Π τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και συζήτησε, μεταξύ άλλων, «τη σημασία της θρησκευτικής ελευθερίας ως θεμελιώδους ανθρώπινου δικαιώματος».

Ο υπουργός Εξωτερικών Antony J. Blinken συναντήθηκε επίσης με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του και υπογράμμισε την ανησυχία των ΗΠΑ για τις θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία και τη συνεχιζόμενη προτεραιότητα της αμερικανικής κυβέρνησης για την επανέναρξη λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

πηγή: ope.gr

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.