Εικονοστάσι: Η σημασία των ιερών εικόνων στον Ναό και στα σπίτια των πιστών. Οι «Ιερές Εικόνες», είναι ο βασικότερος τρόπος να εκφράσει ο κάθε πιστός την λατρεία του και την πίστη του στον Θεό.

Γι’ αυτό και συναντάμε σε κάθε σπίτι και μάλιστα σε κάθε δωμάτιο και σε κάθε χώρο των Χριστιανών τις Ιερές Εικόνες.

Η ιστορία τους ξεκινάει από τα χρόνια του Κυρίου μας, με το «Άγιον Μανδήλιον», δηλαδή την μορφή του Χριστού σε κάποιο ύφασμα, που την αποτύπωσε ο ίδιος ο Κύριός μας.

Επίσης έχομε «Αχειροποίητη Εικόνα της Παναγίας», όταν ακόμη ζούσε η ίδια, σε κάποια εκκλησία της Λύδδας (πόλις δυτικά της Ιερουσαλήμ), που την αναφέρει ο Άγιος Ανδρέας Κρήτης, ότι υπήρχε ακόμη στην εποχή του.

Σύγχρονες σχεδόν είναι και οι Εικόνες της Θεοτόκου που έφτιαξε ο Ευαγγελιστής Λουκάς, όταν η ίδια ζούσε και τις ευλόγησε, καθώς και άλλες εικόνες του Χριστού και της Παναγίας, έργα πάλι του Λουκά, που βρίσκονταν μερικές στη Ρώμη και άλλες στα Ιεροσόλυμα.

Η Εκκλησία μας με την οριστική αναστήλωση των εικόνων (847 μ.χ.) επί Θεοδώρας της Βασιλίσσης, ενομοθέτησε την προσκύνηση των Ιερών Εικόνων, θεολογώντας και λέγοντας ότι η τιμή μεταβαίνει στο εικονιζόμενο πρόσωπο, δηλαδή τον Χριστό, την Παναγία και τους Αγίους.

Τα εκκλησιαστικά είδη υπήρχαν στους ναούς από τα παλιά χρόνια γιατί ο άνθρωπος μιμείται μ’ αυτόν τον τρόπο τον Δημιουργό του και εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στο Θεό.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.