Τη μνήμη του αγίου Αποστόλου Θωμά τιμά με λαμπρότητα σήμερα η εκκλησία μας. Στην Πάτμο έχουμε την ευλογία να φιλοξενούμε στην ιερά μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου την τίμια και θαυματουργή κάρα του. Ήρθε στην Πάτμο από το Μετόχι της Πάτμου στη Χίο, στο όνομα του Αποστόλου Θωμά για να προστατευτεί από τους Γενουάτες που κατέλαβαν τελικά το νησί (1346-1566) και έκτοτε καθιερώθηκε σέμνωμα της πατρίδας μας.

Όπως είναι γνωστό ο Απόστολος Θωμάς όταν ταξίδεψε στην περιοχή της Ινδίας για ιεραποστολή βάφτισε χριστιανούς τη γυναίκα και τα παιδιά του βασιλιά και εκείνος εξοργισμένος έδωσε εντολή να θανατωθεί δια λοχγισμού. Το ιερό λείψανο του παρέμεινε εκεί μέχρι που ο γιος του Μεγάλου Κωνσταντίνου το μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη. Το 1204 το λείψανο μεταφέρθηκε στη Ρώμη μαζί με άλλων αγίων που έκλεψαν ώς λάφυρα από την Τέταρτη Σταυροφορία. Ο Εφραίμ ο Σύρος αναφέρει ότι τα λείψανα του Αποστόλου Θωμά μεταφέρθηκαν την πρώτη φορά στην Έδεσσα ή Αντιόχεια της Μεσοποταμίας.

Τμήμα των λειψάνων του βρίσκεται σε διάφορα μοναστήρια.

Η θαυματουργή κάρα του Αποστόλου Θωμά καλείται, όπως τελευταία στη Σύμη, για να προστατεύσει τα σπαρτά από την ακρίδα. Παλιότερα ταξίδευε και στην Ανατολή, προσκεκλημένη από τους Χριστιανούς για το σκοπό αυτό.

Και οι μουσουλμάνοι κατά την περιοδεία της Αγίας Κάρας στην Ανατολή επικαλούνταν τη χάρη και τη βοήθεια του Αποστόλου Θωμά. Ο Απόστολος ανταποκρινόταν στον πόνο κάθε ανθρώπινης ψυχής.

Την αγία Κάρα, που που φυλάσσεται σε μια αργυρόχρυση θήκη που δώρισε “πανευγενής άρχων Σερδάρης Σάββας” Φωκιανός ή Μπίμπασης” τον Ιανουάριο του 1817 , περιστέφουν σταυροειδώς ασημένιες λάμες και στην κορυφή λάμπει ένας σταυρός από διαμάντια και άλλους πολυτίμους λίθους που λαμποκοπούν.

Αυτό είναι αφιέρωμα μιας μουσουλμάνας από τη Σμύρνη η οποία κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας της Αγίας Κάρας στην ανατολή και ενώ περνούσε με τη συνοδεία της από την μεγάλη αυτή πόλη, επικαλέστηκε τη βοήθεια του Αποστόλου για την σοβαρά άρρωστη μοναχοκόρη της. Αφού η κόρη έγινε καλά, ως δείγμα ευλαβείας και ευγνωμοσύνης προς τον Άγιο η μητέρα του κοριτσιού κρέμασε πάνω στην Τίμια Κάρα, αυτόν τον χρυσό-διαμαντένιο σταυρό.

Βοήθειά μας!

Η Τιμία Κάρα του Αγίου Αποστόλου Θωμά. Φυλάσσεται στην Πατριαρχική Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην Πάτμο.

Η Ερίτιμος Κάρα του Αποστόλου Θωμά φυλάσσεται στην Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου της Πάτμου, «ως πανίερον χρήμα και κειμήλιον ένθεον», «βρύουσα ιάσεις παντοδαπάς, τοις πιστώς ταύτη προστρέχουσι».

Η Αγία Κάρα είναι τοποθετημένη μέσα σε μια, κυκλοτερή, «εν είδει ποτηρίου», αργυρόχρυση θήκη ύψους 52 εκ. Πάνω από την Αγία Κάρα υπάρχουν, διασταυρούμενα δύο αργυρά ελάσματα, πάνω στα οποία είναι χαραγμένα τα εξείς: «Η αγία Κάρα του Αποστόλου Θωμά». «Εάν μη ίδω εν ταίς χερσίν αυτού τον τύπον των ήλων και βάλω τον δάκτυλον».
Τα ελάσματα αυτά, των οποίων τα άκρα εφαρμόζονται σε αργυρή πλάκα, η οποία ευρίσκεται πάνω στη στεφάνη, συγκρατούν ολόκληρη την Αγία Κάρα, είναι δε στολισμένα από έξι ομοιόμορφα κοσμήματα εν είδη μικρών στεμμάτων αργυρεπιχρύσων μετά σμάλτων, καθένα από τα οποία φέρει από πέντε μικρά ρουμπίνια. Θα ολοκληρώσω, παραλείποντας βέβαια αρκετά στοιχεία (για να μην κουραστεί ο αναγνώστης), με το δεύτερο μέρος της περιγραφής.

Η θήκη, επάνω, καλύπτεται με αργυρεπίχρυσο κάλυμμα, πάνω στο οποίο εικονίζεται ανάγλυφος η ψηλάφηση του Θωμά· πάνω στο ποτήριο παρίστανται ανάγλυφοι ο Ιησούς «εν τω μέσω κρατών επί της αριστεράς σφαίραν και διά της δεξιάς ευλογών», στα δεξιά Του η Θεοτόκος και γύρω-γύρω οι δώδεκα Άπόστολοι. Στη βάση εικονίζονται, ανάγλυφοι επίσης, οι Όσιοι Σάββας και Χριστόδουλος, κάτω από τους οποίους είναι χαραγμένα τα εξείς: «Ομώνυμον φύλαττε Σάββα Θεόφρων πανευγενή άρχοντα Σερδάρην Σάββαν». «Χριστού σε δούλον ω Χριστόδουλε μάκαρ, παντοίας τηρείν βλάβης με ικετεύω».

Στην περιφέρεια της βάσης είναι χαραγμένα τα κατωτέρω: «Χριστού αυτόπτη μαθητή τω Διδύμω Θωμά προσάγει αναπόσπαστον δώρον, ο πανευγενής άρχων Σερδάρης Σάββας πατρίς Πάτμος, Φωκιανός δε τουπίκλην· 1817 Ιανουαρίου· εν Ιασίω της Μολδαυίας, επί Ηγεμονίας του Υψηλοτάτου Αυθέντου Σκαρλάτου Αλεξάνδρου Καλλιμάχη Β.Δ-Β.Δ. (Βοεβόδα)».

Η ευλάβεια και ο σεβασμός των Πατμίων, όπου και να ευρίσκοντο, για τα Όσια και τα Ιερά του Μοναστηριού μας και του Νησιού μας, ήταν ανεπτυγμένος στο έπακρο. Αυτό φαίνεται καθαρά από τα αναθήματα των ανθρώπων αυτών προς το Μοναστήρι μας, τα οποία διαφυλάσσονται «ως κόρη οφθαλμού», εις μνημόσυνον αιώνιον των Δωρητών και Ευεργετών.

Στην προκειμένη περίπτωση ο Πάτμιος Σάββας Φωκιανός (στού Γροίκου υπάρχει η οικία της οικογένειας Φωκιανού), «προσήγε αναπόσπαστον δώρον» στον Απόστολο Θωμά, την περίτεχνη αυτή Λειψανοθήκη, για να τοποθετηθεί η Αγία Κάρα Του.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.