ΑΡΓΟΛΙΔΑ ΝΕΑ – Με μεγαλοπρέπεια τιμήθηκε και φέτος η Παναγία Σουμελά στην Άρια Ναυπλίου, με την ευκαιρία της εορτής του Αποστόλου Θωμά , Κυριακή 12 Μαΐου 2024.

Το απόγευμα του Σαββάτου 11 Μαΐου τελέστηκε ο εορταστικός Εσπερινός και στη συνέχεια ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνας, την οποία συνόδευσαν τιμητικά μέλη του Συλλόγου Ποντίων Αργολίδας «Πανάγια Σουμελά». Ανήμερα της εορτής τελέστηκε πανηγυρική θεία λειτουργία από τον εφημέριο του ναού αιδεσιμολογιώτατο π. Θεόδωρο Στεργίου και ακολούθησε ομιλία για τη Γενοκτονία των ποντίων από τον ταμία του συλλόγου ποντίων Αργολίδας , Στέφανο Ανδρονικίδη και ακολούθησε κατάθεση στεφάνου από τον πρόεδρο του συλλόγου θ. Κωτανίδη , στο ηρώο έξω από το ναό στην πλατεία Άριας , για τα θύματα της Γενοκτονίας . Ακολούθησαν Ποντιακοί χοροί από τα μέλη του συλλόγου Παναγία Σουμελά. Η εκδήλωση έγινε στα πλαίσια της Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου που είναι στις 19 Μαΐου.

Η ενορία Κοιμήσεως της Θεοτόκου Άριας είχε δεχθεί το πιστό αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας (ένα από τα συνολικά δώδεκα αντίγραφα που υπάρχουν) στις 19 Αυγούστου 2012. Το είχε φέρει στο Ναύπλιο ο Πόντιος στην καταγωγή Θεόδωρος Σαμανίδης με τη γυναίκα του Αικατερίνη, και το δώρισαν στο ναό.

Ο εφημέριος του ναού π. Θεόδωρος Στεργίου ευχαρίστησε τους Ιερείς , το σύλλογο Πόντιων καθώς και τους πιστούς που τίμησαν με την παρουσία τους την Παναγιά του Πόντου.

Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου
Η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου καθιερώθηκε το 1994 με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων και τιμάται κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου.

Στις 19 Μαΐου 1919, κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας, ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα του Πόντου και δρομολόγησε τη δεύτερη και σκληρότερη φάση της Γενοκτονίας των Ποντιακού Ελληνισμού, η οποία έγινε στο πλαίσιο του Απελευθερωτικού Αγώνα των Τούρκων κατά των Δυτικών (Αγγλογάλλων, Ιταλών, Ελλήνων), που κατείχαν εδάφη της Μικράς Ασίας. Από 200.000 έως 350.000 είναι οι Ελληνoπόντιοι, που εξολοθρεύτηκαν από τους Νεότουρκους κατά την περίοδο 1916-1923, σ’ ένα σύνολο 750.000 περίπου.

Στις αρχές του 1991, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ αποδέχτηκε ομόφωνα πρόταση του προέδρου του Ανδρέα Παπανδρέου, ύστερα από επιστολή των ποντίων βουλευτών του κινήματος, για την κατάθεση πρότασης νόμου για την επίσημη αναγνώριση από τη Βουλή της γενοκτονίας των Ποντίων και την καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως «Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων». Έτσι, την 1η Απριλίου 1992, 22 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν τη σχετική πρόταση νόμου, η οποία ουδέποτε προωθήθηκε για συζήτηση από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Μετά την ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ τον Οκτώβριο του 1993, η πρόταση νόμου επανακατατέθηκε στη Βουλή στις 9 Δεκεμβρίου 1993 και ψηφίστηκε ομόφωνα από το σώμα στις 24 Φεβρουαρίου 1994. O νόμος 2193/94, που δημοσιεύτηκε στις 11 Μαρτίου 1994 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Φύλλο 32 Α’) καθιερώνει την 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.