Η Γ΄ Κυριακή των Νηστειών ονομάζεται Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως .Ο λαός και η λαική μας παράδοση την ονομάζει και Μεσοσαράκοστο, καθώς πλέον βρισκόμαστε στην μέση της Μ.και Αγίας Σαρακοστής.

Ημέρα μεγάλη για την Ορθοδοξία μας, καθώς τιμάται και προσκυνείται από όλους και όλες στις Ορθόδοξες Εκκλησίες μας, ο Σταυρός του Κυρίου και η Σταυρική θυσία στο πρόσωπο Του.
Ψάλλεται δε μεγαλόπρεπα την παρούσα ημέρα το:«Σώσον Κύριε τον λαόν σου, και Ευλόγησον την κληρονομίαν σου, Νίκας τοις βασιλεύσι, κατά βαρβάρων δωρούμενος και το σον φυλάττων, δια του Σταυρού σου πολίτευμα».

Στην αγρυπνία της ημέρας ο Σταυρός τοποθετείται στο κέντρο του Ι.Ναού και παραμένει εκεί όλη την υπόλοιπη εβδομάδα, ώστε να τον προσκυνήσουν οι πιστοί.
Ο κάθε Ιερέας μοιράζει στους πιστούς μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας κλαδάκια δενδρολίβανου, η΄και δαφνόφυλλα που τις περισσότερες φορές έχουν φέρει από την προηγουμένη του Εσπερινού οι πιστές Χριστιανές γυναίκες στον Ι.Ναό.Αυτό θεωρείται, μα και είναι ευλογία. Οι νοικοκυρές τα φυλλούν δίπλα στο καντήλι του σπιτιού,τόσο στα μέρη της Μακεδονίας, αλλά και σε άλλα μέρη της Πατρίδας μας , όπως συνηθιζόταν από τις γυναίκες που η καταγωγή τους έχει τις ρίζες τους από την Μ.Ασία.Θεωρούσαν δε, μα και ακόμη συνεχίζεται σύμφωνα με την Εκκλησιαστική και Ορθόδοξη Παράδοση, να αποτελούν τα λουλουδάκια ,η΄δαφνόφυλλα,η΄τα κλωναράκια δενδρολίβανου η΄κάποιου άλλου ανθού που μας δένει ο Ιερέας την ημέρα αυτή, πως έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Πολλές φορές λιβανίζουμε με τα άνθη ,τα κλωναράκια που μας δίνει ο Ιερέας ,το σπίτι για το καλό και για ευλογία.

Ο Ορθόδοξος Συναξαριστής μας λέει για την ημέρα ταύτη, πως επειδή κατά τη διάρκεια της Μ.Σαρακοστής ο πιστός ταλαιπωρείται , έρχεται να τον ενδυναμώσει ο Σταυρός με την Ύψωση του. Να του θυμίσει τα θεία πάθη, την Σταυρική θυσία του Κυρίου που έγινε για ΓΙΑ ΌΛΟΥΣ ΜΑΣ, και ταυτόχρονα να μας παρηγορήσει με την χαρά της προσμονής της Αναστάσιμης ημέρας. Μετά το περάς της Θείας Λειτουργίας με μεγάλη ταπείνωση ,προσκυνούμε και ασπαζόμαστε τον Σταυρό του Κυρίου.
Χρόνια Πολλά και Καλή πορεία με ταπείνωση και υπομονή προς την Αναστάσιμη ημέρα.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.