Η Θαυματουργή Εικόνα με την επωνυμία Υπεραγία Θεοτόκος «Η των Πάντων Θλιβομένων η Χαρά», όπως χαρακτηριστικά αναγράφεται στη παλαιά ρωσική-κυριλλική γραφή, εικονίζει την Θεομήτορα σε ολόσωμη όρθια στάση πάνω σε ένα συννεφάκι να κρατά στην αγκαλιά της τον Ιησού Χριστό.

Στα πόδια της βρίσκονται δύο Άγγελοι. Ο ένας προσφέρει ψωμί στους πεινασμένους και ο άλλος νερό στους διψασμένους, κάτω από το άγρυπνο και γλυκύτατο βλέμμα της Παναγίας μας. Είναι η εικόνα της άπειρης Θεομητορικής Φιλανθρωπίας, της μεγάλης Μάνας που φροντίζει και μεριμνά για ολόκληρο το ανθρώπινο Γένος, ιδιαίτερα σε καιρούς χαλεπούς και δύσκολους.

Ο πολύ σημαντικός και δεξιοτέχνης δημιουργός που ιστόρησε το Εικονίδιο αυτό, είχε ως πρότυπο την θαυματουργή Εικόνα της Θεομήτορος, «Της των Πάντων Θλιβομένων η Χαρά», που βρέθηκε σε ένα εκκλησάκι στο χωριό Κλότσκι κοντά στην Αγία Πετρούπολη.

Το 1688 η Ευθυμία, η αδερφή του τότε Πατριάρχη Πασών των Ρωσιών Ιωακείμ, προσευχήθηκε στην Εικόνα της Παναγίας και θεραπεύτηκε από μια ανίατη αρρώστια. Το θαύμα αυτό εορτάζεται στην Ρωσία την 24η Οκτωβρίου εκάστου έτους.

Την Εικόνα αυτή είχε στην κατοχή της η δεκαεξάχρονη μεγάλη δούκισσα Όλγα Κονσταντίνοβνα, η οποία το 1867, αμέσως μετά τον γάμος της με τον βασιλιά των Ελλήνων Γεώργιο Α΄στην Αγία Πετρούπολη, πήρε μαζί της την εικόνα αυτή στην Ελλάδα.

Η συνέχεια στο άρθρο Η Θαυματουργή Εικόνα με την επωνυμία Υπεραγία Θεοτόκος «Η των Πάντων Θλιβομένων η Χαρά»

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.