Συμπληρώθηκαν φέτος 50 χρόνια από την άφιξη του π. Χαρίτωνος Πνευματικάκι το 1973, στο Κονγκό, στην επαρχία του Κασάι με κέντρο την πόλη της Κανάνγκα και 25 χρόνια από την προς Κύριον εκδημία του, 29 Μαρτίου 1998.

Το πρωί της Τετάρτης 29 Μαρτίου, ημέρα της εκδημίας του, στο τέλος της Θείας Λειτουργίας των Προηγιασμένων Δώρων, τελέστηκε ιερό μνημόσυνο και στη συνέχεια τρισάγιο στον τάφο του, που βρίσκεται πίσω από το Ιερό του Ναού του Αγίου Ανδρέα στην έδρα της Μητροπόλεως.

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στην μεγάλη αίθουσα τελετών, φιλολογικό μνημόσυνο με τη συμμετοχή του ευσεβούς κλήρου και πλήθους πιστών και μαθητών.

Μεγάλη ευλογία υπήρξε το ότι ήταν παρών σε όλες τις τελετές και εκδηλώσεις ο γέροντας του κελίου του Αγίου Ιωάννου του θεολόγου της Κερασιάς, του Αγίου Όρους, αρχιμανδρίτης π. Θεολόγος Χρυσανθακόπουλος, γνήσιο πνευματικό τέκνο και ακούραστος συνεργάτης του π. Χαρίτωνος.

Ο λόγος του συγκίνησε όλους καθώς σε γλαφυρό τόνο έδωσε την μαρτυρία του για το πώς ξεκίνησε ο π. Χαρίτων, από την Πάτρα, για να φτάσει στην Κανάγκα, συνεχιστής του αειμνήστου π. Χρυσοστόμου Παπασαραντόπουλου, πρώτου Ιεραποστόλου στο Κονγκό.

Πώς τους ενέπνευσε τον ιεραποστολικό ζήλο και καλλιέργησε την μοναχική και ιερατική κλήση σε πολλούς νέους της εποχής του.

Έκανε αναφορά στην αείμνηστη αδελφή Ολγα Παπασαράντου, τη διακόνισσα με τα τρύπια χέρια, όπως είπε, που επικοινωνούσε με τους ιθαγενείς στη γλώσσα της αγάπης.

Είναι μεγάλη ευλογία, είπε, που ένα πνευματικό παιδί του π. Χαρίτωνος που έχει και το όνομά του, είναι σήμερα ο Αρχιεπίσκοπός σας.

Κάλεσε όλους να συνεχίσουν ενωμένοι και ορθοτομούντες, το ιεραποστολικό έργο που άρχισε πριν 50 χρόνια στην καρδιά της Αφρικής.

Εκ μέρους του τοπικού κλήρου μίλησε ο γηραιός και σεβάσμιος π. Χρυσόστομος Bakuatshibasu, o πρώτος κληρικός-συνεργάτης του π. Χαρίτωνος και έδωσε τη μαρτυρία της γνησιότητος του έργου που επιτέλεσε ο π. Χαρίτων με όλους τους συνεργάτες του, ιθαγενείς, έλληνες εξ Ελλάδος αλλά και την συμπαράσταση της ελληνικής ομογένειας στο Κονγκό.

Η πρεσβυτέρα κ. Τερέζα εκπροσωπώντας τον σύλλογο των γυναικών της εκκλησίας, εξέφρασε τη βαθιά της ευγνωμοσύνη για την αγάπη και την καθοδήγηση που δέχτηκε η ίδια αλλά και όλες οι κυρίες κοντά στον π. Χαρίτωνα.

Οι μαθητές τραγούδησαν για την Ορθοδοξία και γι’ αυτούς που έρχονται και φεύγουν αλλά μένουν αθάνατοι, νικητές κι οδηγητές.

Οι νέοι έψαλλαν τον ύμνο της ενότητος του αποστόλου Παύλου, που αγαπούσε ο π. Χαρίτων: «Ἀδελφοί, παρακαλῶ ὑμᾶς ἐγὼ ὁ δέσμιος ἐν Κυρίῳ ἀξίως περιπατῆσαι τῆς κλήσεως ἧς ἐκλήθητε, μετὰ πάσης ταπεινοφροσύνης καὶ πρᾳότητος, μετὰ μακροθυμίας, ἀνεχόμενοι ἀλλήλων ἐν ἀγάπῃ, σπουδάζοντες τηρεῖν τὴν ἑνότητα τοῦ Πνεύματος ἐν τῷ συνδέσμῳ τῆς εἰρήνης…» (Εφεσίους δ΄ 1-7)

Στα βίντεο που προβλήθηκαν ακούστηκε βροντή, ο αυθεντικός του λόγος : « Χτυπάτε τις καμπάνες της Ορθοδοξίας, της Ορθοδοξίας, ν’ ακουστούν σ’ όλη την Αφρική, σ’ όλη την Αφρική, σ’ όλη την Αφρική! Χτυπάτε τις καμπάνες της Ορθοδοξίας! »

Ο οικείος Μητροπολίτης κ. κ. Χαρίτων από το Λουμπουμπάσι όπου βρισκόταν στη συνοδεία του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. Θεοδώρου Β΄, όπου πραγματοποιεί 7/ήμερη ιεραποστολική περιοδεία στην Ιερά Μητρόπολη Κατάνγκας, έστειλε γραπτό χαιρετισμό που διαβάστηκε από τον Αρχιερατικό Επίτροπο.

Ανάμεσα στα λόγια του έγραψε : «Μπορώ να σας πω προσωπικά ότι υπήρξε ο καλός Ποιμήν. Δέχτηκε να προσφέρει τη ζωή του για εμάς και να μας μεταδώσει την Ορθοδοξία.

Υπήρξε μάρτυς και ένθερμος υπερασπιστής της Ορθοδοξίας. Διωκόμενος ευλογούσε πάντα για να μας αφήσει άγιο παράδειγμα. Ποτέ δεν σκέφτηκε να μας εγκαταλείψει παρόλες τις δυσκολίες που πέρασε με κάποιους από τους συμπατριώτες μας. Κατηγορήθηκε σαν έμπορος διαμαντιών.

Οδηγήθηκε στο δικαστήριο, όπου ομολόγησε με γενναιότητα| : «Μάλιστα, είμαι ένας έμπορος διαμαντιών, αγαπητέ κ. Εισαγγελεύ, όμως εμπορεύομαι κάτι πολύ πιο πολύτιμο απ’ τα δικά σας διαμάντια, εμπορεύομαι αυτές τις ψυχές των ορθοδόξων πιστών, που βρίσκονται απ’ έξω αυτή τη στιγμή και περιμένουν την απελευθέρωσή μου…» Ο κ. Εισαγγελέας συγκινημένος του είπε : «Άγιε πάτερ, είσαι ελεύθερος, πήγαινε να συνεχίσεις το εμπόριό σου.» …..

Ας είναι η μνήμη του αγίου Πατρός μας αιωνία, ας αναπαύεται μετά των δικαίων και των αγίων και ας δέεται για όσους άφησε πίσω μέσα στη Μια, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία της Κανάνγκα, του Κασάι, του Κονγκό.»

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.