Εκτός από τον άγιο Ιωάννη τον Ελεήμονα, εμβληματικό άγιο της Ελεημοσύνης, η Εκκλησία μας πανηγυρίζει και τον άγιο Μαρτίνο επίσκοπο της Τουρ τον ελεήμονα (12 Νοεμβρίου).

Ο Άγιος Μαρτίνος ήταν ρωμαίος στρατιώτης στην υπηρεσία του Καίσαρα. Είχε καταταγεί πολύ μικρός, μόλις 15 χρονών. Ένα πολύ κρύο βράδυ με χιόνι καθώς καβαλούσε το άλογο του βλέπει έναν ζητιάνο, εξαθλιωμένο που κινδύνευε να πεθάνει από το κρύο. Επειδή δεν είχε τίποτα να προσφέρει στον ζητιάνο για να τον βοηθήσει, έβγαλε την χλαίνη του, πήρε το σπαθί του και την έκοψε στα δυο. Πρόσφερε το ένα κομμάτι στον ζητιάνο για να σκεπαστεί και να ζεσταθεί λίγο. Το ίδιο βράδυ είδε στο όνειρο του να εμφανίζεται ο Χριστός με τη μορφή του ζητιάνου και να τον επαινεί γιατί αν και κατηχούμενος φέρθηκε σαν τέλειος χριστιανός.

Μετά από αυτό, έφυγε από τον στρατό και βαφτίστηκε Χριστιανός.Όταν έγινε επίσκοπος παρέμεινε ελεήμων και έφθασε να θαυματουργεί σε μεγάλο βαθμό. Μάλιστα όταν έμπαινε σε μια πόλη οι ανάπηροι ζητιάνοι τον απέφευγαν, γιατί μόνο η επαφή μαζί του έφερνε την ίαση και αυτοί δεν ήθελαν να χάσουν τα έσοδα από την επαιτεία τους. Ένα άλλο αξιοσημείωτο από τον βίο του, είναι η μαρτυρία των μαθητών του, ότι είχε αποκτήσει την νοερά και αδιάλειπτη προσευχή.

Ο τόπος του Αγίου, η πόλη Τουρ, έγινε μετά την κοίμηση του μεγάλο προσκύνημα, λόγω των πολλών θαυμάτων των Αγίου. Από την αθρόα προσέλευση και το οργανωμένο προσκύνημα στην Τουρ μας προέκυψε η λέξη και η έννοια Τουρισμός, με τη σημασία την οποία έχει σήμερα.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.