Γράφει ο Νίκος Φραγκάκης - δημοσιογράφος - Η απόφαση παραχώρησης Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας, δεν έγκειται απλώς στην εκκλησιαστική διάσταση του θέματος, αλλά έχει σαφέστατα και γεωπολιτικές προεκτάσεις.

Δεδομένης της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας, ο διπλωματικός ρόλος του Πατριαρχείου της Μόσχας στη στρατηγική του Κρεμλίνου είναι γνωστός. Η ενδεχόμενη απόδοση Αυτοκεφαλίας στην ιστορική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας μπορεί να οδηγήσει σε διαμάχες, αν σκεφτεί κανείς ότι έχει στόχο να “αφαιρέσει” κάθε ρωσική επιρροή από τη Ουκρανία ακόμη και στα εκκλησιαστικά θέματα.

Οι στόχοι όμως αυτοί δεν είναι μίσους και πολιτικών καπρίτσιων του Οικουμενικού και της Ουκρανίας, βασίζονται σε καλά τεκμηριωμένες ιστορικές βάσεις και διαθέτουν όλα τα ιστορικοθρησκευτικά εχέγγυα για μια θετική έκβαση του αποτελέσματος.

Στο επόμενο βήμα, αν η “ανιστόρητη” Μόσχα θελήσει να δείξει ότι μπορεί να αμφισβητεί τον Οικουμενικό ρόλο του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, θα είναι η αποκοπή του ρωσικού πατριαρχείου από τις υπόλοιπες ορθόδοξες εκκλησίες, κάτι που διαφαίνεται “έμμεσα” από την επίσκεψη του Ρώσου Πατριάρχη Κύριλλου στην Αλβανία. Η Αλβανία μαζί με την Γεωργία, την Σερβία και φυσικά την Μόσχα θα μπορούσαν να είναι οι εν δυνάμει τέσσερις αρνητικές γνώμες στο Ουκρανικό Εκκλησιαστικό θέμα.

Ένα άλλο ζήτημα για την Ουκρανική Αυτοκεφαλία, είναι η θέση που θα κρατήσουν οι χώρες που ανήκουν στην ΕΕ. Δεδομένου ότι η ΕΕ έχει δείξει την συμπαράσταση της στον Οικουμενικό αλλά και στην Ουκρανία, “ένα έγγραφο εσωτερικής διανομής” θα μπορούσε να βοηθήσει να αποφασίσουν οι 6 Ευρωπαικές χώρες, που έχουν δικαίωμα γνώμης επάνω στο θέμα, έτσι ώστε να συμπαρασταθούν στο Ευρωπαικό μέλλον της Ουκρανίας.

Όπως όμως και να σκέπτονται και όπως και να αντιδράσουν οι “άλλοι” δεν έχει κανένα νόημα. Βέβαια ο Βαρθολομαίος θα ήθελε την πλήρη συναίνεση και των 13 Εκκλησιών, θα είναι όμως πολύ δύσκολο να την πετύχει.

Στην Ελλάδα λέμε “όποιος έχει το μαχαίρι έχει και το καρπούζι”.

Σε αυτή την υπόθεση το μαχαίρι το έχει ο Οικουμενικός μαζί με τα τρία επόμενα στην “ιεραρχία” ιστορικά Πατριαρχεία. Αυτό της της Αλεξανδρείας, της Αντιοχείας και των Ιεροσολύμων.

Εάν αυτά συναινέσουν στην εκχώρηση Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα αρκεστεί στην θέση αυτών και μόνο.
Η Μόσχα στην 5η θέση στην “ιεραρχία” των Εκκλησιών δεν θα μπορέσει με ότι ίντριγκα και αν σοφιστεί να αλλάξει την ροή των πραγμάτων.

Γιατί σε αυτή την υπόθεση δεν πρόκειται για πόλεμο με όπλα για να επιβληθούν γνώμες και καταστάσεις, πρόκειται για Εκκλησία και Ιστορία.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.