Υπήρχε μια συνήθης τακτική όταν κάποιος ήθελε να γίνει Παπάς, έπρεπε να του βρούμε κάποια που να «ΚΑΝΕΙ» για Παπαδιά.

Ο π. Σπυρίδων Σκουτής για τα ιερατικά ζευγάρια και όσους θέλουν να γίνουν έγγαμοι κληρικοί.
Μου αρέσει πολύ αυτή η φωτογραφία ! Μόλις την είδα με πλημμύρισαν ανάμεικτα συναισθήματα , καθώς μου ήρθαν στο μυαλό κάποιες κωμικοτραγικές καταστάσεις που είναι δυστυχώς συχνές στα ιερατικά ζευγάρια.

Ο π. Σπυρίδων Σκουτής για όσους θέλουν να γίνουν έγγαμοι κληρικοί
Για όσους θέλουν να γίνουν έγγαμοι κληρικοί
Υπήρχε μια συνήθης τακτική όταν κάποιος ήθελε να γίνει Παπάς, έπρεπε να του βρούμε κάποια που να «ΚΑΝΕΙ» για Παπαδιά. Ήθελε λοιπόν ένα παλικάρι να γίνει έγγαμος κληρικός, του βρίσκανε μια παπαδιά απλά για να τον παπαδήσουν, όπως λένε και σε πολλά χωριά. «Να βρούμε κάποια να ΚΑΝΕΙ και να ΘΕΛΕΙ να γίνει Παπαδιά, για να το παπαδήσουμε το παλικάρι μας !!!».

Σας να λέμε, να βρούμε σέλα για το άλογο.

Το αποτέλεσμα;

Το ζευγάρι αυτό να μην έχει ερωτευτεί και να μην έχει αγαπηθεί ποτέ. Η παπαδιά κλεισμένη μέσα στο σπίτι με πολλά παιδιά, ο παπάς όλη μέρα στην Εκκλησία. Οι δυο τους στην ουσία είχαν μια εταιρεία Α.Ε.

Ο καθένας να κάνει τη δουλειά του και προς τα έξω να δείχνουμε ότι είμαστε ένα πρότυπο ιερατικής οικογένειας. Δυστυχισμένοι άνθρωποι. Υπάρχουν φυσικά εξαιρέσεις και εύχομαι να είναι πολλές, αλλά φοβάμαι ότι δεν είναι. Το αποτέλεσμα είναι τα τελευταία χρόνια να έχουμε πολλά ιερατικά διαζύγια.

Φυσικό είναι!

Κάνει για παπαδιά;
Δυο άνθρωποι δεν ερωτεύτηκαν, δεν αγαπήθηκαν, απλά παντρεύτηκαν για να γίνει Παπάς ο άντρας. Είναι τραγικό να κουβεντιάζεις με ιερέα και να σου λέει : «Την παντρεύτηκα για να γίνω Παπάς, ήθελα να γίνω έγγαμος οπότε έπρεπε να μου βρούνε κάποια για να γίνει η δουλειά». Εν τω μεταξύ σε «πνευματικές παρεούλες» ακούμε το εξής: «Έχουμε και την Ελένη που ΚΑΝΕΙ για παπαδιά, οπότε να βρούμε κάποιον που θέλει να γίνει παπάς για να γίνει η δουλειά».

Το «ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΠΑΠΑΔΙΑ» που λέει η άγραφη «παράδοση», σημαίνει ότι έχει το κεφάλι κάτω, δεν μιλάει, θα κάνει πολλά παιδιά του παπά και δεν θα έχει πρόβλημα να είναι κλεισμένη μέσα στο σπίτι ενώ ο άντρας της θα απουσιάζει συνέxεια.

(Για να μην παρεξηγηθώ, τα παιδιά είναι ευλογία και ιδιαίτερα η πολυτεκνία είναι τεράστια ευλογία και χάρισμα, εδώ όμως είχαμε μια κατάσταση εντολής –ΠΡΕΠΕΙ- το ιερατικό ζευγάρι να κάνει πολλά παιδιά είτε θέλει, είτε δεν θέλει, είτε αντέχει, είτε δεν αντέχει, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ!) Έχει και άλλα ο κατάλογος ! Να έχει συγκεκριμένη ενδυμασία (Παπαδίστικη), και αλλοίμονο αν τη δούμε σε καφετέρια ή κάπου να πίνει κανένα ποτάκι με καμιά φίλη της! Στην κόλαση με 1000!!.

Εν τω μεταξύ όταν μπαίνει η παπαδιά μέσα στον Ναό κάποιες ηλικιωμένες κυρίες γυρνάνε αμέσως το κεφάλι, όπως το πρόσταγμα στο στρατό «κεφαλή δεξιά!» για να κάνουν μαγνητική ενδυματολογική τομογραφία! «Υλικό» για τον καφέ στο αρχονταρίκι!

Υπάρχουν βέβαια και οι όμορφες εξαιρέσεις με ιερατικά ζευγάρια που ερωτεύτηκαν, παντρεύτηκαν από έρωτα και αγάπη, βλέπεις πραγματικά να λιώνει ο ένας για τον άλλον και να βαδίζουν μαζί πνευματικά προς τη Βασιλεία και όχι ο καθένας μόνος του.

Για όσους θέλουν να γίνουν έγγαμοι κληρικοί: Μην πέσετε παιδιά μου στην παγίδα με προξενιά του τύπου «Για να γίνει η δουλειά». Η οικογένεια , η συζυγία και τα παιδιά δεν είναι ούτε δουλειά, ούτε εταιρεία. Να βρείτε έναν άνθρωπο να σας αγαπήσει πρώτα ως άνθρωπο και ως προσωπικότητα και μετά θα έρθει και η ιεροσύνη.

Να αγαπήσετε αυτή την κοπέλα και να την ερωτευτείτε. Όχι απλά να θέλετε κάποια να γίνει υπηρέτρια ή δούλα στο λειτούργημά σας διότι το διαζύγιο και η καταστροφή θα είναι κοντά. Φυσικά όλες αυτές οι διαγνώσεις και οι συμβουλές κοντά στο πετραχήλι του πνευματικού με αγάπη και ελευθερία.

ΥΓ: Ξέρω πολλοί κληρικοί ίσως με παρεξηγήσουν. Δεν πειράζει αδέρφια, έχω συνηθίσει πια.
Τα γράφω από πόνο και αγάπη διότι όταν ακούω ότι ένα ιερατικό ζευγάρι διαλύθηκε, νιώθω ένα πόνο που μοιάζει με μαχαιριά στην καρδιά.

ΥΓ.2: Η φώτο είναι αφιερωμένη σε όλους τους έγγαμους κληρικούς με πολλή αγάπη!.

Την ευχή του Κυρίου μας και να με συγχωρείτε.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.