ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρετε, οι αμαρτίες, και μάλιστα στους ανθρώπους πού εξομολογούνται συχνά, θέλουν πολύ λιγότερο χρόνο από όσο φανταζόμαστε για να λεχθούν.

Αλλά όταν πηγαίνουμε στην εξομολόγηση, δεν πάμε να πούμε στον Ιερέα αμαρτίες. Πάμε να πούμε ιστορίες. Περισσότερο εσείς οι γυναίκες. Δεν πάνε πίσω και μερικοί άνδρες, αλλά εσείς το ‘χετε πιο πολύ αυτό. Και είναι φυσικό ο Ιερεύς να λέει: «Άντε παιδάκι μου τελείωνε, άντε παιδάκι μου» Αρχίζουν ιστορίες.

Δεν χρειάζεται ολόκληρο το περιστατικό, για να πούμε ότι εξαιτίας αυτού τού περιστατικού είπαμε ψέματα. «Είχα πάει εκεί και έλειπε ο τάδε και μού είπε αυτό και ήρθε ο τάδε και έκανε τη τάδε δουλειά» Τι χρειάζονται όλα αυτά;

«Πάτερ μου, είπα ψέματα, πάτερ μου είχα εμπαθείς λογισμούς» Λέμε ολόκληρα τα περιστατικά για να βγάλουμε ένα εμπαθή λογισμό, ή ένα εμπαθές βλέμμα.

«Κάποτε είχε έρθει ένας θείος μου στην Αθήνα και μού είπε να πάω εκεί στο χωριό εκεί όπου μένει ο θείος μου. Και εγώ τού είπα δεν μπορώ αλλά ο θείος μου επέμενε. Και επειδή επέμενε ο θείος μου πήγα. Και εκεί είχε έρθει μία ανιψιά της θείας μου και πήγαμε εκεί στο τάδε και την είδα με πονηρό βλέμμα».

Είναι ανάγκη να πει όλη αυτή την ιστορία; «Πάτερ, έριξα ένα πονηρό βλέμμα σε μία κοπέλα». Κι αν περιμένουν καμία πενηνταριά, εξήντα, εβδομήντα έξω; Εσείς οι γυναίκες λέτε βάσανα και ιστορίες. Έρχονται οι πεθερές, αρχίζουν οι ιστορίες για τις νύφες. Έρχονται οι νύφες, αρχίζουν οι ιστορίες για τις πεθερές.

Στον Ιερέα δεν πάμε να πούμε τα βάσανα μας, ούτε τις ιστορίες μας. Πάμε να πούμε τις αμαρτίες μας πού όταν λέγονται ονομαστικώς, λέγονται σε πάρα πολύ σύντομο χρόνο.

Θα μού πείτε ίσως: «πάτερ, κι αν έχω κι ένα βάσανο, είναι κακό να πάω να το πω στον Ιερέα; Να ξεκουραστώ λίγο;». Όχι, καλό και άγιο είναι. Αλλά μην εκλέγετε τη Μεγάλη Σαρακοστή, ούτε τις παραμονές των Χριστουγέννων τότε που ο Ιερεύς και από τις ακολουθίες και από την πολύ εξομολόγηση είναι πτώμα.

Και δεν μπορεί να έχει και ανθρώπους να περιμένουνε 2 και 2,5 ώρες. Πέστε του μία άλλη μέρα κατά την οποία μπορεί και έχει χρόνο, να πάτε να του πείτε και το βάσανό σας και το πρόβλημά σας και την ιστορία σας και οτιδήποτε.

Όταν πηγαίνουμε για εξομολόγηση παραμονές μεγάλων εορτών, να έχουμε καθίσει εκ των προτέρων και να έχουμε συνοψίσει τις αμαρτίες μας, έξω από ιστορίες και από βάσανα.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.