Μόλις ένας Ουζμπεκιστανος ήρθε στον Αρχιμανδρίτη Σεραφείμ, έφερε τον δεκαπεντάχρονο γιο του, έπεσε στα πόδια του ιερέα: -Ο Πατέρας Ρώσος! Προσευχήσου για τον γιο μου, είναι άρρωστος!!! - Πιστεύεις ότι ο Θεός μπορεί να βοηθήσει; Ρωτά ο πατέρας Σεραφείμ. - Πιστεύω! - ο πατέρας απαντά. - Πήγα παντού: στο μουλα στην Τασκένδη, στο μουλα στη Μπουχάρα, στο Σάμαρκαντ - πέρασα από όλους. Κανείς δεν βοήθησε. Να σε βοηθήσω! «Λοιπόν, ας προσευχηθούμε μαζί», είπε ο ιερέας.

Οι τρεις τους γονάτισαν. Ο πατέρας Σεραφείμ διάβασε τον κανόνα και τις προσευχές για τον άρρωστο άνδρα, τον εχριζε με λάδι – παρά το γεγονός ότι δεν βαφτίστηκε, αλλά, σύμφωνα με τη μουσουλμανική παράδοση, περιτομήθηκε. Και του λέει: – Το Σάββατο και την Κυριακή δεν θα έχω χρόνο – υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στην εκκλησία.
Και ελάτε τη Δευτέρα – λίγο μετά το μεσημεριανό. Και όταν αυτός ο άντρας με τον γιο του τη Δευτέρα εμφανίστηκαν στο φράχτη της Εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφορου , πέταξε τα παπούτσια του στην πύλη, γονατίσε και έτσι σερνωταν στα γόνατά του και προχώρησε 36 μέτρα – την απόσταση από την πύλη προς το μικρό σπίτι του Πατέρα Σεραφείμ! Εδώ είναι ένα μάθημα για όλους μας! Ποιοι από εμάς τους Ρώσους θα πήγαινα στα γόνατά μας έτσι στον ευεργέτη μας; .. Και ο Ουζμπεκιστανος , με χαρά, περπατούσε σε ολόκληρη την εκκλησία στα γόνατά του και έκλαιγε. Δύο τεχνικοί κοίταξαν με με τα μάτια τους: – Ναι, αυτός είναι ο ίδιος Ουζμπεκιστανος που έφερε τον γιο του! Γιατί κλαίει έτσι; .. Σέρνεται στον Πατέρα Σεραφείμ, πέφτει στα πόδια του, ευχαριστώ του λέει και του δίνει χίλια ρούβλια. Στη δεκαετία του ’60 ήταν πολλά χρήματα. «Είμαι μοναχός», λέει ο πατέρας Σεραφείμ, «Δεν χρειάζομαι χρήματα! Δώστε τα σε οποιοδήποτε τζαμί, δώστε τα σε οποιοδήποτε μουλά. – Όχι, ο μουλάς δεν με βοήθησε, το τζαμί δεν βοήθησε. Ω, πατέρα, εσύ! – και έβαλε τα χρήματα στο τραπέζι του.

Αλλά ο πατέρας μου δεν πήρε τα χρήματα : – Δεν το χρειάζομαι, δεν προσευχήθηκα για χρήματα, αλλά για χάρη του Θεού – επειδή ρωτήσατε … Τότε λέει: – Λοιπόν, πάρτε τη λογιστή μας Τατιάνα Αλεξάντροβνα (ήταν επίσης Μωσκόβιτης, εξόριστη ), θα πάρει τη δωρεά σας για την Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφορου . Λέγοντας αντίο στον ιερέα, ο Ουζμπεκιστανος υποσχέθηκε: «Θα πάω και θα πω σε όλους τους μουλάδες – αυτή είναι η ρωσική πίστη! Λίγο αργότερα, κάλεσε έξι μουλάδες, έφτασαν σε δύο αυτοκίνητα για να κοιτάξουν τον ιερέα. Ήταν έκπληκτοι. Ο πατέρας ήταν μικρός, γέρος, καμπούρα – τελικά, είχε υπηρετήσει δέκα χρόνια για την πίστη του …

(Πρωτοπρεσβυτερος Valentin Biryukov)

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 4.33 (3 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.