Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 ομάδα νεαρών ατόμων, που δεν ήταν ορθόδοξοι χριστιανοί, αλλά ανήκαν στην θρησκευτική κοινότητα των ΓΟΧ ("γνησίων ορθοδόξων χριστιανών" - παλαιοημερολογιτών), εισήλθαν στο Άγιο Όρος για να καταλάβουν διά της βίας την διοίκησή της μονής Εσφιγμένου.

Η ομάδα αυτή, των νεαρών ατόμων, εκμεταλλεύτηκε το γεγονός πως την εποχή εκείνη υπήρχε λειψανδρία στην μονή, η πλειοψηφία των μοναχών της ήταν γέροντες και η επικοινωνία ήταν δύσκολη.

Στην ομάδα αυτή ανήκε και ο σημερινός αρχηγός των καταληψιών του κεντρικού κτηρίου της μονής Εσφιγμένου.

Τότε, πολλοί Εσφιγμενίτες μοναχοί, όπως και ο εικονιζόμενος μοναχός Άνθιμος Εσφιγμενίτης, εκδιώχθηκαν από την μονή με χρήση σωματικής βίας.

Ο μοναχός Άνθιμος, μετά την βίαιη και παράνομη απομάκρυνσή του από την προϊσταμενία της μονής, μαζί με τον συμπροϊστάμενο μοναχό Αγαθάγγελο, έγραψε και απέστειλε δραματική επιστολή προς την Ιερά Κοινότητα Αγίου Όρους (κεντρικό διοικητικό όργανο της Αθωνικής Πολιτείας) για να ενημερώσει για τις συνθήκες εκφοβισμού, εξαναγκασμού, εκδιώξεων και βίας που επικράτησαν με ευθύνη των νεαρών που κατέλαβαν αντικανονικά την διοίκησή της, γεγονότα που επιβεβαιώνονται και από τον τύπο της εποχής.

Ο μοναχός Άνθιμος Εσφιγμενίτης, κατά κόσμον Γεώργιος Λαγώνικος, γεννήθηκε το 1919 στην Κάρυστο Ευβοίας. Το 1937 κοινοβίασε στην μονή Εσφιγμένου, το 1939 πήρε ρασοευχή και το 1951 εκάρη μεγαλόσχημος μοναχός. Διετέλεσε προϊστάμενος της μονής Εσφιγμένου επί πολλά έτη, ενώ από αυτήν εκδιώχθηκε βίαια από τους καταληψίες ΓΟΧ. Κοιμήθηκε το 1979.
Αιωνία του η μνήμη!

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.

2 Σχόλια

Νεότερο
Καλύτερο Νεότερο Παλαιότερο
1
Κων/νος Παραδεισης

Μήπως υπερβάλλουμε με το να χρησιμοποιούμε λέξεις όπως διωγμός, κανονικότητα, νόμος κλπ. αφού οι ίδιες οι εκκλησιαστικές αρχές με την αδιαφορία ή σε πολλές περιπτώσεις με το να εξυπηρετούν πολιτικούς στην ψηφοθηρια η σε άλλες περιπτώσεις οικονομικούς παράγοντες αφήνουν να δρουν κατά βούληση οι αυτοαποκαλούμενοι ΓΟΧ και εκμεταλλευόμενοι την άγνοια του λαού; Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό που συμβαίνει εδώ στην Μητρόπολη Χίου όπου πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες στηρίζουν αυτές τις ομάδες και κατέχουν παλαιές και κανονικές μονές με την ανοχή βέβαια του Μητροπολίτη και χωρίς να λογοδοτούν σε καμμία αρχή παρα μόνον στο οικονομικού χαρακτήρα σωματείο τους.

2
Αικατερίνη

Το ποιος είναι σε άγνοια είναι μεγάλο ζήτημα. Να μνημονεύεται αιρετικος είναι ορθόδοξο; να πληρώνεται κληρικός είναι σωστό; μισθωτος ποιμένας δεν είναι ποιμένας. Για άνοιξε το πηδάλιο και εσύ και όλοι οι πλανεμενοι που ακολουθειτε το νέο παπικο ημερολόγιο. Τα Ιεροσόλυμα είναι σε πλάνη που είναι με το πατριό; η Ρωσία; η Σερβία; η Παναγία να σας φωτίσει όλους γιατί θα κολαστειτε