Με ξεχωριστή επισημότητα και λειτουργική μεγαλοπρέπεια εορτάστηκαν τα 300 έτη από τη γέννηση του Αγίου Παϊσίου Βελιτσκόφσκι της Ρουμανικής Μονής Neamt, με επίκεντρο εκδηλώσεων τη διοργάνωση του Διεθνούς Συμποσίου με τίτλο: «Η Πνευματική και Πολιτιστική Κληρονομιά του Αγ. Παϊσίου της Namt: 300 χρόνια από τη γέννησή του (1722-2022)», που πραγματοποιήθηκε στο Ιάσιο και στη Neamt μεταξύ 12-16 Νοεμβρίου 2022.

Την ευθύνη οργάνωση της εκδήλωσης είχε η Αρχιεπισκοπή Ιασίου, η Μονή Neamt, το Τμήμα Ορθόδοξης Θεολογίας και το Μητροπολιτικό Μουσείο της πόλης, ενώ με την επιτυχή διεξαγωγή του ασχολήθηκε προσωπικά ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Ιασίου κ. Θεοφάνης, έχοντας στην οργανωτική ομάδα μεταξύ άλλων τους κ.κ. Καθηγητές Ion Vicovan, Ion Croitoru, Nathanael Neacsu και Bogdan Brinza.

Την έναρξη κήρυξε στο Ιάσιο ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Ιασίου και Μητροπολίτης Μολδαβίας και Βουκοβίνης κ. Θεοφάνης, ο οποίος ανέγνωσε μήνυμα του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Ρουμανίας κ. Δανιήλ.

Χαιρετισμούς απηύθυναν: Ο Σεβ. Μητρ. Poltava και Mirgorod κ. Φίλιππος και ο Κοσμήτορας του Τμήματος Ορθόδοξης Θεολογίας “Dumitru Staniloae” Πρωτοπρ. Δρ. Ion Vicovan.

Οι Εργασίες του Συμποσίου πραγματοποιήθηκαν στη Μονή Neamt και ολοκληρώθηκαν στο Ιάσιο, με τους συμμετέχοντες να προέρχονται από τουλάχιστον 10 χώρες. Στο Διεθνές Συμπόσιο μετείχαν περί τους 50 Ομιλητές, Ακαδημαϊκοί, Καθηγητές ΑΕΙ, Ερευνητές και Διδάκτορες, ενώ από ελληνικής πλευράς μετείχαν ο Ομ. Καθηγητής Εκκλησιαστικής Γραμματείας του ΕΚΠΑ Αρχιμ. π. Νικόλαος Ιωαννίδης και ο Καθηγητής Γεν. Εκκλησιαστικής Ιστορίας της ΑΕΑΑ κ. Αθανάσιος Καψάλης.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.