ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΝΥΜΦΙΟΥ Live - ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Live: Ιερός Ναός Αγίου Βησσαρίωνος της ενορίας Αγίου Νικολάου Πύλης Τρικάλων - Μεγάλη Δευτέρα 18 Απριλίου 2022 Ζωντανά. Μεγάλη Εβδομάδα. Εκκλησία Live - Εσπερινός Μεγάλης Δευτέρας Ζωντανά. Μεγάλη Δευτέρα με την παραβολή της άκαρπης συκής - Ευλογία και Αγιασμός. Ο Άγιος Ιωσήφ ο Πάγκαλος.

Εἰς τὸν Πάγκαλον Ἰωσὴφ. Σώφρων Ἰωσήφ, δίκαιος κράτωρ ὤφθη, Καὶ σιτοδότης, ὧ καλῶν θημωνία!

Μεγάλη εβδομάδα ή Αγία εβδομάδα ή εβδομάδα των Αγίων Παθών (από τα Πάθη του Σωτήρα Χριστού που εορτάζονται κατά τις ημέρες αυτές), από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες ονομάστηκε η εβδομάδα πριν το Πάσχα επειδή, σύμφωνα με τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο μεγάλα, απόρρητα και σωτήρια γεγονότα συνέβησαν κατά τη διάρκειά της, δηλαδή τα Άγια Πάθη, η Σταύρωση και η εκ νεκρών Ανάσταση του Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού.

Γιορτάζονται με ξεχωριστό τρόπο σε όλη την Ελλάδα τα πανάρχαια έθιμά της αν και με μικρές διαφοροποιήσεις σε κάποιες περιοχές.

Η Εκκλησία από την μεγάλη της φιλανθρωπία, για να μπορέσουν όσο είναι δυνατόν περισσότεροι πιστοί να συμμετέχουν στις Ακολουθίες, επέτρεψε από την αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας, να ψάλλεται ο Όρθρος της επόμενης ημέρας. (π.χ. την Κυριακή των Βαϊων το βράδυ ψάλλεται ο Όρθρος της Μεγάλης Δευτέρας. Την Μεγάλη Δευτέρα το βράδυ ψάλλεται ο Όρθρος της Μεγάλης Τρίτης. Την Μεγάλη Τρίτη το βράδυ ψάλλεται ο Όρθρος της Μεγάλης Τετάρτης κ.ο.κ.).

Διαβάστε αναλυτικά και δείτε σε βίντεο τι είναι και τι εορτάζουμε την κάθε ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας.

Η Ακολουθία του Νυμφίου Ζωντανά εσπέρας με την παραβολή της άκαρπης συκιάς από τον Ιερό Ναό Αγίου Βησσαρίωνος Τρικάλων της Μεγάλης Δευτέρας 18 Απριλίου 2022 19.00 το απόγευμα.

Γράψτε ονόματα στην Εκκλησία Online μέσω της φόρμας.

Πως να στείλετε τα ονόματα

Πρώτα εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Στείλτε ονόματα στην Εκκλησία Online μέσω της φόρμας.

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση την Ακολουθία του Νυμφίου της Μεγάλης Δευτέρας, από τον Ιερό Ναό Αγίου Βησσαρίωνος Πύλης Τρικάλων, Μεγάλη Δευτέρα 18 Απριλίου 2022 19.00 το απόγευμα.

Μεγάλη Δευτέρα: Ιωσήφ του Παγκάλου – Η άκαρπη συκιά

Την Μεγάλη Δευτέρα ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός αναχώρησε από την Βηθανία πολύ πρωί μαζί με τους Αποστόλους κατευθυνόμενος προς την Ιερουσαλήμ. Η Βηθανία βρίσκεται στα ανατολικά της Ιερουσαλήμ στην ανατολική πλευρά του όρους των Ελαιών.

Όποιος κατευθυνόταν από την Ιεριχώ προς την Ιερουσαλήμ ο δρόμος τον οδηγούσε στην πόλη διερχόμενος από το όρος των Ελαιών. Πριν αναχωρήσει από το κατάλυμα όπου διενυκτέρευσε και ήταν το σπίτι του Λαζάρου δεν είχε φάγει και επομένως κατά την διαδρομή πείνασε.

Αληθινά φαίνεται παράξενο ότι Αυτός έφυγε από το σπίτι που κυβερνούσε μία άγρυπνη οικοδέσποινα όπως η Μάρθα η αδελφή του Λαζάρου, χωρίς να λάβει τροφή.

Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο παράδοξο του επεισοδίου αυτού· ακόμη και άλλα σημεία του μας οδηγούν να το θαυμάσουμε σαν μία απ’ αυτές τις συμβολικές πράξεις που οι αρχαίοι Προφήτες και ιδιαίτερα ο Ιεζεκιήλ έκαναν συχνά.

Διαβάστε και δείτε σε βίντεο για την Μεγάλη Δευτέρα του Αγίου Ιωσήφ του Παγκάλου με την άκαρπη συκιά.

Ἕτεροι, εἰς τὴν ξηρανθεῖσαν Συκῆν. Τὴν Συναγωγήν, συκῆν Χριστός, Ἑβραίων, Καρπῶν ἄμοιρον πνευματικῶν εἰκάζων, Ἀρᾷ ξηραίνει, ἧς φύγωμεν τὸ πάθος.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.