ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ: 50 ημέρες μετά το Πάσχα, στη γιορτή του Αγίου Πνεύματος, «λαμβάνουμε» το Άγιο Πνεύμα εις ανάμνηση του θαυμαστού γεγονότος που έγινε σύμφωνα με την Εκκλησία στα Ιεροσόλυμα πενήντα μέρες μετά την Ανάσταση οπότε το Άγιο Πνεύμα επιφοίτησε τους Αποστόλους παίρνοντας τη μορφή φωτιάς που έκαιγε πάνω από τα κεφάλια τους.

Αγίου Πνεύματος – Πεντηκοστή

Η Πεντηκοστή ήταν μία από τις τρεις μεγάλες γιορτές των Εβραίων, μαζί με το Πάσχα και τη Σκηνοπηγία. Την Πεντηκοστή τη γιόρταζαν σε ανάμνηση της κακοπάθειάς τους μέσα στην έρημο, για να θυμούνται ότι μπήκαν στη γη της Επαγγελίας μετά από πολλές θλίψεις ενώ σύμφωνα με άλλη ερμηνεία ο Μωϋσής νήστεψε πενήντα ημέρες και πήρε ύστερα το θεόγραφο Νόμο, τις Δέκα Εντολές.

Ταυτόχρονα με τη γιορτή αυτή θυμούνταν και τη θυσία του μόσχου ενώ άλλοι θεωρούν ότι η Πεντηκοστή επινοήθηκε από τους Εβραίους για να δείξουν την τιμή τους προς τον αριθμό επτά, ο όποιος θεωρείται ιερός.

Πραγματικά ο αριθμός αυτός των ήμερων, αν προστεθή στον εαυτό του επτά φορές, μας κάνει τον αριθμό πενήντα. Μας λείπει, βέβαια, μία ήμερα (πού είναι η αρχή της επομένης επτάδος των ήμερων).

Οι Εβραίοι μάλιστα τιμούν όχι μόνο με τις ήμερες τον αριθμό πενήντα, αλλά και με τα έτη. Έτσι το πεντηκοστό έτος το έχουν σε τιμή και το ονομάζουν Ιωβηλαίο. Στο έτος αυτό αφήνουν τη γη ακαλλιέργητη, αφήνουν ελεύθερα τα ζώα κι ελευθέρωναν τους δούλους πού είχαν αγοράσει.

Στη χριστιανική θρησκεία εκείνη την Πεντηκοστή των Εβραίων μετά την Ανάσταση ήταν που ήλθε το Άγιο Πνεύμα στους Αποστόλους. Ο Χριστός πριν απ’ το σωτήριο πάθος Του είχε υποσχεθεί ότι θα στείλει το Άγιο Πνεύμα: «Σάς συμφέρει να φύγω Εγώ.

Αν δε φύγω εγώ δε θα έλθει ο Παράκλητος (=τό Άγιο Πνεύμα)». Κι αλλού είπε: «Όταν έλθη Εκείνος (δηλ. ο Παράκλητος = το Άγιο Πνεύμα), θα σας διδάξει και θα σας οδηγήσει σε κάθε αλήθεια».

Κι ακόμη: «Θα παρακαλέσω τον Πατέρα και θα σας στείλει άλλον Παράκλητο, θα σας στείλει το Άγιο Πνεύμα της Αληθείας, το όποιο εκπορεύεται απ’ τον Πατέρα». Και επίσης μετά το Πάθος, όταν ανερχόταν προς τον ουρανό, τους είπε: «Εσείς να μείνετε στην Ιερουσαλήμ, έως ότου πάρετε δύναμη απ’ τον ουρανό».

Αγίου Πνεύματος – Η επιφοίτηση στους 120 μαθητές

Την ημέρα λοιπόν της Πεντηκοστής έλαβε χώρα η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος στους 120 μαθητές (περιλαμβανομένων και των αποστόλων του Ιησού) οπότε, σύμφωνα με τις Πράξεις των Αποστόλων, έλαβαν Άγιο Πνεύμα μιλώντας σε ξένες γλώσσες «για τα θαυμαστά έργα του Θεού», γεγονός που έγινε αντιληπτό από Ιουδαίους και προσήλυτους που ήταν στην Ιερουσαλήμ για τη γιορτή των Εβδομάδων.

Ως αποτέλεσμα, έπειτα και από το κήρυγμα του Πέτρου, βαφτίστηκαν εκείνη την ημέρα 3.000 νέα μέλη της χριστιανικής εκκλησίας.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.