ΑΓΙΟΣ ΣΥΜΕΩΝ Ο ΝΕΟΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ: Όποιος δεν κλείνει το στόμα του για να μην πεί άπρεπες ή περιττές κουβέντες, όποιος δεν κλείνει τ’ αυτιά του για να μην ακούει μάταια κι ανώφελα λόγια, αυτός δεν θυμάται τη φοβερή ημέρα της Κρίσεως.

Δεν σκέφτεται ότι θα σταθεί μπροστά στο φοβερό κριτήριο του Χριστού γυμνός κι ανυπεράσπιστος, και θα δώσει απολογία για κείνα που έκανε στη ζωή του.

Αυτός ο άνθρωπος δεν είναι δυνατό ν’ αποκτήσει δάκρυα και να κλάψει από μετάνοια και κατάνυξη, έστω κι αν ζήσει εκατό χρόνια. Και μπορεί να πηγαίνει στην εκκλησία και να συμμετέχει στις ιερές ακολουθίες μαζί με τους ευσεβείς πιστούς, αλλά το κάνει από συνήθεια, σαν μια ρουτίνα, με αμέλεια και οκνηρία.

Γι’ αυτό βγαίνει από το ναό του Θεού χωρίς ωφέλεια, και δεν αισθάνεται καμιά αλλοίωση προς το καλύτερο στην ψυχή του.

Αν λοιπόν θέλουμε δάκρυα, πρέπει να βιάσουμε τον εαυτό μας και να υπομένουμε τις θλίψεις, τις ταπεινώσεις και τους πειρασμούς, θεωρώντας τον εαυτό μας χειρότερο απ’ όλους τους ανθρώπους. Αν θέλουμε κατάνυξη, πρέπει να δουλέψουμε πρώτα σ’ όλες τις εντολές του Χριστού.

Η κατάνυξη είναι μια θεία φωτιά, που διαλύει τα πάθη. Τα δάκρυά της πλένουν και καθαρίζουν τη λερωμένη από την αμαρτία ψυχή μας.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.