Η ιερά μονή αγίας Ειρήνης, θεμελιώθηκε το 1780 στην περιοχή Αρχόντας των Αποικίων, από δύο αδελφούς μοναχούς καταγόμενους από τα Αποίκια με το επώνυμο Σπυρίδου.

Κατά την περίοδο της ακμής, λειτούργησε ως γυναικεία μονή. Ωστόσο, η μονή διαλύεται το 1833, με το διάταγμα της αντιβασιλείας του Όθωνος, το οποίο απαιτούσε την διάλυση των ορθόδοξων μονών με περιορισμένη αδελφότητα, περίπου χιλίων σε όλη την Ελλάδα, και την οικειοποίηση της περιουσίας τους.

Με το πέρασμα των χρόνων, κατέρρευσαν οι χώροι περιμετρικά του ναού, όμως παρέμεινε ο ναός έχοντας υποστεί ανάλογες φθορές. Σώζονται ο λιθόκτιστος ναός με το μαρμάρινο τέμπλο που κατασκευάσθηκε το 1806 και τμήμα της λίθινης περιτείχισης του μοναστηριού. Εντός του ναού φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα (έργο του 1800) όπου παρίστανται η Αγία Ειρήνη και η Αγία Ειρήνη η Χρυσοβαλάντου.

Το 2006, ο πλοίαρχος Ελευθέριος Πολέμης αγόρασε το κτήμα έκτασης 13 στρεμμάτων, το οποίο συμπεριελάμβανε το ερειπωμένο μοναστήρι. Σε ένα διάστημα 10 ετών εκείνος και η οικογένειά του, αναστήλωσαν τα κτίρια της μονής σεβόμενοι απόλυτα την αρχική τους δομή και συντήρησαν τον Ναό.
Σήμερα, η μονή παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο έργο. Κατά τη θερινή περίοδο φιλοξενεί τις κατασκηνώσεις παιδιών από διάφορα ιδρύματα.

Επίσης, καθ’όλη τη διάρκεια του έτους λειτουργούν οι κάτωθι μουσειακές συλλογές:

1. Ιστορία της γραφής (συλλογή Μιχαήλ Καΐρη)

2. Συλλογή παραδοσιακών μουσικών οργάνων

3. Συλλογή πετρωμάτων, ορυκτών & απολιθωμάτων (συλλογή Σπύρου Μπέλλα)

4. Έλλη Μανδαράκα – Σταματιάδου & χλωρίδα της Άνδρου
Σύντομα, πρόκειται να λειτουργήσει η πέμπτη μουσειακή συλλογή με τα εργαλεία του σιδηρουργού.

Η Μονή εορτάζει στις 5 Μαΐου και στις 28 Ιουλίου.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.