ΑΓΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΡΩΜΑΙΑ - 29 Οκτωβρίου: Ο βίος, το μαρτύριο και τα Ιερά Λείψανα της Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας, από τον Αρχιμανδρίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου, Αθανάσιο Μισσό. Η Αγία Αναστασία έζησε στα χρόνια του Δεκίου. Όταν τη συνέλαβε ο ηγεμόνας Πρόβος η Αναστασία ομολόγησε τον Χριστό. Η Αγία Αναστασία μετά από πολλά και φρικτά βασανιστήρια έλαβε τον αμαράντινο στέφανο του μαρτυρίου.

Κάρας τομὴν ἤνεγκε ῥώμῃ καρδίας, Βλάστημα Ῥώμης, Μάρτυς Ἀναστασία. Τλῆ δὲ Ἀναστασίη ἐνάτη ξίφος εἰκάδι ὀξύ.

Εορτολόγιο: 29 Οκτωβρίου η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη της Αγίας Οσιομάρτυρος Αναστασίας της Ρωμαίας.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω για τον βίο, την παράκληση, το μαρτύριο και τα Ιερά Λείψανα της Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Απολυτίκιον Αγίας Αναστασίας Ρωμαίας

Ήχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε
Ἀσκήσει ἐκλάμψασα ὥσπερ παρθένος σεμνή ἀθλήσεως αἵμασι τὴν τῆς ἁγνείας στολὴν ἐνθέως ἐφοίνιξας· ὅθεν, Ἀναστασία, ὡς ὁσία καὶ μάρτυς, χάριτας ἰαμάτων ἀποστράπτεις ἐν κόσμῳ πρεσβεύουσα τῷ Σωτῆρι ὑπὲρ τῶν ψυχῶν ἡμῶν.

Παράκληση Αγίας Αναστασίας Ρωμαίας

Την οσιόαθλον και καλλιπάρθενον, Ρώμης το βλάστημα, και μέγα καύχημα, της αναστάσεως Χριστού, αξίως την επώνυμον, δεύτε ευφημήσωμεν, Αναστασίαν την πάνσεμνον, βρύει γαρ ιάσεων, ακεσώδυνα φάρμακα, τοις των λειψάνων αυτής την θήκην, προσπτυσσομένοις μετά πίστεως.

Αγία Αναστασία η Ρωμαία

Η Αγία Αναστασία καταγόταν από τη μεγαλούπολη Ρώμη.

Ζούσε στα χρόνια του βασιλέως Δεκίου και του ηγεμόνα Πρόβου κατά το έτος 256 μ.Χ. Σε ηλικία είκοσι ετών εγκατέλειψε τη ματαιότητα του κόσμου και μπήκε σε μοναστήρι.

Κάτω από την άγρυπνη πνευματική καθοδήγηση της πνευματικής της μητέρας Σοφίας μοναχής, προέκοπτε συνεχώς στα παλαίσματα της μοναχικής πολιτείας, καταισχύνοντας τον αρχέκακο διάβολο. Αυτός υποκινεί δικούς του ανθρώπους να αναγγείλουν στον ηγεμόνα πώς η Αναστασία κηρύττει τον Χριστό ως αληθινό Θεό και Δημιουργό.

Λίγο πριν οδηγηθεί στο κριτήριο, η Αγία Αναστασία ενισχύεται πνευματικά από τη φωτισμένη διδασκαλία της γερόντισσας Σοφίας που την προτρέπει να υπομείνει ως το τέλος το μαρτύριο με γενναιότητα. Χαρούμενη η Αναστασία οδηγείται στον ηγεμόνα, όπου εκπλήσσει τους παρευρισκομένους με την αδαμάντινη σταθερότητά της: ούτε οι κολακείες, ούτε οι απειλές την πτοούν.

Ομολογεί με παρρησία ότι για χάρι του αγαπημένου της Ιησού Χριστού είναι έτοιμη να υποστεί όχι μόνο πάνδεινα βασανιστήρια, αλλά και μυρίους θανάτους.

«Εγώ, είπε, μία ωραιότητα και νεότητα γνωρίζω, εκείνη που δίνει ο Χριστός στις πιστές και γενναίες ψυχές, που προτιμούν γι’ Αυτόν το θάνατο αντί άλλων εγκόσμιων αγαθών, όταν αυτά προτείνονται για την προδοσία του Θεού τους. Πλούτη είχα άφθονα. Δεν τα θέλησα. Αλλά το Χριστό μου τον θέλω και απ’ Αυτόν καμία δύναμη δε θα μπορέσει να με χωρίσει. Αν αμφιβάλλεις, δοκίμασε».

Μαρτύριο Αγίας Αναστασίας Ρωμαίας

Ο ηγεμόνας προστάζει πρώτα να τη δείρουν ανελέητα στο πρόσωπο, έπειτα να την γυμνώσουν τελείως, για να ντροπιαστεί μπροστά σε όλο το θέατρο.

Ύστερα την τεντώνουν πάνω σε πασσάλους καταφλέγοντας το στήθος της, την κοιλιά και τα σπλάγχνα με αναμμένη φωτιά, ενώ συγχρόνως την χτυπούν στην πλάτη με ξύλα.

Η ένθερμη προσευχή της Αγίας σβήνει τη σφοδρότητα της φωτιάς. Στη συνέχεια την υποβάλλουν στο μαρτύριο του τροχού, κατά το οποίο όλα τα κόκκαλα της αγίας συντρίβονται.

Με την επίκληση του Κυρίου όμως, η Αγία θαυματουργικά βρίσκεται υγιής και ολόσωμη, χωρίς ίχνος πληγής στη σάρκα της.

Κρεμασμένη σε ξύλο την καταξεσχίζουν με σιδερένια νύχια.

Κατόπιν ο ηγεμόνας προστάζει τιμωρία υπερβολικά επώδυνη, να της κόψουν τους μαστούς, όπου εδράζεται η καρδιά. Αλλά ο θείος έρωτας της νύμφης του Χριστού κατανικά και αυτό το πάθος.

Στη συνέχεια της ξερριζώνουν όλα τα δόντια και τα νύχια. Εκείνη, σαν να μην αισθάνεται πόνο, ευχαριστεί θερμά τον Κύριο που την αξιώνει να συμμετέχει στα πάθη Του. Συγχρόνως βρίζει τους ψεύτικους θεούς του τυράννου, που οργισμένος διατάζει να της ξερριζώσουν και τη γλώσσα.

Δίχως να δειλιάσει η Αγία Αναστασία, ζητεί λίγη διορία για να προσευχηθεί:

Ευχαριστεί τον Κύριο και τον παρακαλεί όσοι άρρωστοι την επικαλεστούν σε βοήθεια, να τους θεραπεύει από κάθε αρρώστια.

Εκείνη την ώρα ακούστηκε φωνή από τον ουρανό που μαρτυρούσε την πραγματοποίηση του αιτήματός της.

Ο δήμιος εκτελεί το πρόσταγμα και της κόβει με ξίφος τη θεολογική γλώσσα. Έπειτα ο Πρόβος διατάζει να την αποκεφαλίσουν.

Ιερά Λείψανα Αγίας Αναστασίας Ρωμαίας

Το λείψανο της Αγίας ριγμένο στο χώμα για λίγες ημέρες, δεν το άγγιξε πουλί ή θηρίο.

Θείος άγγελος στάλθηκε από τους ουρανούς για να το παραδώσει στη διδασκάλισσά της Σοφία. Εκείνη καταφιλώντας το με δάκρυα, συλλογιζόταν πώς μπορούσε να το σηκώσει, ανήμπορη από τα γηρατειά.

Τότε ξάφνου παρουσιάστηκαν δύο μεγαλοπρεπείς άνδρες, οι οποίοι σήκωσαν το ιερώτατο λείψανο και το μετέφεραν μέσα στη Ρώμη και το απέθεσαν στον τάφο λαμπρά και τιμητικά, προς δόξαν του Θεού Πατρός και Κυρίου Ιησού Χριστού, μετά του οποίου πρέπει τιμή και κράτος και προς το Άγιον Πνεύμα νύν και αεί κα εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν.

Τα ιερά λείψανα της Αγίας Αναστασίας φέρουν ακόμα δέρμα από την Αγία, ευωδιάζουν και παραμένουν άφθαρτα. Φυλάσσονται στη Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους, όπου οι πατέρες έχουν την Αγία «μεγαλύτερη αδελφή», στήριγμα, βοήθεια και προστάτιδα.

Αναρίθμητες είναι οι μαρτυρίες μοναχών αλλά και απλών πιστών για άμεσες θαυματουργικές και σωτηριώδεις επεμβάσεις της Αγίας, και μάλιστα με μόνη την επίκληση του σεπτού ονόματός της:

Αγία Αναστασία, πρέσβευε υπέρ ημών.

Θαύματα Αγίας Αναστασίας Ρωμαίας

Η Αγία Αναστασία η Ρωμαία είναι μία εκ των τριών προστατών της Ιεράς Μονής Γρηγορίου του Αγίου Όρους.

Δύο από τα μεγαλύτερα τεμάχια του ιερού και χαριτόβρυτου λειψάνου της Αγίας ενδόξου οσιοπαρθενομάρτυρος Αναστασίας της Ρωμαίας φυλάσσονται στην Ιερά Μονή Γρηγορίου του Αγίου Όρους.

Τα θαύματα της Αγίας πάρα πολλά και γι’ αυτό οι μοναχοί της Ιερά Μονή Γρηγορίου την αποκαλούν «Γιατρό της Μονής».

Εμείς επικαλούμαστε απλά την χάρη της και ζητάμε τις πρεσβείες της προς τον Θεό. Αμήν!

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 4 (3 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.