Η Γιορτή σήμερα Τρίτη 9 Αυγούστου 2022. Γιορτή της Ορθοδοξίας: Ο Άγιος Ματθίας ο Απόστολος. Ο Άγιος Ευθύμιος ο Μητροπολίτης Ρόδου και Ιερομάρτυρας. Ο Άγιος Κωνσταντίνος ο Α' Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης. Ο Όσιος Γερμανός ο εν Αλάσκα.

Ἐξῆλθεν ἀρθείς, Ἰούδας ἐπὶ βρόχου, Εἰσῆλθεν ἀρθείς, Ματθίας ἐπὶ ξύλου. Ἤρθη ἀμφ’ ἐνάτῃ ξύλῳ ἠύθεος Ματθίας.

Ο Άγιος Ματθίας εισέλθε στον χορό των 12 Αποστόλων μετά την προδοσία και τον απαγχονισμό του Ιούδα Ισκαριώτη και μετά την Ανάληψη του Κυρίου. Πώς ο Ματθίας κατατάχθηκε στο χορό των δώδεκα Αποστόλων, το γνωρίζουμε από τις Πράξεις των Αποστόλων.

Μετά την προδοσία και τον απαγχονισμό του Ιούδα και μετά την Ανάληψη του Κυρίου, οι έντεκα μαθητές με την Παναγία βρίσκονταν στο υπερώον. Τότε ο Πέτρος πρότεινε να εκλεγεί άλλος αντί του Ιούδα, από τους άνδρες που ακολουθούσαν υπηρετώντας το Χριστό.

Η πρόταση έγινε δεκτή και τέθηκαν δύο υποψήφιοι:

  1. ο Ιωσήφ ο καλούμενος Βαρσαββάς και
  2. ο Ματθίας.

 

Τότε έβαλαν κλήρο, και δίνοντας σε όλους εμάς παράδειγμα εναπόθεσης κάθε εκλογής μας στο Θεό, προσευχήθηκαν όλοι μαζί ως εξής:

«Σὺ Κύριε, καρδιογνῶστα πάντων, ἀνάδειξαν ὃν ἐξελέξω ἐκ τούτων τῶν δυὸ ἕνα, λαβεῖν τὸν κλῆρον τῆς διακονίας ταύτης καὶ ἀποστολῆς» (Πράξεις των Αποστόλων, α’ 23-26).

Δηλαδή: Συ Κύριε, που γνωρίζεις τις καρδιές όλων, φανέρωσε καθαρά εκείνον που εξέλεξες, ένα από αυτούς τους δύο, για να επωμισθεί το αξίωμα της αποστολικής διακονίας.

Στη συνέχεια ο κλήρος έπεσε στο Ματθία. Και έτσι προστέθηκε στους έντεκα Αποστόλους.

Από τη μετέπειτα ζωή του Ματθία, γνωρίζουμε ότι κήρυξε το Ευαγγέλιο στην Αιθιοπία, όπου και τελείωσε τη ζωή του μαρτυρικά.

Γνωρίζετε γιατί Μεταλαμβάνουμε; Γιατί το ψωμί της Θείας Μετάληψης είναι στρόγγυλο;

Εορτολόγιο

  • Ματθίας.

9 Αυγούστου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Αποστόλου Ματθίου.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω για τον βίο, πως κατατάχθηκε ανάμεσα τους δώδεκα Αποστόλους, την κήρυξη του Ευαγγελίου και το Απολυτίκιο του Αγίου Ματθίου.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Ιερά Λείψανα Αγίου Ματθία

Μέρος των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ματθίου βρίσκονται στη ρωμαιοκαθολική Βασιλική της Αγίας Μαρίας Magiorre Ρώμης.

Απότμημα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Ματθία βρίσκεται στην Ιερά Μονή Κύκκου Κύπρου.

Aπολυτίκιο Αποστόλου Ματθίου

Ήχος γ’. Θείας πίστεως.

Θείω Πνεύματι, κεκληρωμένος, συνεπλήρωσας, τῶν Ἀποστόλων, τὴν δωδεκάριθμον φάλαγγα ἔνδοξε, μεθ’ ὧν κηρύξας τοῦ Λόγου τὴν κένωσιν, ἐθαυμαστώθης Ματθία Ἀπόστολε. Ἀλλὰ πρέσβευε, δοθήναι τοὶς σὲ γεραίρουσι, πταισμάτων ἱλασμὸν καὶ μέγα ἔλεος.

Διαβάστε επίσης το Ευαγγέλιο Τρίτης 9 Αυγούστου 2022, κατά την γιορτή του Αγίου Αποστόλου Ματθίου, με τον αδελφό που αμαρτάνει, την παραβολή του δούλου που δε συγχωρούσε, περί διαζυγίου και τον Ιησού να ευλογεί τα μικρά παιδιά.

Ἀπόστολε ἅγιε Ματθία, πρέσβευε τῷ ἐλεήμονι Θεῷ ἵνα πταισμάτων ἄφεσιν, παράσχῃ ταῖς ψυχαῖς ἡμῶν.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.