Η Γιορτή σήμερα Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022. Γιορτή της Ορθοδοξίας: Ο Άγιος Αιμιλιανός ο Ομολογητής και Επίσκοπος Κυζίκου. Ο Άγιος Μύρων ο Επίσκοπος Κρήτης και Θαυματουργός. Ο Άγιος Τριαντάφυλλος ο Νεομάρτυρας εκ Ζαγοράς. Ο Άγιος Αναστάσιος ο Νεομάρτυρας εν Θεσσαλονίκη. Ο Άγιος Καλλίνικος ο Μητροπολίτης Εδέσσης.

Μύρων ὁ θεῖος ἀρετῆς μύρου πνέων, Εὐωδίας πρόσεισιν ὀσμὴ Κυρίῳ.

Ο Άγιος Μύρων, ο οποίος καταγόταν από την Κρήτη, από την πόλη Aυρακία (κοντά στην Κνωσσό) από μικρός διακρινόταν για το ζήλο του και την βαθιά πίστη του στον Θεό. Αφού παντρεύτηκε, ασχολήθηκε με την καλλιέργεια της γης.

Από αυτό που έβγαζε έδινε ένα μέρος στους φτωχούς και όσο έδινε τόσο η σοδειά του αυξάνονταν. Η συμπάθεια του Αγίου προς τούς ενδεείς, ξεπερνούσε κάθε μέτρο.

Μάλιστα λέγεται ότι κάποτε συνέλαβε κάποιους μέσα στην αποθήκη να του κλέβουν το σιτάρι και αντί να τούς κυνηγήσει, αντίθετα τους βοήθησε μεταφέροντας και ο ίδιος τα σακιά. Για όλες λοιπόν τις αρετές αυτές, ο Μύρων χειροτονήθηκε ιερέας.

Μετά το σταμάτημα του διωγμού των χριστιανών, έγινε δεσπότης στον επισκοπικό θρόνο της Κρήτης. Στα χρόνια που ήταν δεσπότης στην Κρήτη, έκανε πάρα πολλά θαύματα.

Ένα από αυτά είναι και το εξής:

Κάποτε ο Άγιος ήθελε να περάσει από τον ποταμό Τρίτωνα και ο ποταμός είχε πλημμυρίσει. Τότε ο Άγιος πρόσταξε και η ροή του ποταμού σταμάτησε και τα νερά δεν προχωρούσαν μέχρι την στιγμή που ο Μύρων ξαναπέρασε και πήγε στο σπίτι του.

Όταν έφθασε εκεί, έστειλε το ραβδί του με κάποιους ανθρώπους οι οποίοι τάραξαν τα νερά με αυτό και έτσι τα νερά επανήλθαν στην κανονική τους ροή. Αυτά και άλλα πολλά έκανε μέχρι τον θάνατό του ο Άγιος Μύρων, ο οποίος πέθανε σε ηλικία εκατό ετών.

Γνωρίζετε ποιός είναι ο συμβολισμός της Λόγχης που χρησιμοποιεί ο Ιερέας στην Πρόθεση; Γιατί πολλοί άνθρωποι ζητούν από τον ιερέα να τους σταυρώσει με αυτήν;

Εορτολόγιο

  • Μύρων, Μύρα, Μίρκα.
  • Τριαντάφυλλος, Τριανταφύλλης, Φύλλης, Φύλλιος, Τριανταφυλλένιος, Τριανταφυλλιά, Φύλλη, Φύλλια, Φυλλιώ, Φυλλίτσα, Τριανταφυλλένια, Τριανταφυλλίνη, Ρόζα.

8 Αυγούστου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Μύρωνος του θαυματουργού και Επισκόπου Κρήτης.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω για τον βίο, τη φιλανθρωπία, την χειροτονία, την κοίμηση και τα θαύματα του Αγίου Μύρωνος του Επισκόπου Κρήτης.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Ιερά Λείψανα Αγίου Μύρωνος

Απότμημα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Μύρωνα βρίσκεται στην Ιερά Μονή Μεγίστου Σπηλαίου Καλαβρύτων.

Διαβάστε επίσης το Ευαγγέλιο Δευτέρας 8 Αυγούστου 2022, κατά την γιορτή του Αγίου Μύρωνος του θαυματουργού και Επισκόπου Κρήτης, με τον μεγαλύτερο στη βασιλεία των ουρανών, τα σκάνδαλα και την παραβολή του χαμένου προβάτου.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.