Στις 31 Ιανουαρίου 828 μ.Χ. τα ιερά λείψανα του Αγίου Μάρκου φθάνει στη Βενετία. Οι Βενετοί έμποροι Μπόνος και Ρούστικος (Bono da Malamocco και Rustico da Torcello), που είχαν φθάσει στην Αλεξάνδρεια για εμπορική αποστολή το 828, κατάφεραν να κλέψουν τα ιερά λείψανα του Ευαγγελιστή Μάρκου από την Πόλη, η οποία εκείνη την εποχή ήταν υπό οθωμανικό έλεγχο.

Πώς έγινε όμως η περίφημη ληστεία; Με μεγάλη πονηριά, οι Βενετοί έμποροι έκρυψαν το ιερό λείψανο κάτω από κομμάτια χοιρινού κρέατος (!), που θεωρούνταν ακάθαρτο από τους Μουσουλμάνους. Έτσι, οι Άραβες στο τελωνείο, όταν ήλεγξαν το φορτίο των Βενετών, αντιφώνησαν “Kanzir, Kanzir!” (βρώμικο, βρώμικο!). Το επεισόδιο αναφέρεται σε πολλά βενετσιάνικα χειρόγραφα, ψηφιδωτά και πίνακες ζωγραφικής.

Τα λείψανα τοποθετήθηκαν σε μια σειρά από ναούς, που τελικά έδωσαν ζωή στη σημερινή βασιλική του Αγίου Μάρκου, κτισμένη τον 12ο αιώνα, η οποία είναι αντίγραφο του νυν κατεδαφισμένου ναού των Αγίων Αποστόλων στην Κωνσταντινούπολη. Ο Ευαγγελιστής έγινε ο προστάτης άγιος της Δημοκρατίας της Βενετίας, αντικαθιστώντας τον βυζαντινό Άγιο Θεόδωρο Τήρωνα, και το σύμβολό του, το φτερωτό λιοντάρι, επιλέχθηκε ως έμβλημα της πόλης, πανταχού παρόν στις υπερπόντιες κτήσεις της αυτοκρατορίας της.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.