Η Γιορτή σήμερα Κυριακή 3 Ιουλίου 2022. Γιορτή της Ορθοδοξίας: Ο Άγιος Υάκινθος ο Κουβικουλάριος και Μάρτυρας. Ο Άγιος Ανατόλιος ο Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης. Η Άγια Θεοδότη η Μάρτυς. Ο Άγιος Γεράσιμος ο νέος ο Καρπενησιώτης και Οσιομάρυρας. Η Σύναξη των Αγίων Νεομαρτύρων μετά την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως(Κυριακή Γ Ματθαίου - 70 ημέρες μετά το Πάσχα). Κυριακή της Ορθοδοξίας: Γ Ματθαίου.

Ἐξ ἀρετῆς μὲν Ὑάκινθος ὡς λίθος, Λαμπρὸς πλέον δὲ ἐκ ῥοῆς τῶν αἱμάτων. Οὐλομένῳ τριτάτῃ Ὑάκινθος κάτθανε λιμῷ.

Ο Άγιος Υάκινθος καταγόταν από την Καισαρεία της Καππαδοκίας και έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Τραϊανού (98 – 117 μ.Χ.). Ήταν άνθρωπος με εξαιρετική συμπεριφορά και διετέλεσε κουβικουλάριος του αυτοκράτορα. Διεκπεραίωνε τα καθήκοντα του μέσα στο παλάτι κατά τον καλύτερο τρόπο.

Ήταν προσεκτικός και δε μολύνθηκε από τη χλιδή των ανακτόρων. Η ψυχή του ολόκληρη ήταν δοσμένη στο Σωτήρα Χριστό. Γι’ αυτό, όταν ο Τραϊανός διέταξε διωγμό κατά των χριστιανών, ο Υάκινθος δε δίστασε να ομολογήσει μπροστά στον αυτοκράτορα ότι είναι χριστιανός.

Ο Τραϊανός εξεπλάγη και του είπε ότι είναι αχάριστος, για την εμπιστοσύνη και την υπόληψη που του πρόσφερε το παλάτι.

Τότε ο Υάκινθος με ψυχική άνεση απάντησε:

«Αν η ευγνωμοσύνη είναι αρετή, βασιλιά, ποια απολογία θα μπορέσω να δώσω αρνούμενος το Σωτήρα μου Χριστό, ο όποιος έχυσε για μένα το αίμα του, ο οποίος μου χάρισε την πίστη, την ελπίδα, την αγάπη, ο όποιος μου δίνει λιμάνι στις τρικυμίες της ψυχής, παρηγοριά στη θλίψη, ασφάλεια στα κύματα, θώρακα στις δοκιμασίες; Και ο οποίος μου επιφυλάσσει συμμετοχή αιώνια στη βασιλεία Του και τη δόξα»;

Ο Τραϊανός, στενοχωρημένος από τα λόγια του Υακίνθου, διέταξε να τον φυλακίσουν χωρίς να του δίνουν καθόλου φαγητό, εκτός και αν ήθελε να φάει ειδωλόθυτα. Σαράντα μέρες πέρασε έτσι ο Υάκινθος, χωρίς να αγγίξει τα ειδωλόθυτα.

Την 41η, όμως, παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο.

Η μνήμη του Αγίου αυτού, μαζί μ’ αυτή του Αγίου Διομήδη, από ορισμένους Συναξαριστές, επαναλαμβάνεται περιττώς και την 3η Ιουνίου.

Γνωρίζετε τι είναι η Ζήλια; Πως Θεραπευόμαστε από το Πάθος της;

Εορτολόγιο

  • Ανατόλιος, Ανατολία.
  • Ζουμπούλης, Ζουμπουλία.
  • Υάκινθος, Υακίνθη, Υάνθη, Ιάνθη.

3 Ιουλίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Μάρτυρα Υακίνθου του Κουβικουλάριου.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω για τον συγκλονιστικό βίο, την ομολογία πίστεως, τη απεργία πείνας, το μαρτύριο και το Απολυτίκιο Αγίου Υακίνθου του Κουβικουλάριου.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Aπολυτίκιο Αγίου Υακίνθου

Ήχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.

Ὡς Λίθος ὑάκινθος, τῆς Ἐκκλησίας Χριστοῦ, ἀστράπτεις τοὶς πέρασι, ταὶς τῶν χαρίτων αὐγαίς, παμμάκαρ Ὑάκινθε, σὺ γὰρ ὁμολογία, πυρσωθεῖς εὐσέβειας, ἔλαμψας ἐν ἀθλήσει, τὴ τοῦ Λόγου μιμήσει, ἐντεῦθεν καταφαιδρύνεις, τοὺς σὲ γεραίροντας.

Διαβάστε επίσης το Ευαγγέλιο Κυριακής 3 Ιουλίου 2022, κατά την γιορτή του Αγίου Μάρτυρος Υακίνθου του Κουβικουλάριου, με το φως του σώματος τον Θεό και τον Μαμμωνά και μέριμνες και άγχος.

Eμή τροφή θέλημα ποιείν Kυρίου, Tροφή δε φησιν Yάκινθος ερρέτω. Oυλομένω τριτάτη Yάκινθος κάτθανε λιμώ.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.