Η Γιορτή σήμερα Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022. Γιορτή της Ορθοδοξίας: Ο Άγιος Μύρων ο Μάρτυρας (Πολιούχος Αντικυθήρων). Οι Άγιοι Παύλος και Ιουλιανή. Ο Άγιος Δημήτριος ο Οσιομάρτυρας ο Μοναχός από τη Σαμαρίνα της Πίνδου. Η Παναγία Γουμένισσα.

Τὶ μοι κεφαλῆς ἡ τομή, Μύρων λέγει. Πρὸς τὸ στέφειν μέλλον με πάντιμον στέφος; Ἑβδομάτῃ δεκάτῃ Μύρωνα τάμε ξίφος ὀξύ.

Ο Άγιος Μύρων μαρτύρησε όταν αυτοκράτωρ ήταν ο Δέκιος, το 250 μ.Χ. Καταγόμενος από πλούσια οικογένεια, θα μπορούσε να ζήσει άνετα, με όλα τα επίγεια αγαθά που θα επιθυμούσε. Όμως η μεγάλη του αγάπη προς το Χριστό, έκανε το Μύρωνα να χειροτονηθεί Ιερέας.

Αφιερώθηκε, λοιπόν, ολοκληρωτικά στο ποιμαντικό του καθήκον και δίδασκε, νουθετούσε και βοηθούσε το κάθε ένα μέλος του ποιμνίου του. Μεριμνούσε καθημερινά για τους φτωχούς, τις χήρες και τα ορφανά. Κάποτε, ο έπαρχος Αχαΐας Αντίπατρος πήγε στον τόπο όπου λειτουργούσε ο Μύρων και συνέλαβε πολλούς χριστιανούς.

Για να εκβιάσει λοιπόν το Μύρωνα, να αλλαξοπιστήσει, έφερε μπροστά του το ποίμνιο του και του είπε ότι, αν αυτός αρνηθεί το Χριστό, θα τους αφήσει όλους ελεύθερους.

Ο Μύρων μειδίασε και απάντησε:

«Αν ήταν για τη σωτηρία των πνευματικών μου παιδιών, πρόθυμα θα έδινα τη ζωή μου. Τώρα όμως δεν πρόκειται γι’ αυτό. Ας δώσουν λοιπόν οι ίδιοι απάντηση».

Τότε όλοι μαζί φώναξαν:

«Όχι. Μια ανθρώπινη ψυχή είναι ασύγκριτα πολυτιμότερη από μύρια σώματα και από τον κόσμο όλο. Ποιος λοιπόν από μας θέλει να δεχθεί, ώστε να χάσει την ψυχή του ο πνευματικός μας πατέρας, για να ζήσουν λίγο περισσότερο στον πρόσκαιρο αυτό κόσμο οι δικές μας σάρκες;».

Ο έπαρχος, εξοργισμένος από την απάντηση, αφού βασάνισε με φρικτό τρόπο το Μύρωνα, τελικά τον αποκεφάλισε.

Γνωρίζετε ποια είναι τα Τάγματα των Αγγέλων;

Εορτολόγιο

  • Λευκοθέα, Λευκοθέη
  • Μύρων, Μύρα, Μίρκα
  • Στράτος, Στράτων, Στράτης, Στράτα, Στρατία, Στρατίνα, Στρατούλα
  • Θύρσος, Μύρων

17 Αυγούστου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Μύρωνα.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω για τον βίο, τη διακονία, το μαρτύριο, και το Απολυτίκιο του Αγίου Μύρωνος.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Ιερά Λείψανα Αγίου Μύρωνα

Απότμημα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Μύρωνος βρίσκεται στη Ιερά Μονή Κύκκου Κύπρου.

Aπολυτίκιο Αγίου Μύρωνος

Ήχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.

Ὡς θεῖον ἀλάβαστρον, τῶν ἱερῶν ἀρετῶν, πιστῶς Ἱεράτευσας, τὴ Ἐκκλησία Χριστοῦ, καὶ χαίρων ἐνήθλησας, ὅθεν τὴ εὐωδία, τῶν ἐν σοῖ χαρισμάτων, Μύρων Ἱερομάρτυς, τῶν παθῶν τὸ δυσῶδες, ἀπέλασαν ἀνενδότως, ἐκ τῶν ψυχῶν ἠμῶν.

Διαβάστε επίσης το Ευαγγέλιο Τετάρτης 17 Αυγούστου 2022, κατά την γιορτή του Αγίου Μύρωνα του Μεγαλομάρτυρα, με την παραβολή των δύο γιων.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.