Η Γιορτή σήμερα Κυριακή 15 Μαΐου 2022. Γιορτή της Ορθοδοξίας: Ο Όσιος Παχώμιος ο Μέγας. Ο Όσιος Αχίλλειος ο Αρχιεπίσκοπος Λαρίσης. Κυριακή της Ορθοδοξίας: Μνεία της του Παραλύτου θεραπείας στη Βηθεσδά. Κυριακή του Παραλύτου.

Λαλεῖ Λάρισσα σὰς ἀριστείας ξένας, Μνήμην ἔχουσα καὶ θανόντος σου Πάτερ.

Ο Όσιος Αχίλλιος καταγόταν από την Καππαδοκία και έζησε στα χρόνια του Μεγάλου Κωνσταντίνου (306 – 337 μ.Χ.). Ο νεανικός του πόθος, τον έφερε στους άγιους Τόπους και κατόπιν στη Ρώμη.

Εκεί επιδόθηκε στο Ιερό έργο του Ιεροκήρυκα, διδάσκοντας ακατάπαυστα το θείο λόγο σε πόλεις και χωριά, αψηφώντας ανάγκες, βρισιές, διωγμούς και ταλαιπωρίες. Οι μεγάλες και σπουδαίες υπηρεσίες του, τον ανέδειξαν επίσκοπο Λαρίσης.

Από τη νέα του θέση ο Αχίλλιος, υπήρξε ο πνευματικός αρχηγός και διδάσκαλος, αυτός που έλεγε και έπραττε. Κήρυττε κάθε μέρα, βοηθούσε τις χήρες, προστάτευε τα ορφανά, ανακούφιζε τους φτωχούς, υπεράσπιζε τους αδικημένους, ήταν ο άγρυπνος φύλακας και φρουρός της παρακαταθήκης της πίστεως και του ποιμνίου πού του εμπιστεύτηκαν.

Ο Αχίλλιος διακρίθηκε και στην Α’ Οικουμενική σύνοδο που έγινε το 325 μ.Χ. στη Νίκαια, εναντίον του Αρείου. Και τότε ο Μέγας Κωνσταντίνος, εκτιμώντας τις αρετές του, του έδωσε μεγάλη χρηματική δωρεά την οποία, όταν ο Αχίλλιος επέστρεψε στη Λάρισα, διέθεσε για να κτίσει ναούς και για τη μέριμνα των ασθενών και των φτωχών.

Όταν προαισθάνθηκε το θάνατο του, κάλεσε κοντά του όλους τους Ιερείς της επισκοπής του και τους έδωσε πατρικές συμβουλές για τα καθήκοντα τους.

Διαβάστε και δείτε εικόνες από τις εκκλησίες του Λυκαβηττού.

Εορτολόγιο

  • Αχίλλιος, Αχιλλέας, Αχίλιος, Αχίλειος, Αχίλλειος.
  • Βάρβαρος.
  • Παχώμιος, Παχούμιος, Πάχος.
  • Καλή, Κάλη.
  • Βηθεσδά (Κυριακή του Παραλύτου).

Χαίροις τῆς Ἑῴας ἀστὴρ λαμπρός, καὶ τῶν Λαρισαίων, λαμπαδοῦχος καὶ ὁδηγός, χαίροις εὐσεβείας, λειμὼν ὁ ἀνθηφόρος, Ἀχίλλιε παμμάκαρ, Τριάδος πρόμαχε.

15 Μαΐου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του του Οσίου Αχιλλείου του Επισκόπου Λαρίσης.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω για τον συγκλονιστικό βίο, το Απολυτίκιο και το Μεγαλυνάριο του Αγίου Αχιλλείου του Επισκόπου Λαρίσης.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Ιερά Λείψανα Αγίου Αχιλλείου

Τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Αχιλλείου βρίσκονται στον ομώνυμο Μητροπολιτικό Ναό Λαρίσης.

Aπολυτίκιο Αγίου Αχιλλείου

Ήχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.

Λαρίσης σὲ πρόεδρον, καὶ πολιοῦχον λαμπρόν, ἡ χάρις ἀνέδειξεν ὡς Ἱεράρχην σοφόν, παμμάκαρ Ἀχίλλιε, σὺ γὰρ τὸ τῆς Τριάδος, ὁμοούσιον κράτος, θαύμασι τε καὶ λόγοις, κατετράνωσας κόσμω. Ἣν πάτερ ἐξευμενίζου, τοὶς σὲ γεραίρουσι.

Διαβάστε επίσης το Ευαγγέλιο Κυριακής 15 Μαΐου 2022, κατά την γιορτή του Οσίου Αχιλλείου του Επισκόπου Λαρίσης, με τη θεραπεία του παράλυτου στη Βηθεσδά.

Χαίροις τῆς Λαρίσης ὁ θησαυρός, καύχημα Πατέρων, τῆς Νικαίας ὁ τηλαυγής, φάρος ἑξαστράπτων, τρανώσας θείαν φύσιν, Χριστοῦ ἐν τῇ Συνόδῳ, σοφὲ Ἀχίλλιε.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.