Η Γιορτή σήμερα Τετάρτη 13 Απριλίου 2022. Εβδομάδα Νηστειών προ των Βαΐων. Ο Άγιος Μαρτίνος ο Ομολογητής και πάπας Ρώμης. Ο Άγιος Ζωΐλος ο Ρωμαίος και οι λοιποί Μάρτυρες. Ο Άγιος Αρσένιος ο Αρχιεπίσκοπος Ελασσώνος. Η αποφράδα ημέρα της άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους Λατινόδοξους Φράγκους (1204). Η Αγία Θεοδοσία η βασίλισσα και Γερόντιος ο υπηρέτης της. Βουβή ή κουφή Εβδομάδα.

Εις τον Μαρτίνον, Ὁ σὴν γεγηθὼς σάρκα Σῶτερ ἐσθίων, Ἀπεκδύσει γέγηθε σαρκὸς Μαρτῖνος. Ἀμφὶ τρίτῃ δεκάτῃ θάνε Μαρτῖνος περίπυστος.

Ο Άγιος Μαρτίνος, Επίσκοπος Ρώμης, γεννήθηκε στην κεντρική Ιταλία, στο Τόδι της Ομβρικής.

Έγινε Πάπας Ρώμης την εποχή που την Εκκλησία ταλαιπωρούσε η αίρεση των Μονοθελητών. Δυστυχώς, τότε και η Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης είχε πέσει στα δίχτυα αυτής της αίρεσης, διότι ο Πατριάρχης Παύλος ο Β’ ήταν υπέρμαχος του Μονοθελητισμού, μαζί με τον αυτοκράτορα Κώνστα τον Β’ . Ο Πάπας Μαρτίνος, υπέρμαχος της Ορθοδοξίας, προσπάθησε με επιστολή του, αλλά και με ειδικούς απεσταλμένους κληρικούς, να επαναφέρει τον Πατριάρχη Παύλο στο ορθόδοξο δόγμα. Μάταια, όμως.

Ο Πατριάρχης, επηρεαζόμενος από τον αυτοκράτορα, επέμενε στο Μονοθελητισμό και εξόρισε τους απεσταλμένους του Μαρτίνου σε διάφορα νησιά. Μάλιστα, ο Κώνστας ο Β’ έστειλε και συνέλαβαν με δόλο και τον ίδιο το Μαρτίνο. Και αφού τον οδήγησαν αιχμάλωτο στην Κωνσταντινούπολη, κατόπιν τον εξόρισαν στη Χερσώνα. Εκεί παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο στις 16 Σεπτεμβρίου του 655 μ.Χ., αφού κυβέρνησε την εκκλησία του έξι χρόνια.

Το σπουδαιότερο, όμως, είναι ότι ο θάνατος τον βρήκε αγωνιζόμενο στις επάλξεις της Ορθοδοξίας, ορθοτομούντα τον λόγον της αληθείας. Δηλαδή, να διδάσκει ορθά, χωρίς πλάνη, το λόγο της αλήθειας. (Η γιορτή του επαναλαμβάνεται στις 20 Σεπτεμβρίου από ορισμένους Συναξαριστές).

Μαζί με τον Άγιο Μαρτίνο εξορίστηκαν στη Χερσώνα και δυο ακόμα Επίσκοποι, όπου μετά από πολλές ταλαιπωρίες πέθαναν.

Διαβάστε επίσης για τη νηστεία κατά την Ορθόδοξη Εκκλησία. Ποια είναι τα οφέλη της νηστείας;

Εορτολόγιο

  • Γερόντιος.
  • Ζωΐλος, Ζωΐλη.
  • Μαρτίνος, Μαρτίνη, Μαρτίνα.

13 Απριλίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Μαρτίνου του Ομολογητού.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω για τον βίο, τον πόλεμο από την αίρεση των Μονοθελητών, την εξορία στην Χερσώνα, και τους αγώνες για την Ορθοδοξία του Αγίου Μαρτίνου του πάπα Ρώμης.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Aπολυτίκιο Αγίου Μαρτίνου

Ήχος γ’. Θείας πίστεως.

Θείοις δόγμασι, τῆς εὐσέβειας, ὑπεστήριξας, τὴν Ἐκκλησίαν, ὦ Μαρτίνε ἱεράρχα Θεόσοφε, τὸν γὰρ Χριστὸν διπλοῦν ὄντα ταὶς φύσεσιν, ὁμολογήσας τὴν πλάνην κατήσχυνας. Πάτερ Ὅσιε Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.

Διαβάστε επίσης το Ευαγγέλιο Τετάρτης 13 Απριλίου 2022, κατά την γιορτή του Αγίου Μαρτίνου του Ομολογητή και πάπα Ρώμης.

Εις τους Επισκόπους, Oρθά φρονούντες άνδρες ιερωμένοι, Φυγήν κατεκρίθησαν ευθύμως μάλα.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.