Η Γιορτή σήμερα Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022. Α Εβδομάδα Νηστειών. Οι Άγιοι Κοδράτος, Ανεκτός, Παύλος, Διονύσιος, Κυπριανός και Κρήσκης οι Μάρτυρες εν Κορίνθω. Η Οσία Αναστασία η Πατρικία. Πέμπτη της Παννυχίδος.

H Πατρικία πάντα λιπούσα τάδε, Πάντων κατέστη κυρία εν τω πόλω.

Η Οσία Αναστασία καταγόταν από ευγενείς και πλούσιους γονείς και ήταν μια από τις πιο θεοφοβούμενες κόρες του Βυζαντίου, στα χρόνια του Ιουστινιανού του μεγάλου (527 – 565 μ.Χ.). Υπήρξε η πρώτη ακόλουθος της Βασίλισσας Θεοδώρας, και ο Ιουστινιανός για την υπέροχη αξία της, της έδωσε τον τίτλο της πατρικίας.

Οι αρετές της όμως, προκάλεσαν το φθόνο της βασίλισσας. Η Αναστασία, προκειμένου να σβήσει κάθε αφορμή του φθόνου, πήρε μέρος της περιουσίας της και κατέφυγε στην Αλεξάνδρεια. Εκεί, σε ένα μέρος που ονομαζόταν Πέμπτον, έκτισε Μονή, που ονομάστηκε Μονή της Πατρικίας, και ζούσε ζωή ασκητική.

Αλλά όταν έμαθε ότι την αναζητεί ο Ιουστινιανός, άφησε τη μονή και πήγε στη Σκήτη του αββά Δανιήλ, στον όποιο και διηγήθηκε τα συμβαίνοντα. Αυτός αφού την έντυσε ανδρικά και τη μετονόμασε Αναστάσιο, την τοποθέτησε σ’ ένα σπήλαιο δίπλα στη Σκήτη και δύο μοναχοί της έφερναν αυτό πού χρειαζόταν.

Συνάμα δε της είπε να μη βγει ποτέ από το σπήλαιο, ούτε να δεχθεί κανένα. Εκεί έμεινε κλεισμένη 28 χρόνια.

Όταν προαισθάνθηκε το τέλος της, προσκάλεσε τον αββά Δανιήλ και, αφού κοινώνησε των αχράντων μυστηρίων, παρέδωσε τη δίκαια ψυχή της.

Γνωρίζετε πώς προέκυψε η φράση «Μη μου άπτου».

Εορτολόγιο

  • Κοδράτος.
  • Ανεκτός, Ανεκτή.

10 Μαρτίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της Αγίας Αναστασίας της Πατρικίας.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω τον βίο της Οσίας Αναστασίας της Πατρικίας.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε επίσης το Ευαγγέλιο Πέμπτης 10 Μαρτίου 2022, κατά την γιορτή της Αγίας Αναστασίας της Πατρικίας, με το ζητάτε, ερευνάτε, χτυπάτε τη θύρα.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.