Μία ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι ανακάλυψε μία χαμένη πόλη επί 2.500 χρόνια.

Η ομάδα ερευνητών εξέταζε κάποια ερείπια γύρω από το χωριό Βλοχός της Καρδίτσας.
Τα ερείπια ήταν ήδη γνωστά στους αρχαιολογικούς κύκλους, αλλά θεωρήθηκε ότι ήταν μέρος ενός οικισμού μη σχετικού πάνω στο λόφο.
Όμως μία ομάδα αρχαιολόγων, αποτελούμενη από Έλληνες Βρετανούς και Σουηδούς, αποφάσισαν να διερευνήσουν περαιτέρω τον λόφο.
Εκεί βρήκαν μία πόλη, κρυμμένη ανάμεσα στις διάσπαρτες πέτρες.

λόφος βλοχός

Λόφος Βλοχού

Ο επικεφαλής της ομάδας ερευνητών, διδακτορικός φοιτητής του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, Ρόμπιν Ράονλουντ αναφέρει:

Βρήκαμε μια πλατεία της πόλης και ένα σύμπλεγμα δρόμων κάτι που δείχνει ότι έχουμε να κάνουμε με μία αρκετά μεγάλη πόλη. Η έκταση στο εσωτερικό των τειχών της πόλης πρέπει να είναι πάνω από 40 εκτάρια (0,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα).

Υπουργείο Πολιτισμού:
Ο αρχαιολογικός χώρος Βλοχού είναι γνωστός από το 19ο αιώνα. Η θέση έχει κηρυχθεί ως αρχαιολογικός χώρος με Υπουργική Απόφαση ήδη από το 1964 (ΥΑ 1154/4.3.1964/ΦΕΚ91/Β’/19.3.1964), ενώ έχει καταρτισθεί πρόταση επικαιροποίησης της κήρυξης και οριοθέτησής του.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης χαλάσματα πύργων, τειχών, ακόμη και τις πύλες της πόλης στην κορυφή και τις πλαγιές του λόφου.
«Αυτό που θεωρούνταν κατάλοιπο κάποιου άσχετου οικισμού στο λόφο μπορεί τώρα να αναβαθμιστεί σε κατάλοιπα μιας πόλης υψηλότερης σημασίας από ό,τι θεωρείτο μέχρι σήμερα», είπε ο κ Ρόμπιν Ράονλουντ.
«Ένας συνάδελφος και εγώ ανακαλύψαμε την περιοχή ενώ ασχολούμασταν με ένα άλλο έργο το περασμένο έτος και συνειδητοποιήσαμε αμέσως τη μεγάλη ευκαιρία. Το γεγονός ότι κανείς δεν έχει εξερευνήσει ποτέ τον λόφο, είναι ένα μυστήριο.

Ανασκαφές

Σχεδόν τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι ορατό από το έδαφος, το οποίο μπορεί να εξηγήσει γιατί τα ερείπια έχουν παραμείνει ανεξερεύνητα για τόσο πολύ καιρό.
αεροφωτογραφία βλοχόςΣε μια προσπάθεια να διατηρήσουν τα ερείπια σε όσο καλύτερη κατάσταση είναι δυνατόν, οι ερευνητές επιθυμούν να αποφευχθεί η εκσκαφή και να αναλυθούν τα χαλάσματα με χρήση ειδικών ραντάρ εδάφους.
Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων εβδομάδων του έργου τους, η ομάδα βρήκε αρχαία αγγεία και νομίσματα που χρονολογούνται ήδη από το 500 π.Χ..

Η πόλη φαίνεται να είχε εγκαταλειφθεί γύρω στο 300 π.Χ., πιθανώς λόγω Ρωμαϊκών επιθέσεων, αλλά υπήρξε άνθιση 200 χρόνια πριν.

Περαιτέρω διερεύνηση των χαλασμάτων θα μπορούσε να παρέχει σημαντικές ενδείξεις για το τι συνέβη κατά τη διάρκεια αυτής της βίαιης περιόδου στην ελληνική ιστορία.
Χαρακτηριστικά ο κ. Ράονλουντ επισημαίνει:

Πολύ λίγα είναι γνωστά για αρχαίες πόλεις στην περιοχή. Το έργο μας καλύπτει ένα σημαντικό κενό στην γνώση της περιοχής και δείχνει ότι πολλά απομένουν να ανακαλυφθούν στο ελληνικό έδαφος.

Αγγείο Βλοχός

Κομμάτι από αγγείο στα ευρήματα

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.