Μεγίστη Λαύρα

Είναι χτισμένη στο πλάτωμα ενός λόφου, στη βορειοανατολική πλευρά της αγιορείτικης χερσονήσου, σε απόσταση μισή ώρα από την Αθήνα.

Θεμελιώθηκε το 963 από τον όσιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη και ολοκληρώθηκε ο αρχικός πυρήνας της με χορηγίες των αυτοκρατόρων Νικηφόρου Φωκά και Ιωάννη Τσιμισκή.
Το καθολικό( ο κεντρικός ναός της μονής) είναι χτίσμα του 10ου αιώνα τοιχογραφημένο το 16ο αιώνα με έξοχες συνθέσεις του Θεοφάνη του Κρητός, και τιμάται στη μνήμη του οσίου Αθανασίου (5 Ιουλίου). Σε παρεκκλήσι του καθολικού βρίσκεται ο τάφος του κτίτορα.
Στην αυλή της μονής υπάρχουν, εκτός των άλλων , παρεκκλήσι της Παναγίας Κουκουζέλισσας, όπου φυλάγεται η ομώνυμη εικόνα της Θεοτόκου, το περίφημο κτίριο της τράπεζας, με τοιχογραφίες Κρητών
ζωγράφων του 16ου αιώνα(πιθανότατα του Θεοφάνη), η μαρμάρινη φιάλη του αγιασμού και δύο χιλιόχρονα κυπαρίσσια.
Από τα πλουσιότατα κειμήλια της μονής, πολλά από τα οποία φυλάσσονται σε σύγχρονο σκευοφυλάκιο, είναι και ο λεγόμενος σάκος του Νικηφόρου Φωκά, ο σταυρός και το σιδερένιο μπαστούνι του οσίου Αθανασίου και οι κάρες των αγίων μαρτύρων Αλεξάνδρου και Ευστρατίου και των επισκόπων Βασιλείου του Μεγάλου και Μιχαήλ των Συνάδων.
Η βιβλιοθήκη περιέχει 2200 περίπου χειρόγραφα και 30000 έντυπα.
Η Μεγίστη Λαύρα, μετά από 204 χρόνια ιδιόρρυθμου βίου, έγινε και πάλι κοινόβιο στις 6-7-1980.
Κατέχει την πρώτη θέση στην ιεραρχία των είκοσι αγιορείτικων μονών.

Καραγιάννης Ανδρέας

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.