Για τις προεκλογικές διεργασίες ενόψει των Αρχιεπισκοπικών εκλογών, μίλησε στο Πρωτοσέλιδο ο θεολόγος Θεόδωρος Κυριακού.

Αρχικά ανέφερε ότι η Ιερά Σύνοδος θα εξετάσει σήμερα τα διαδικαστικά ζητήματα και αν θα προλαβαίνει να διεξάγει τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές. «Δεν έχει κυκλοφορήσει κάτι για αναβολή των εκλογών», είπε.

Πρόσθεσε ότι κυκλοφορούν φήμες για απόσυρση του Μητροπολίτη Κυρηνείας και αναγκάστηκε να βγάλει ανακοίνωση για να ξεκαθαρίσει ότι δεν αποσύρεται. «Οι ίδιες φήμες υπήρξαν και για τον Κωνσταντίας Βασίλειο. Είναι ανέντιμο να κυκλοφορούν αυτές οι φήμες».

Μιλώντας για το ενδεχόμενο πριμοδοτήσεων, ανέφερε ότι κανείς δεν ξέρει πόσο πρέπει να είναι το ποσοστό της πριμοδότησης. «Ακούστηκε ότι ο Λεμεσού Αθανάσιος θα πριμοδοτήσει τον Μόρφου Νεόφυτο. Πού ξέρουν τα στελέχη το ποσοστό της πριμοδότησης για να βγεις εκτός ο Μητροπολίτης Πάφου;» Επεσήμανε ότι αν γίνει αυτό τότε θα ανοίξει μια άλλη μαύρη σελίδα για την Εκκλησία.

Ο κ. Κυριακού ανέφερε ότι οι Αρχιεπισκοπικές εκλογές έκλεψαν το ενδιαφέρον από τις Προεδρικές εκλογές. «Περιμέναμε ότι θα δούμε πιο δυνατά χτυπήματα κάτω από τη μέση, αλλά προς τιμή όλων των Αρχιερέων δεν τα έχουμε δει».

Μιλώντας για το Τριπρόσωπο ανέφερε ότι ο τρίτος της παρέας θα είναι ο Μητροπολίτης Πάφου. «Έχει μεγάλη δυναμική στην επαρχία του και άρχισε να γίνεται πιο αναγνωρίσιμος επειδή είναι Τοποτηρητής». Τόνισε ότι θα πάρει και από την Αθηένου όπου κατάγεται αλλά και από άλλες επαρχίες. «Ως Τοποτηρητής τα πάει καλά χωρίς να δημιουργεί εντάσεις».

Συμπλήρωσε ότι ο Μητροπολίτης Λεμεσού ξεκινά πολύ πιο μπροστά από τους άλλους λόγω της δυναμικής που έχει η περιφέρεια του. «Ο Αθανάσιος υπερισχύει σε περιοχές όπου υπερισχύει ένα πολιτικό κόμμα το οποίο τον πολέμησε». Ακόμη, είπε ότι ο Μητροπολίτης Ταμασού συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό εκτός της Μητρόπολής του.

Εξήγησε ότι οι ψήφοι των Ρώσων της Λεμεσού θα πάνε στον Αθανάσιο και ένα μικρότερο ποσοστό στον Ησαΐα. «Έχει παίξει ρόλο το ουκρανικό ζήτημα. Θεωρώ ότι θα ψηφίσει το 35%-40%».

Ο κ. Κυριακού στη συνέχεια μίλησε για τη συζήτηση αλλαγής φύλου, σημειώνοντας ότι είναι αναγκαία η συμμετοχή της Εκκλησίας στο διάλογο. «Πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί όσοι αντιδρούν γιατί σε όλα τα κόμματα υπάρχουν άτομα πολύ πιστά. Δεν είναι εύκολο να πάρει κάποιος θέση».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.