Με την ιδιαίτερη ευλογία της παρουσίας της χαριτόβρυτης κάρας του πολιούχου της Λευκωσίας και με τη συμπροσευχή αρχιερέων, κληρικών και πολλών πιστών, τελέστηκε το πρωί της Πέμπτης 13ης Ιουνίου πανηγυρική Θεία Λειτουργία στο εντός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου παρεκκλήσιο, με την ευκαιρία της μνήμης του πρώτου επισκόπου και προστάτου της Λευκωσίας αγίου Τριφυλλίου.

Την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο εορτάζων αρχιμανδρίτης της Ι. Αρχιεπισκοπής Κύπρου π. Τριφύλλιος Ονησιφόρου μαζί με τον διάκονο Θεόδωρο Πιτταρά.

Την διακονία του θείου λόγου ανέλαβε ο θεολόγος ιεροδ. Μιχαήλ Νικολάου, ο οποίος τόνισε τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε ο άγιος ώστε να ξεφύγει από την κοσμική καταξίωση που είχε και να υποταχθεί σε ένα απλοϊκό γέροντα, τον άγιο Σπυρίδωνα.
Ο άγιος Τριφύλλιος, όπως ανέφερε ο π. Μιχαήλ, δεν ήταν εκ κοιλίας μητρός ηγιασμένος, ούτε μεγάλωσε εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου.

Αντιθέτως, ανατράφηκε σε ειδωλολατρικό περιβάλλον, με ανέσεις, πλούτη, κοσμικές ανελίξεις και μορφώθηκε ιδιαίτερα στην τέχνη της ρητορικής και της νομικής.
Όμως, επειδή η ψυχή του ήταν δεκτική της Θείας Χάριτος, θέλχθηκε από τα πυρφόρα λόγια του ταπεινού και αγράμματου κοσμικά αγ. Σπυρίδωνος και υποτάχθηκε σ’ αυτόν, τηρώντας αδιάλειπτη υπακοή και δεχόμενος τις επιπλήξεις του γέροντός του, κάθε φορά που παρεκτραπόταν.

Και κατάφερε να ονομαστεί «φωτολαμπής», αφού η Θεία Χάρις ήταν τόσο έντονη επάνω του, ώστε να περιλούζεται με φως και να μην μπορούν οι υπόλοιποι να τον αντικρύσουν.
Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας αναγνώσθηκε κι η ευχή των κολλύβων της εορτής και μετά το πέρας της ακολουθίας όλοι ευχήθηκαν στον εορτάζοντα, ο οποίος με τη σειρά του παρέθεσε δεξίωση.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.