Εκκλησία της Κύπρου

Την Κυριακή της Τυρινής, 18 Φεβρουαρίου 2018, στον κατάμεστο Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσελεούσης Στροβόλου, τον αρχαιότερο Ιερό ναό του Στροβόλου, που ανάγει την ίδρυσή του στον 12ο αιώνα, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, συμπαραστατούμενος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βρυούλων κ. Παντελεήμονα, προέβη στην προαγωγή τού μέχρι σήμερα διακόνου Ανδρέα Χρίστου σε πρεσβύτερο.

Ο Μακαριώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε του αρχιερατικού συλλειτούργου, στο οποίο έλαβαν μέρος εκτός από τον Μητροπολίτη Βρυούλων κ. Παντελεήμονα, ικανός αριθμός ιερέων και διακόνων της Αρχιεπισκοπικής περιφέρειας.

Πολλοί γνωστοί και φίλοι του π. Ανδρέα προσήλθαν ομοθυμαδόν για να τιμήσουν τον φίλο και συγγενή τους Κληρικό, οι οποίοι εξεδήλωσαν ποικιλοτρόπως την αγάπη τους και τον ενθουσιασμό τους για τη χειροτονία ενός κληρικού με ήθος και ζήλο προς την Εκκλησία.

Ο νέος πρεσβύτερος είναι έγγαμος και τελειόφοιτος φοιτητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Ο Μακαριώτατος, στην ομιλία του προς τον νεοχειροτονηθέντα πρεσβύτερο, στάθηκε σε δύο σημεία της περαιτέρω ιερατικής ζωής του π. Ανδρέα που είναι ανάγκη, καθώς είπε, να βιώσει εντονότερα.

Την ανάγκη της υπακοής, ως θεοδίδακτης αρετής, που οφείλει να αυξήσει στο διάβα του· υπακοή, που κατά τον Όσιο Ιωάννη της Κλίμακος είναι «άρνησις ψυχής οικείας παντελής.

Εκούσιος Θάνατος, μνήμα θελήσεως, νέκρωσις μελών, αμελέτητος Θεού απολογία, αφοβία θανάτου», ελεύθερη και υπεύθυνη πράξη που χαριτώνει τον άνθρωπο, χωρίς να καταργεί την ελευθερία του.

Το δεύτερο σημείο, ως απολύτως αναγκαία αρετή που πρέπει να στολίζει τον Κληρικό, είναι η ταπείνωση. Και ταπείνωση σημαίνει «θυσία των πάντων και επώδυνη κένωση»· είναι η δεσποτική εντολή και στολή που οφείλει να ενδύεται ο Ιερεύς, κατά τον Όσιο Ισαάκ τον Σύρο.

Συνεχίζοντας τόνισε ότι ο άνθρωπος της ταπεινώσεως είναι εκείνος που παύει να θεωρεί τον εαυτό του κέντρο των πάντων· το παν ανήκει στον Θεό. Η τέχνη της ταπεινώσεως δεν είναι καθόλου το να γίνεις τούτο ή εκείνο, αλλά να είσαι ακριβώς στο μέτρο που σου δόθηκε από τον Θεό.

Ο νεοχειροτονηθείς π. Ανδρέας Χρίστου στην αντιφώνησή του προέβη σε μία εκ βαθέων εξομολόγηση προς τον Τριαδικό Θεό για όλη τη βιοτή του και όσα με την πλούσια χάρη και ευλογία Του ο Κύριος τον προίκισε.

Ευχαριστίες απηύθυνε προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο για την πολλή του αγάπη και την πατρική στοργή, την επιδειχθείσα μέχρι σήμερα στο πρόσωπό του, που σαν βακτηρία στηρίζει τη νεότητά του και την άρτι αρχομένη ιερατική του πορεία.

Ο π. Ανδρέας ορίστηκε εφημέριος στον Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσελεούσης Στροβόλου. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας δέχθηκε τις ευχές όλων των παρευρισκομένων για καρποφόρο διακονία στον αμπελώνα του Κυρίου μας.

Ανάμεσα σ’ αυτούς που ευχήθηκαν στον π. Ανδρέα ήταν και ο Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο αυτές τις μέρες.

Ο Πανιερώτατος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον θείο λόγο στον διπλανό Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας.

Ιεροδ. Τριφυλλίου Ονησιφόρου

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Χειροτονία Πρεσβυτέρου Ανδρέα Χρίστου από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χειροτονία Πρεσβυτέρου Ανδρέα Χρίστου από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χειροτονία Πρεσβυτέρου Ανδρέα Χρίστου από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.