Με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Πρόεδρο της Τουρκίας και τους ισχυρούς της γης να προσμετρούν μόνο τα στυγνά τους συμφέροντα, ουδέν αναμένει από τις συνομιλίες δήλωσε την 15η Αυγούστου ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β` προσθέτοντας ότι εναποθέτει στις ελπίδες και τις προσευχές του στο Θεό και την Παναγία.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου προέβη σε δηλώσεις μετά το αρχιερατικό συλλείτουργο στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Παναγίας Τροοδιτίσσης.

Ο Κύπρου Χρυσόστομος απηύθυνε επίσης έκκληση στην Κυβέρνηση ώστε να ρυθμίσει τα ωράρια των καταστημάτων ώστε τις Κυριακές και αργίες να είναι κλειστά και όπως λάβει πολιτική απόφαση για το ύψος του ενοικίου σε ό,τι αφορά την μίσθωση κρατικής γης για την επένδυση στη Γεροσκήπου.

“Επειδή η Παναγία είναι η πρώτη μεσίτρια προς τον Υιόν της και Θεόν μας, την παρακαλούμε συνεχώς να συντμήσει τον χρόνο της δοκιμασίας μας και επιτέλους να έρθει η πολυπόθητη ειρήνη ώστε ο λαός μας σε κλίμα ειρηνικόν θα ασχοληθεί με την πατρίδα του, με τις δουλειές του και με την οικογένεια του”, είπε ο Αρχιεπίσκοπος προσθέτοντας ότι “ο λαός μας είναι θρησκευόμενος, σέβεται, υπάρχει οικογένεια στην Κύπρο, σε πείσμα αυτών που θέλουν να την χαλάσουν και προς τούτο η Εκκλησία συμβάλλει και ενθαρρύνει”.

“Αλίμονο πού θα καταλήξουμε εάν διαλυθεί η οικογένεια” πρόσθεσε.

“Οι προσευχές μας προς την Παναγία είναι να ανατείλουν καλύτερες ημέρες και έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας, λαός και Εκκλησία στον Θεόν και στην Παναγία”, είπε αναφέροντας ότι “δεν πιστεύουμε πλέον εις τους ισχυρούς της γης και ότι θα απομένουν δικαιοσύνη, ξέρουν τα στυγνά συμφέροντα τους και τίποτε άλλο, για αυτό πρέπει να σταθούμε στα πόδια μας, να μην αναμένουμε από άλλους ότι θα μας απελευθερώσουν, να μην κάνουμε άλλα λάθη, επειδή τα λάθη μας, μας έχουν φέρει σε αυτή την κατάσταση”.

Στην παρατήρηση ότι από τα λεγόμενα του φαίνεται απαισιόδοξος για την πορεία του Κυπριακού επανέλαβε ότι δεν πιστεύει στις συνομιλίες επειδή οι Τούρκοι θέλουν τα πάντα, σημειώνοντας εκ νέου ότι “οι ισχυροί της γης ξέρουν μόνο τα στυγνά τους συμφέροντα και τίποτε άλλο και συνεπώς δεν αναμένω τίποτε από αυτούς, μόνο από τον Θεό περιμένω”.

“Και με έναν Πρόεδρο στην Τουρκία τον οποίον δεν επιθυμώ να χαρακτηρίσω τώρα, ο λαός μας τον ξέρει, το αποκλείω” συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς εάν κατά την εκτίμηση του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν κάνει ορθούς χειρισμούς, ο Αρχιεπίσκοπος διευκρίνισε ότι “ από κανένα Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν εξαρτάτο η λύση του Κυπριακού”.

“Και οι επτά Πρόεδροι της Δημοκρατίας ήθελαν πραγματική λύση, αλλά δεν εξαρτάτο από αυτούς, εξαρτάται από τους Τούρκους οι οποίοι δυστυχώς τα θέλουν όλα”, συνέχισε.

Κληθείς να σχολιάσει την έκκληση που απηύθυνε προς τον ίδιο η ΠΟΒΕΚ να παρέμβει στο θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων καθώς ο 15αυγουστος είναι η τρίτη μεγαλύτερη θρησκευτική γιορτή των ορθοδόξων, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι έχει παρέμβει επανειλημμένα, προς ώτα, μη ακουόντων.

Πρόσθεσε ότι οφείλουν να σέβονται και την ημέρα του Κυρίου, την Κυριακή, αλλά και τις άλλες αργίες. “Δεν θα φτωχύνουν αυτοί που έχουν τα καταστήματα”, είπε.

Πρόσθεσε ότι οι υπεραγορές είναι που θέλουν να μένουν ανοιχτές και ανέφερε ότι “οι φτωχοί άνθρωποι το καταστηματάκι τους θέλουν την Κυριακή να το κλείσουν, να πάνε εκκλησία και κυρίως για να δουν την οικογένεια τους και τα παιδιά τους, να έχουν μια επικοινωνία αφού κατά τη διάρκεια της εβδομάδας φεύγουν το ένα μεσάνυχτο και επιστρέφουν το άλλο”.

“Εμείς κάνουμε έκκληση προς την Κυβέρνηση και δηλώνουμε ότι είναι ανεπίτρεπτο την Κυριακή τα καταστήματα να είναι ανοικτά”, συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά την επένδυση στη Γεροσκήπου, εξέφρασε την εκτίμηση ότι έχουν υπερπηδηθεί τα περισσότερα προβλήματα

“Εχω εισηγηθεί στην Κυβέρνηση να πάρει πολιτική απόφαση. Δεν νομίζω ότι πρέπει να αφήσει τον Διευθυντή του Κτηματολογίου και τον Γενικό Ελεγκτή να ρυθμίσουν το ενοίκιο, θέμα στο οποίο εστιάζεται το πρόβλημα τώρα” εξήγησε ο Αρχιεπίσκοπος προσθέτοντας ότι “από το ενοίκιο η Κυβέρνηση θα πάρει ψίχουλα. Τα μεγάλα έσοδα για την Κυβέρνηση θα είναι από τις μεταβιβάσεις, το ΦΠΑ, από τον κόσμο που θα εργαστεί και θα μπουν χρήματα στην τσέπη του και θα πληρώνει φόρους”.

Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η επιθυμία του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι να λυθεί.

Ανέφερε πως εάν δεν προέκυπτε κάτι αναπάντεχο με την υγεία συγγενικού προσώπου του Υπουργού Εσωτερικών το θέμα θα είχε κλείσει.

Γιώργος Λακαφώσης

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.