Της Γεωργίας Χαννή 

Άγνωστη παραμένει εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της εκκλησίας, παρά τη σημασία που δίδει τα τελευταία χρόνια στο οικονομικό μέρος της δραστηριότητας της.

Οι τελευταίοι οικονομικοί λογαριασμοί της κυπριακής εκκλησίας, που αποτιμούσαν το ενεργητικό σε επίπεδα πέραν του €1 δισ., δημοσιεύθηκαν πριν οκτώ χρόνια.

Έκτοτε δεν υπάρχει πληροφόρηση για τα οικονομικά της αποτελέσματα, τα οποία ως γνωστό επηρεάστηκαν αρνητικά από τις εξελίξεις στις τράπεζες.

«Πριν λίγα χρόνια αποφασίσαμε για σκοπούς διαφάνειας να δημοσιοποιούμε ενοποιημένες καταστάσεις, κάτι που έγινε για τρία συναπτά χρόνια», ανέφερε εκπρόσωπος της εκκλησίας, που ρωτήθηκε από τη StockWatch για το θέμα.

«Ωστόσο τα στοιχεία αυτά προβάλλονταν με λανθασμένο τρόπο με αποτέλεσμα να προκαλούνται πολλά προβλήματα στην εικόνα της εκκλησίας. Αυτό οδήγησε στην απόφαση να διακοπεί αυτή η τακτική», πρόσθεσε.

Εξήγησε ότι οι λογαριασμοί που εκδίδονται μπορεί να ζητηθούν από κάθε μία από τις εννέα μητροπόλεις ξεχωριστά.

Τα τελευταία στοιχεία που γνωστοποιήθηκαν από την αρχιεπισκοπή αφορούσαν το 2007 με βάση τα οποία το μη τρεχούμενο ενεργητικό της εκκλησίας είχε ανέλθει σε £669 εκ.

Περιλάμβανε ακίνητη περιουσία £351 εκ., επενδύσεις σε μετοχές ύψους £224 εκ. και επενδύσεις σε ξενοδοχειακά ακίνητα ύψους £34 εκ. Τα πλείστα από τα ακίνητα ήταν εκτιμημένα με πολύ παλαιότερες τιμές και το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων σε μετοχές, ήταν στην Ελληνική και στην Τρ. Κύπρου.

Το αποθεματικό της εκκλησίας ξεπέρασε το μισό δισεκατομμύριο λίρες το 2007.

Στο σύνολο της, η εκκλησία παρουσίασε πλεόνασμα το 2007 ύψους £110 εκ., που περιλαμβάνει μη πραγματοποιηθέν κέρδος £53 εκ. και πραγματοποιηθέντα κέρδη £57 εκ.

Τα τελευταία χρόνια, ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος έχει έντονη παρουσία στα οικονομικά πράγματα, κυρίως μέσω τοποθετήσεων με διάφορους τρόπους αξιοποίησης του ενεργητικού της εκκλησίας.

Χωρίς οικονομικά στοιχεία είναι δύσκολη η αποτύπωση των αποτελεσμάτων των ενεργειών του προκαθήμενου της εκκλησίας.

Στο παρελθόν η διαχείριση του ενεργητικού της εκκλησίας, και κυρίως των τεράστιων εκτάσεων γης που κατέχει, συνδέθηκε με διάφορα σκάνδαλα.

Από το περιβάλλον του αρχιεπισκόπου, το θέμα της δημοσίευσης των οικονομικών αποτελεσμάτων συνδέεται με το κυπριακό.

Κύκλοι του αρχιεπισκόπου αναφέρουν ότι η εκκλησία δεν θα ήθελε σε αυτό το χρονικό διάστημα που είναι σε εξέλιξη ραγδαίες διεργασίες στο κυπριακό, να ασχολείται με τα οικονομικά της.

Ο αρχιεπίσκοπος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η εκκλησία εξήλθε των μεγάλων οικονομικών δυσκολιών και καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες της κυρίως σε μισθούς κληρικών και υπαλλήλων.

Τόνισε ότι όλες οι μητροπόλεις παρά τα οικονομικά προβλήματα, έχουν νοικοκυρευτεί.

Η αρχιεπισκοπή έχει στερηθεί εδώ και τέσσερα χρόνια των μερισμάτων που απολάμβανε ως μεγάλος μέτοχος των κυπριακών τραπεζών.

Το ποσοστό της στην Ελληνική έχει μειωθεί από 27% σε επίπεδα κάτω του 5%.

Οι μετοχές που είχε στην Τράπεζα Κύπρου εξανεμίστηκαν με το bail-in Μαρτίου 2013.

Η Ιερά Σύνοδος πώλησε τα τελευταία χρόνια ακίνητη εκκλησιαστική περιουσία, τα έσοδα της οποίας χρησιμοποιήθηκαν για τρέχουσες οικονομικές ανάγκες. Η κυπριακή εκκλησία δεν έχει δημοσιεύσει οιαδήποτε στοιχεία για αυτές τις πωλήσεις ακινήτων.

Εταιρείες στις οποίες η εκκλησία έχει έμμεση συμμετοχή, όπως η τσιμεντοποιία Βασιλικού και η ζυθοποιία ΚΕΟ, εξακολουθούν να παραχωρούν μέρισμα – η δεύτερη, παρά τις σημαντικές ζημιές που καταγράφει. 

Χατζηγιάννης Μ

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.