ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ: Το Διαθρησκευτικό Συμβούλιο Αλβανίας εξέφρασε τη θλίψη του για τις συνέπειες των σεισμών σε Τουρκία και Συρία. Του π. Ηλία Μάκου. Το Διαθρησκευτικό Συμβούλιο της Αλβανίας, στο οποίο συμμετέχει και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, εξέφρασε τη θλίψη του για τις συνέπειες των σεισμών στην Τουρκία και τη Συρία.

Το Διαθρησκευτικό Συμβούλιο της Αλβανίας, στο οποίο συμμετέχει και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, εξέφρασε τη θλίψη του για τις συνέπειες των σεισμών στην Τουρκία και τη Συρία.

Και διαβεβαίωσε με ανακοίνωσή του ότι όλες οι θρησκείες στην Αλβανία προσεύχονται για τη γαλήνη όσων έφυγαν από τη ζωή, για την αποκατάσταση της υγείας των τραυματιών και για το ξεπέρασμα αυτής της δοκιμασίας το συντομότερο δυνατό.

Να σημειωθεί ότι και ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος απέστειλε μηνύματα συμπαράστασης τόσο προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, όσο και προς τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη, όπου αναφέρει:

«Μετά συνοχῆς καρδίας παρακολουθοῦμεν τήν μεγάλην δοκιμασίαν τῶν διαβιούντων ἐν Τουρκίᾳ καί ἐν Συρίᾳ συνεπείᾳ τοῦ προσφάτου ἰσχυροτάτου καταστροφικοῦ σεισμοῦ. Οὐ παυόμεθα δεόμενοι ὅπως ὁ Θεός τῶν οἰκτιρμῶν καί τῆς παρακλήσεως ἀνακουφίζῃ καί παρηγορῇ τούς ἐν χαλεπαῖς συμφοραῖς καί θλίψεσιν δοκιμαζομένους ἀδελφούς ἡμῶν καί καθοδηγῇ τάς Ὑμετέρας σκέψεις καί ἐνεργείας πρός στήριξιν καί ἐνίσχυσιν αὐτῶν».

Στο μεταξύ το Διαθρησκευτικό Συμβούλιο Αλβανίας συνεδρίασε πρόσφατα για πρώτη φορά το 2023, όπου για το τρέχον έτος πρόεδρος (εναλλάσσονται κάθε χρόνο οι θρησκευτικοί αρχηγοί στην προεδρία) είναι ο επικεφαλής της Μουσουλμανικής Αλβανικής Κοινότητας Βujar Spahiu (Μπουγιάρ Σπαχίου).

Σ’ αυτή τη συνεδρίαση τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Βίλιδος Άστιος.

Το Διαθρησκευτικό Συμβούλιο Αλβανίας είναι μια απόδειξη ότι οι θρησκείες, χωρίς να παραβιάζουν τις δογματικές τους αρχές, μπορούν να συνεργάζονται σε κοινωνικά θέματα, με βασικό θεμέλιο την αγάπη προς το συνάνθρωπο.

Στην Αλβανία, μέσα από αυτή τη συνεργασία, την οποία εμπνεύστηκε και στην οποία πρωτοστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, αξιολογώντας ότι ο φανατισμός δεν οδηγεί στο φως, αλλά στο σκοτάδι, έχουν αποφευχθεί αναστατώσεις στην κοινωνία και έχει εξασφαλισθεί συνθήκες ειρηνικής συνύπαρξης σ’ ένα πολυθρησκευτικό περιβάλλον.

Η συνεργασία αυτή, που χαρακτηρίζεται πρότυπη, αναγνωρίζεται και επαινείται για τα θετικά της αποτελέσματα όχι μόνο στην Αλβανία, αλλά και διεθνώς.

Διαθρησκευτικό Συμβούλιο Αλβανίας

Διαθρησκευτικό Συμβούλιο Αλβανίας 2023

πάτερ Ηλίας Μάκος

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.