ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ - ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θερμή και Εγκάρδια Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Αναστασίου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη - Ξενάγηση στο Ναό «Ανάσταση». Του π. Ηλία Μάκου. Θερμή συνάντηση είχε ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την επίσκεψή του στα Τίρανα στις 6 Δεκεμβρίου.

Μάλιστα ο Μακαριώτατος προσέφερε στον κ. Μητσοτάκη μια εικόνα της Ανάστασης του Χριστού, συμβολίζοντας με αυτό τον τρόπο την αναγέννηση της Εκκλησίας της Αλβανίας εκ θεμελίων τα τελευταία 30 χρόνια, αλλά και την ανάγκη εσωτερικής ανάστασης του καθενός μας.

«Γέφυρα συμφιλίωσης μεταξύ των δύο χωρών και αποκούμπι της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας» χαρακτήρισε ο κ. Μητσοτάκης τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο και τον επαίνεσε και τον συνεχάρη για ό,τι έχει κάνει.

Ο κ. Αναστάσιος κατόρθωσε να γίνει το ακλόνητο στήριγμα, και το έχει αποδείξει στην πράξη, για όλους τους Ορθόδοξους της Αλβανίας, είτε είναι Αλβανοί, είτε Έλληνες, είτε άλλης καταγωγής, αλλά και να αποσπά το σεβασμό και των άλλων θρησκευτικών κοινοτήτων.

Ο Μακαριώτατος τόνισε την ανάγκη της Ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας, σημειώνοντας ότι από την πρώτη στιγμή φώναζε για την ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είπε χαρακτηριστικά:

«Είμαι 30 χρόνια κοντά στο λαό. Σε μια εποχή με αμφίβολες διαθέσεις εμείς φωνάζαμε ότι η θέση της Αλβανίας είναι στην Ευρώπη. Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά όταν ακούω ότι γίνονται βήματα στην κατεύθυνση της ένταξης».

Ακόμη επεσήμανε ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία ανάμεσα στους δύο λαούς και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να συνεχίσει το έργο της συμφιλίωσης στην Βαλκανική χερσόνησο.

Επίσης ο Μακαριώτατος ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη για το επιτελούμενο έργο από την Ορθόδοξη Εκκλησία στη γειτονική χώρα, που δεν είναι μόνο ποιμαντικό και ιεραποστολικό, αλλά και κοινωνικό και εκπαιδευτικό και επεκτείνεται στην υγεία, στον τομέα της εκπαίδευσης, στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας κ.λπ.

Ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στον καθεδρικό ναό της «Ανάστασης» από τον ίδιο το Μακαριώτατο και θαύμασε το εξαιρετικό αυτό αρχιτεκτονικό δημιούργημα, που έχει και χώρους πολλαπλών χρήσεων.

Μητσοτάκης και Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαπίστωσε από κοντά τη διάσταση και την έκταση του προσώπου και της δράσης του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου.

Ένα πρόσωπο και μια δράση, που βασικός άξονάς τους είναι η αγάπη, που τον εμπνέει. Η γεμάτη στοργή στάση του στο πλευρό των συνανθρώπων του, ανεξάρτητα από το θρήσκευμα, τη γλώσσα και την καταγωγή τους. Η πρόθυμη συμπαράστασή του στις ανάγκες των ανθρώπων.

Η στάση του χαρακτηρίζεται από την τόλμη της αγάπης και την εφευρετικότητα του ενδιαφέροντός του.

Η γνήσια πίστη του, που τον κάνει αδιάκοπα δημιουργικό, λάμπει και φανερώνεται, όχι μόνο στα μάτια του παντογνώστη Θεού, αλλά και όλων των ανθρώπων.

π Ηλίας Μάκος

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.