ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΔΥΡΡΑΧΙΟΥ: 30 χρόνια Ορθόδοξης μαρτυρίας. Του π. Ηλία Μάκου. Η Θεολογική Ακαδημία Δυρραχίου, όπου φοιτούν αγόρια και κορίτσια και είναι από τα πιο σύγχρονα εκπαιδευτήρια της Αλβανίας, συμπλήρωσε τριάντα ολόκληρα χρόνια λειτουργίας.

Η πορεία της στο πρώτο στάδιο (ιδρύθηκε 7 Φεβρουαρίου 1992, περίπου 6 μήνες πριν από την ενθρόνιση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, ενώσω διατελούσε Πατριαρχικός Έξαρχος), δεν ήταν εύκολη, ωστόσο χάρις στην επιμονή και στο όραμα κ. Αναστασίου, που δίδασκε και ο ίδιος και οι σπουδαστές θεωρούν ανεπανάληπτα τα μαθήματα από τον κορυφαίο αυτό ιεραπόστολο, αλλά και καταξιωμένο πανεπιστημιακό δάσκαλο, εδραιώθηκε και άνθισε.

Έχει την προσωπική σφραγίδα του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου και ξεκίνησε τη λειτουργία της ως ιεροδιδασκαλείο-σεμινάριο το 1992, με βασικό σκοπό να αποτελέσει φυτώριο ιερέων.

Ενώ τα πρώτα χρόνια στεγαζόταν σ’ ένα ξενοδοχείο, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες (εκίνησε 54 μαθητές από τέσσερις μητροπόλεις, που φοιτούσαν σε ερειπωμένα κτίρια χωρίς ρεύμα ή θερμότητα), το 1996 (η Σχολή μεταφέρθηκε σε ένα σύγχρονο κτηριακό συγκρότημα γύρω από τη Μονή Αγ. Βλασίου, στο ομώνυμο χωριό κοντά στο Δυρράχιο.

Το 1997 άρχισαν να σπουδάζουν και κορίτσια. Ο σκοπός του Μακαριωτάτου δικαιώθηκε. Από τη Θεολογική Ακαδημία, αποφοιτούν καταρτισμένα, άτομα, που στελεχώνουν από διάφορες θέσεις την Εκκλησία της Αλβανίας, αλλά και γενικότερα την κοινωνία της Αλβανίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι 169 απόφοιτοι έχουν χειροτονηθεί κληρικοί, μεταξύ των οποίων και τρεις εκλεγμένοι ιεράρχες.

Με αφορμή τα 30 χρόνια λειτουργίας της ο σημερινός της διευθυντής της Μητροπολίτης Φίερι Νικόλαος σημείωσε ότι

Η 30ή επέτειος της Θεολογικής Ακαδημίας της Ανάστασης του Χριστού, μας κάνει να δούμε τις αλλαγές, που συνέβησαν αυτό το διάστημα, που δείχνουν τι έγινε με τη βοήθεια του Θεού τι έκανε ο Θεός όλα αυτά τα χρόνια. Και ακόμη περισσότερο μας δείχνουν αυτό που ο Θεός κατέστησε δυνατό με την πίστη ενός ατόμου, του Αρχιεπισκόπου μας Αναστασίου.

Δεν είναι μόνο οι θεολογικές γνώσεις και οι εκκλησιαστικές εμπειρίες, που αποκτούν οι νέοι και οι νέες, που φοιτούν σ’ αυτή, μέσα από τα μαθήματα, που διδάσκουν έμπειροι καθηγητές από την Αλβανία, την Ελλάδα, τις ΗΠΑ και κατά διαστήματα και από άλλες χώρες, και τις λατρευτικές ευκαιρίες.

Είναι και τα ανθρωπιστικά αντανακλαστικά, που αναπτύσσουν, με επισκέψεις σε διάφορα ιδρύματα στις πόλεις Δυρράχιο, Καβάγια και Τίρανα (δύο ιδρύματα για ανάπηρα παιδιά, ορφανοτροφεία, το σχολείο παιδιών με ειδικές ανάγκες, ένα γηροκομείο, στις φυλακές ανηλίκων, στο νοσοκομείο κτλ).

Επιπλέον, έχουν τη δυνατότητα διεύρυνσης των γνωστικών τους οριζόντων, αξιοποιώντας την πλούσια βιβλιοθήκη, η οποία αριθμεί χιλιάδες τίτλους, θρησκευτικού, επιστημονικού, ιστορικού, λογοτεχνικού κτλ. περιεχομένου.

Η φοίτηση στη Θεολογική Ακαδημία δίνει τη δυνατότητα στους σπουδαστές και στις σπουδάστριες, που έχουν υποτροφία από τον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, η οποία περιλαμβάνει την κάλυψη των εξόδων σπουδών, σίτισης και διαμονής, να εμβαθύνουν, παρά την πνευματική καθίζηση των καιρών μας και τη συμφιλίωση με το «μηδέν», στα μεγάλα θέματα της ζωής.

Και παίρνουν τα εφόδια, ώστε όχι μόνο να αποφεύγουν την ολέθρια ηθική νάρκη, που κοντεύει να γίνει πανδημία, αλλά και να μεταφέρουν με το λόγο και το βίο τους τα σωτήρια κηρύγματα του Ευαγγελίου.

Θεολογική Ακαδημία Δυρραχίου

Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος

Θεολογική Ακαδημία Δυρραχίου

Θεολογική Ακαδημία Δυρραχίου Ψαλμοί

Θεολογική Ακαδημία Δυρραχίου Ψάλτες

Θεολογική Ακαδημία Δυρραχίου Βιβλιοθήκη

Θεολογική Ακαδημία Δυρραχίου τάξη

Θεολογική Ακαδημία Δυρραχίου φοιτητες

Θεολογική Ακαδημία Δυρραχίου

π Ηλίας Μάκος

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.